TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Yale Doorman Classic Connected

Kodlåset har blivit smart

Yale har gjort ett smart drag som förlänger livslängden på den äldre Doorman Classic-modellen. Nu har låset blivit smart.

Av / 2023-04-13 - 09:00
Yale Doorman Classic Connected

Home tycker

  • Integrerad och snygg installation. Enkel och trådlös öppning och stängning av ytterdörren. Kan programmeras för att låsa och låsa upp sig själv, fungerar med app och Google Home. Lång batteritid.
  • Att byta låskista kan vara knepigt, anlita ett proffs om du är osäker. Bara 6-siffrig kod, vi hade velat ha en möjlighet att använda en 4-siffrig. Går inte att använda nyckel.

Har du en smart dörrklocka så är det praktiskt. Men det är inte så mycket du kan göra med den om du inte dessutom har ett smart dörrlås. Yale är marknadsledande på området och i Skandinavien har inget smart dörrlås sålts lika mycket som Doorman. Den äldre modellen V2N, som fortfarande säljs, har nyligen döpts om till Doorman Classic och har nu fått en efterlängtad uppgradering.

Yale Doorman Classic outside
Foto: Geir Gråbein Nordby

Komplett sats eller i lösa delar

Tillsammans med Connect Wi-Fi Bridge kan det trofasta låset äntligen kopplas till hemnätverket och styras med Yale Access-appen, och då kan du göra många fler trick än tidigare! Connect Wi-Fi Bridge är för befintliga ägare av Doorman V2 eller V2N (nu kallad Classic) tillgänglig under namnet Yale Access Module + Yale Connect WiFi-Bridge. I Connected-kitet som testas här ingår dock allt.

Installation

Om du har tur är det väldigt enkelt att installera Doorman, men det kan hända att dörren har fel tjocklek så du måste bygga ut den lite, eller så stämmer inte hålet för den gamla låskistan riktigt med måtten på Doorman, som då kan täcka hålet på undersidan men inte ovansidan, eller vice versa.

Jag hade själv turen att få hjälp av distributören för installationen, men vad jag kunde se såg det smidigt ut. Har du tummen mitt i handen kan det ändå vara bra att beställa montering tillsammans med låset.

Här är en installationsvideo:

Annons

Wi-Fi Bridge ställs in i appen efter den har kopplats in i vägguttaget. Välj ”Installera en enhet”, skanna QR-koden på Bridgen och ta det steg för steg i appen därifrån.

Från dumt till smart

Utan nätverksanslutning är Doorman Classic bara ett ”dumt” kombinationslås. Jo, det är snyggt integrerat i dörrhandtaget, och du kan använda tio olika användarkoder och dessutom upp till tio olika nyckelbrickor. För den som inte vill ange en kod.

Men du kan glömma att fjärröppna om brevbäraren knackar på och kommer för att lämna ett paket när du inte är hemma, eller om du vill släppa in städhjälpen. Att programmera tillfälliga koder är inte svårt, men det är lite krångligt och skulle det visa sig att man inte orkar radera tillfälliga koder som används av främlingar är det ju inte särskilt säkert.

Yale Doorman Classic inside
Foto: Geir Gråbein Nordby

Connect Wi-Fi Bridge

Det är modulerna Access Module och Connect Wi-Fi Bridge som gör Doorman smart, detta känner jag igen från när jag testade låskistan Linus. Access Module kopplas in i dörrlåset medan Wi-Fi-bryggan är kopplas in i vägguttaget och ansluts till hemnätverket via Wi-Fi. De två kommunicerar sedan med varandra via Bluetooth.

Efter att Wi-Fi Bridge är ansluten kan den användas med appen, den är även kompatibel med Google Home. Google Assistant kräver dock en separat fyrsiffrig kod som du måste svara assistenten med för att manövrera låset.

Den största skillnaden mellan Linus och Doorman är för övrigt att Linus kopplas utanpå din befintliga låskista, medan Doorman ersätter både låskista och dörrhandtag. Fördelen med Linus är att du kan använda din befintliga nyckel och att den inte påverkar utseendet på fasaden. Som gjord för lägenheter i bostadsrätter. Doorman är däremot en mer elegant lösning.

Yale Access Module & WiFi Bridge- scaled
Access Module och Wi-Fi Connect Bridge är kitet du behöver för att ditt Yale Doorman V2 eller V2N, även kallat Classic, smart. Foto: Yale

Sätt upp rutiner

Med appen kan du skapa rutiner, till exempel att Doorman Classic låses automatiskt när din mobil är på ett visst avstånd från huset och vice versa – att den öppnar när du är i närheten på väg hem.

Du kan begära att få ett meddelande om när dörren har låsts eller öppnats manuellt, eller om en viss användare har gjort det. Bli meddelad om dörren är öppen, eller om den har låsts automatiskt.

När du öppnar låset från mobil-appen kan du välja om appen ska kräva ansiktsigenkänning eller en kod, eller ingenting.

Yale Doorman Classic number pad
Sex siffror måste det vara. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ett fantastiskt lås

Jag gillar verkligen både hur låset och dörrhandtaget ser ut, och kvalitetskänslan man får när man hanterar det. Mekaniken glider så fint, det finns inget som känns billigt eller plastigt. Aluminium hela vägen!

Koden på Doorman Classic måste vara sexsiffrig, vilket är lite besvärligt. Det är naturligtvis säkrare än fyra siffror, men hade ändå velat kunna välja. Detta har visst med säkerhetscertifieringar att göra.

Jag gillar särskilt möjligheten att Doorman kan låsa sig automatiskt när jag kör bort från huset och öppnas igen när jag nästan är hemma. Då behöver jag inte krångla med några kodlås alls. Man kunde visserligen göra Doorman ”smart” tidigare också, men inte på det här sättet. Det är mycket mer elegant nu.

Ett års batteritid

De fyra AA-batterierna i Doorman Classic ska hålla i ungefär ett år. Det kräver att du använder alkaliska batterier och inte 1,2-volts uppladdningsbara.

Om batterierna skulle slut medan du är ute och du inte kan komma in igen, har Yale gjort något smart: nämligen att utrusta dörrhandtaget med två stift på undersidan. Där håller du ett 9-voltsbatteri, sedan kan du enkelt öppna dörren (med kod) och komma in. Sedan kan du byta batterierna från insidan.

Yale Doorman Classic lifestyle- scaled
Foto: Yale

Slutsats

Yale Doorman Classic är ett smart lås för dig som vill ha ett elegant kodlås inbyggt i ett snyggt och gediget dörrhandtag. Och som vill kunna fjärröppna och låsa dörren från en app eller med Google-assistenten. Plötsligt är man mycket friare att släppa in folk även när man inte är hemma.

Under de fyra månader eller så som jag har haft låset installerat har jag aldrig haft ett enda problem med det. Oavsett om man knappar in en kod, öppnar med mobilen eller ställer in automatisering. Jag hade velat att man kunde göra koder och installera kodbrickor direkt i appen, men det måste göras manuellt på kodlåset. Men det är bara petitesser.

Helt säkert är att Doorman Classic har fått nytt liv. En elegant lösning, med många av möjligheterna som highend-modellen V3S har, till ett lägre pris.

Karakter
Yale Doorman Classic Connected
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Yale Doorman Classic Connected”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Ljud & Bild