TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Få sinnesro med exakt och pålitlig matning av husdjuret

Xiaomis foderautomat är ett bra exempel på det smarta hemmet där rutinsysslor sköts bättre av uppkopplade automater än du hade kunnat göra det själv.

Av / 2023-06-09 - 09:00
Xiaomi Smart Pet Food Feeder

Home tycker

  • Notifering när maten börjar ta slut. Mycket vetenskaplig uträkning av portioner. Stilren design. Skänker sinnesro när man är bortrest.
  • Kort sladd. Dyr och troligen onödig ”fräschhets-patron”.

Att ha husdjur är väldigt trevligt och på många sätt avslappnande. Däremot kräver det disciplin med matningen och det kan orsaka besvär om man har ett matvrak som inhalerar all mat som hälls upp. Då gäller det att hålla koll på portioner och tider så att man inte får en katten Gustaf. Däremot leder det ofta till störande tiggande. Det gör det också svårt att vara borta, ens delar av dagen.

Av den anledningen skaffade jag en gammal hederlig foderautomat som man skulle programmera med några knappar och ett litet teckenfönster. Det kändes som att ställa in en väckarklocka från 90-talet och var ologiskt, tidsödande och irriterande. Jag kände inte heller att jag litade på portionerna den matade ut eller att den faktiskt hade matat katten. Till råga på allt var matningsmekanismen ett skämt. Katten kom snart på att om den sträckte in tassen så nådde den matningsmekanismen och om den pillade på den så kom det mer mat! Alltså vaknade jag av kattens brutala inbrottsförsök om nätterna, snarare än att den väckte mig för att tigga. Det var dags att digitalisera.

 

Xiaomi Smart Pet Food Feeder 6727
Inte artikelförfattarens katt, då hade det inte funnits mat kvar i skålen. (Foto: Xiaomi)

Design och konstruktion

Xiaomi Smart Pet Food Feeder är en betydligt snyggare och modernare foderautomat än många av de horribla skapelserna man ser i zooaffärerna. De flesta av oss skulle troligen försöka gömma undan dem. Den här gör det faktiskt inget om den står framme i köket.

Det ska sägas med en gång att foderautomaten är till för katter och små hundar. Anledningen till det är inte så mycket kapaciteteten i behållaren eller i skålen utan för att mekanismen är gjord för en viss storlek på torrfoder. Instruktionen säger 5–12 millimeter och påpekar också att den föredrar runda prillor. Så kallat ”annorlunda” former ska man undvika.

Annons

Konstruktionen är egentligen väldigt rak på sak och skiljer sig inte mycket från de flesta andra automater. Man har en större behållare med en mekanisk mekanism i botten som roterar för att mata fram prillor så att de ramlar ner i skålen. Behållaren har ett låsbart lock med en silikonkant så att fodret ska hålla sig fräscht. I locket sitter dessutom något som Xiaomi beskriver som ”en patron” som ser till att maten håller sig fräsch och näringsrik.

Själva apparaten är i rejäl plast som känns pålitlig och är lätt att torka av. Skålen är i rostfritt stål och snäpper trevligt nog fast i automaten med magneter. Därmed är det ingen risk att husdjuret släpar i väg med den eller att det hamnar mat i någon springa. Det är också mycket lätt att ta loss den för att diska av den med jämna mellanrum.

Xiaomi Smart Pet Food Feeder 13
Mekanismen är pålitlig och kan inte manipuleras av listiga katter. (Illustration: Xiaomi)

Installation och användning

Tyvärr använder automaten en egen sorts nätadapter, trots att effekten på den är så låg att det mycket väl hade gått att köra USB-strömförsörjning. Det ställer till det lite eftersom sladden bara är 1,5 meter lång. Har man inte lust att börja dra förlängningssladdar blir placeringsmöjligheterna väldigt begränsade.

Installationen är enkel och görs från Mi Home-appen som Xiaomi även använder för andra smart hem-produkter. Där kopplar man upp den på nätverket, väljer vilket rum den står i och sen är det dags att programmera den för just ditt husdjur. I mitt fall fick jag mata in en massa uppgifter om katten, som ålder, vikt, ras, kön och om den var kastrerad. Det kändes seriöst. Men nästa steg var ännu mer detaljerat, då jag fick knappa in alla näringsvärden för fodret jag skulle använda. Med hjälp av det fick jag en rekommendation som låg mycket nära vad jag tidigare fått uträknat manuellt åt mig. Det kändes betryggande. Sedan var det bara att välja antal utfodringar och vilka tider jag ville ha dem. Störtenkelt.

Xiaomi Pet Feeder App
Inställningarna är detaljerade och känns seriösa. (Skärmavbild: Jonas Ekelund)

Sedan automaten installerades har jag inte längre några problem med matningen. Matvraket undersökte den noga men gav snart upp, och nöjer sig nu med vad han får utdelat. Jag litar på att portionerna är korrekta. Och jag kan slappna av om matningen, då jag får en notifiering i mobilen varje gång foder har portionerats ut. Skönt när man inte är hemma. Och skulle det bli strömavbrott så kan den faktiskt drivas med vanliga batterier som backup! Man får även en förvarning dagen innan maten tar slut om att det är dags att fylla på. En ilsken lampa lyser även på automaten så att man inte glömmer bort det.

Det enda irritationsmomentet är den där fräschhets-patronen som redan efter en månad sa till att den behövde bytas. En patron som kostar 199 kronor.

Xiaomi Pet Feeder monitoring
Man har hela tiden koll på om och när det matats och att det finns mat kvar i behållaren. (Skärmavbild: Jonas Ekelund)

Det blir en betydande oväntad extrakostnad. Personligen är jag övertygad om att det bara är ett sätt för tillverkaren att få in en strid ström pengar från oroliga djurägare. Den kan med all sannolikhet ersättas av en påse silica gel, som brukar ligga i kartongen med fuktkänsliga produkter.

Slutsats

Det här är utan tvekan den bästa foderautomaten jag har provat. De tidigare har varit fula, dåligt konstruerade, opålitliga och svåranvända. Xiaomi Smart Pet Food Feeder är istället snygg, välbyggd, pålitlig och enkel att använda.

 

 

Karakter
Xiaomi Smart Pet Food Feeder
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild