Ska du bara ha ett enda par hörlurar så bör de vara både trådlösa och ha aktiv brusreducering. Storsäljaren är Bose QC35. Men de bästa hörlurarna vi känner till i den här kategorin heter faktiskt Sony WH-1000XM2. Bättre ljud än Bose och bättre brusreducering. Inte minst för att den automatiskt anpassar sig efter lufttrycket och användarens öron.
WH-1000XM2 har en liten skavank och det är att de stänger av sig automatiskt efter 5 minuter utan musik. Om du bara vill använda brusdämpningen men inte lyssna på musik så blir det ett problem. Bose-ägare kan bestämma detta i appen, medan Sony-användare måste lösa det genom att stoppa i ljudkabeln. Vem orkar det?
Rent ljudmässigt är XM2 en aning dämpad i diskanten, och hade kunnat vara lite snabbare och piggare när vi snackar dynamik och transientrespons.
Efterträdaren
Men nu kommer arvtagaren, WH-1000XM3. Och här finns det flera förbättringar.
För det första är den med sina 255 gram nästan tio procent lättare. Sedan följer bygeln huvudets form bättre, föregångaren sticker ut mer på sidorna och ser klumpig ut.
Öronkuddarna har något större omkrets och har bättre plats för öronen. Ett mjukare material ger också bättre komfort, i klass med Bose QC35. I XM2 hade Sony förbättrat en svaghet i konstruktionen som innebar att ljudet av användarens fotsteg fortplantades in i huvudet, men detta är helt borta i XM3. Allt tack vare mycket mindre friktion i upphängningen av kåporna, det känns nästan som om de fått kullager!
Förbättrad insida
Precis som sina föregångare stöder WH-1000XM3 okomprimerat ljud via Bluetooth genom Sonys LDAC-kodek (kräver en kompatibel Android-mobil). Men sedan upphör likheterna.
Andra hörlurar har digitala förstärkare men Sony har valt en analog till XM3. I vanliga fall är analoga förstärkare för stora, tunga och batterislukande för att kunna konkurrera, men Sony har lyckats krympa den utan att tappa effekt. Tillsammans med en ny ljudprocessor och 32-bitars DAC ska det ge bättre baskontroll och upplösning.
Övrigt som är värt att nämna är dubbla mikrofoner för bättre ljud i mobilsamtal. Och precis som föregångaren kan XM3 styras med rösten, via antingen Google Assistant eller Apples Siri.
Ny brusreducering
Sony har jobbat ihärdigt med att göra brusreduceringen ännu effektivare. Speciellt när det gäller mer högfrekvent bakgrundsbrus. Om du sitter på ett kafé och det klirrar i porslin och bestick från borden intill så dämpas det mer effektivt av XM3 än av föregångaren. Och nu kan du bestämma i appen att brusreduceringen alltid ska vara på, eller att hörlurarna ska stängas av automatiskt efter en viss tid.
Batterilivslängden är som tidigare 30 timmar och tack vare snabbladdning med USB-C tar det bara 10 minuter att ladda batteriet så att det räcker i 5 timmar!
Tyst som graven
Brusreducerande hörlurar dämpar oväsen utifrån genom att skicka in en motfassignal i örat. Några av dem gör det på ett strålande sätt. Men allt oväsen ersätts i högre eller lägre grad av ett svagt susande som kan försämra musikupplevelsen.
Både Bose QC35 och Sony WH-1000XM2 har ett hörbart sus när brusreduceringen är aktiverad. Detta är däremot starkt reducerat i WH-1000XM3, du får faktiskt koncentrera dig för att höra det alls. Definitivt det bästa vi har hört på det här området.
Föregångaren hindrar buller väldigt bra i basregistret (till exempel mullret i ett flygplan) men inte lika bra i mellanregistret. XM3 är ännu bättre, särskilt hörbart är det i ett öppet kontorslandskap. Jag kan lyssna på musik ännu tystare utan att miljön runt mig läcker in. XM2 var bra jämfört med andra referenser, men dess svagheter är uppenbara om man jämför med XM3. Maken till effektiv brusreducering har jag då aldrig hört! Och vill du höra när någon pratar med dig så lägger du bara handen på höger öronkåpa så dämpas musiken och ljud från omgivningen släpps in.
Hörlurarna känner av dina rörelser och kan gissa sig till om du sitter, går eller springer och anpassar brusreduceringen därefter. Om du springer så släpps maximalt med ljud från omgivningen in för att du ska höra trafiken runt dig. Du kan också välja att bara höra frekvensregistret där röster ligger och blockera allt annat.
Bäst ljud
Hur är det med ljudet då? Jo, där föregångaren låter väldigt bra men har en smått beslöjad bas och dämpad diskant, är XM3 betydligt prydligare. Basen har mer attack. Lyssna bara på Janelle Monáes I Like That med häftig R&B-bas. Den går djupt, med stramare anslag än i XM2. Ljudsignaturen är inte så annorlunda, i och med att diskanten fortfarande är en smula återhållsam. Bose har mer distinkt hi-hat, men långt ifrån samma renhet som XM3. Den här dynamiken och det här lugnet i ljudbilden kan Bose bara drömma om. Om du däremot föredrar mer detaljerade hörlurar från B&O eller B&W så kanske inte Sony-ljudet övertygar dig. Men undertecknad föredrar dem.
Och så klassiskt. Bara lyssna på Alice Sara Otts läckra piano i Nightfall! Den supertysta och frekvensjämna brusreduceringen gör att man kan lyssna på oerhört låg volym och ändå få med hela upplevelsen. Anslagen är markerade, samtidigt som en flygels klangbotten har fint fundament i basen. Här hör man också en tydlig skillnad mellan LDAC med en kompatibel Android-mobil (jag hade en Motorola G6 Plus) och till exempel iPhone som bara har komprimerad AAC. Det är mer luft med LDAC.
I en perfekt värld hade jag kanske velat ha ännu mer liv. Som jämförelse har Nuraphone ännu mer tryck och attack i mellanregistret, och en justerbar bas som är extrem. Men de är inte lika finmaskiga i toppen, och trots både passiv och aktiv brusreducering dämpar de inte ljud utifrån lika bra som Sony.
Slutsats
I kapprustningen med Bose, som Sony redan leder med WH-1000XM2, har de dragit ifrån så rejält med XM3-versionen att det inte längre finns någon konkurrens.
Komforten är superb och brusreduceringen är tyst som graven, med en frekvenslinjäritet vi inte hört maken till.
Ljudet är också ännu bättre än tidigare, med bättre dynamik och baskontroll. Lägg därtill extremt snabb laddning (5 timmar på 10 minuter) så är Sony WH-1000XM3 helt enkelt världens bästa brusreducerande hörlurar just nu.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser