TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Yale Smart Alarm Starter Kit+

Yale-larm ger sinnesfrid

Yale Smart Alarm Starter Kit+ säkrar ditt hem och integreras sömlöst med andra Yale-produkter.

Av / 2024-08-28 - 08:40
Yale Smart Alarm Starter Kit+

Home tycker

  • Enkel installation och användarvänlig app i ett flexibelt system som kan byggas ut (upp till 100 tillbehör). Bra integration med andra Yale-produkter och en del tredjepartsenheter. Imponerande räckvidd upp till 1 km! Inga obligatoriska månadsavgifter.
  • Relativt högt startpris. Den inbyggda sirenen hade kunnat vara starkare, speciellt om den ska gömmas undan. Ingen direktlänk till larmcentral (vilket somliga kan betrakta som en fördel). Full funktionalitet kräver månadsabonnemang.

För många är Yale synonymt med säkerhet och lås. Men de gör även andra smarta hem-produkter, inte minst larm. Som nya Smart Alarm, här representerat av paketet Smart Alarm Starter Kit+. Eller åtminstone en starkt modifierad version av det. Jag har nämligen tagit mig friheten att testa med lite fler inkopplade prylar. Mer om det strax.

Här möter traditionell larmteknik det moderna smarta hemmet. Yale Smart Alarm är konstruerat för att vara hjärtat i ett komplett säkerhetssystem, sömlöst integrerat med andra Yale-produkter som smarta lås och kameror.

Yale Smart Alarm Starter Kit Plus
Yale Smart Alarm Starter Kit+. Foto: Yale

Starter Kit+

Starter Kit och Starter Kit+ är entrébiljetterna till Yales ekosystem. De två skiljer sig en del ​​i innehåll, här är det Starter Kit+ vi testar. Systemet innehåller de grundläggande komponenterna för att säkra ett genomsnittligt hem: en central hubb som styrenhet, ett trådlöst tangentbord för enkel styrning samt rörelse- och vibrationssensorer. Och så får vi naturligtvis ett par klistermärken för att avskräcka inkräktare. Allt som behövs för att vara en bra grund till skydd av hemmet.

Systemet kan enkelt utökas med ytterligare sensorer, sirener och andra Yale-produkter, och kan konfigureras för att övervaka upp till fyra separata zoner. Det innebär att du kan bygga ut ett system som passar, oavsett om du bor i en liten lägenhet eller en stor villa med friggebod och garage på tomten.

Yale Smart Outdoor Camera GeirNordby
Larmsystemet kan kommunicera med kameror. Här är Yales utomhuskamera. Foto: Geir Gråbein Nordby

Utökat system

Jag nämnde att min installation är utökad, bland annat har jag låtit installera 13 vibrationssensorer på dörrar och fönster, inklusive en kraftigare på ytterdörren. Jag har också sammanlagt tre brandvarnare, en Yale-dörrklocka och en Yale-utomhuskamera i trädgården som är inställda på att bara filma när minst en av larmzonerna är aktiverade.

Annons
Yale Smart Alarm Vibration Sensor GeirNordby
Två vibrationssensorer för inomhusbruk ingår i Starter Kit+. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkel installation

Installationen är förvånansvärt enkel. Yale Home-appen guidar dig genom processen och det går snabbt att para ihop enheter. Hos mig finns systemet i tre zoner: Huset, Garaget och Utomhusförrådet.

Hubben kräver en permanent strömanslutning men har en inbyggd batteribackup för att garantera att den fungerar vid strömavbrott. Den kan kopplas till internet via antingen Wi-Fi eller kabel, vilket ger flexibilitet när den ska placeras. Bluetooth har den också, för enklare installation med QR-kod. Framtida Matter-kompatibilitet kommer också att kräva Bluetooth.

Yale Smart Alarm panel
En medföljande knappsats låter dig stänga av eller på larmet med en fyr- eller sexsiffrig kod. Foto: Geir Gråbein Nordby

Funktioner och prestanda

För att börja med det viktigaste: Yale-larmet är inte uppkopplad till någon tredjepartscentral. I stället skickar den aviseringar till mobiltelefonen via appen och avskräcker inkräktare med ljud. Har du belysning från Philips Hue kan hubben även fungera med det så att lamporna blinkar när larmet utlöses.

Läs också Passar bra i ett Yale-smarthem Yale Smart Video Doorbell visar vem som ringer på och ger grundläggande övervakning av hemmet.

Yale antyder att det kan komma tredjepartsmeddelanden i framtiden, men för närvarande är detta alltså inte en del av systemet.

En imponerande funktion är räckvidden på upp till 1 km, tack vare Yale Horizon+-tekniken med 868 MHz radiovågor. Detta är särskilt användbart för att säkra uthus eller andra byggnader på en större fastighet eller gård, utan att behöva sätta upp ett mesh-nätverk. Den långa räckvidden gör att Yale Smart Alarm passar extra bra för större fastigheter eller bostäder med separata byggnader som garage eller lager.

Yale Indoor-Motion-Sensor GeirNordby
Två rörelsesensorer inomhus ingår i Starter Kit+. Foto: Geir Gråbein Nordby

Den långa räckvidden, i kombination med möjligheten att lägga till upp till 100 olika tillbehör, ger systemet utmärkt flexibilitet och täckning. Även stora fastigheter kan säkras effektivt med ett enda system, utan behov av flera hubbar eller komplexa nätverksinställningar.

Hubben har dessutom plats för ett SIM-kort, vilket gör att den kan använda mobilnätet i stället för Wi-Fi. Då måste du ha ett Yale-abonnemang.

Larmsystemet integreras sömlöst med andra Yale-produkter och kan även kopplas ihop med Philips Hue smart belysning. När larmet är inställt på ”Borta” ställs både Yale Smart Video Doorbell och Smart Outdoor Camera i trädgården automatiskt in för att upptäcka mänskliga rörelser och alla Yale-lås är låsta.

Yale Smart Alarm app countdown
När larmet kopplas på har du 10 sekunder på dig att lämna hemmet eller ångra. Skärmdump: iOS

Bra app-styrning

Styrningen görs med en intuitiv app och det finns en viss möjlighet till röststyrning via Google Assistant och Amazon Alexa. ”Hej Google, ställ in Huset på Borta” aktiverar till exempel larmet i huset. Jag fick dock prova mig fram länge innan jag hittade några kommandon som fungerade.

Appen ger en bra översikt över systemets status, inklusive öppna fönster eller dörrar. Detta är användbart innan man aktiverar larmet. När man aktiverar larmet har man 10 sekunder på sig att lämna området eller ångra aktiveringen.

Larmet utlöses inte bara vid inbrott, utan även när rök upptäcks. Alla brandvarnare är synkroniserade för att larma när en av dem upptäcker rök, och appen visar vilken som har upptäckt röken.

Yala Smart Alarm app sensors list scaled 1
Det kan bli en del sensorer att hålla koll på i appen. Skärmdump: iOS

Ljudvarning

En liten svaghet är volymen på larmhubbens inbyggda siren. Om du är lockad att ställa den i en TV-bänk bör du komplettera med en extra inomhussiren. Har du trädgård så skulle jag också installera minst en utomhussiren för att larma grannarna.

Kostnad och prenumeration

Startpaketet kostar 5 000 kr. Jämfört med traditionella larmtjänster med månadsavgifter kan det vara kostnadseffektivt i längden. Yales larmplan kostar 70 kronor i månaden men om du har flera Yale-produkter i ett smart hem rekommenderas Secure-abonnemanget som kostar 120 kronor i månaden. Det inkluderar ett oändligt antal Yale-produkter och gör också att upp till tre personer får aviseringar på sin telefon om något händer.

Abonnemangen ger ytterligare funktionalitet, men är inte nödvändiga för grundläggande användning av systemet.

Indoor-Motion-Sensor-3-enhanced
Foto: Yale

Slutsats

Yale Smart Alarm Starter Kit+ är ett imponerande och användarvänligt hemsäkerhetssystem. Det ger enkelt skydd och sömlös integration med andra Yale-produkter och vissa enheter från andra tillverkare. Systemets flexibilitet, med möjlighet till utbyggnad och anpassning, är en stor fördel.

Även om startpriset kan verka högt, speciellt om man vill täcka ett helt hem med sensorer och extra sirener, är frånvaron av obligatoriska månadsavgifter ett stort plus. Den intuitiva appen och systemets pålitliga prestanda gör att man känner sig trygg utan att behöva tänka så mycket på systemet till vardags.

Yale Smart Alarm Starter Kit+ är ett mycket välgjort system, var bara medveten om begränsningarna för ljudvarning och överväg att komplettera med ytterligare sirener och Hue-belysning för optimal säkerhet.

Karakter
Yale Smart Alarm Starter Kit+
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild