Med allt varmare somrar är det många som går och sneglar på en portabel AC. Det är mycket effektivare än en vanlig fläkt som bara vispar runt luften. Men man ska förstå att ”portabel” egentligt bara betyder att den inte är fast monterad. Det är en rejäl pjäs som möjligen kan kallas flyttbar. Man måste också planera för att montera utblåsslangen i ett fönster samt att det behövs lite utrymme runt om.
Installation
Att klicka fast utblåsslangen i apparaten var inga problem och den sitter bra fast. För att montera slangen i ett fönster medföljer ett fönsterkit, en plastskena med öppning för slangens munstycke. Vi kunde inte komma fram till något annat än att den var gjord för amerikanska fönster som skjuts uppåt, eller asiatiska fönster som skjuts åt sidan. För i skandinaviska fönster som antingen svänger utåt åt sidan eller uppåt passar den då inte utan enorma springor. Konstigt för en skandinavisk produkt! Det finns dock kit för både fönster och dörrar där man fäster en duk med kardborrband runt kanterna och som har ett hål att sticka ut slangen genom. Kanske inte så elegant, men det funkar.
Förutom att det är en väldig massa steg med att skapa konton och koder och godkännanden, så är det ganska lätt att koppla ihop Cortina med mobil-appen via wifi. Man ska bara komma ihåg att den, liksom många andra smarta hem-apparater, behöver 2,4 GHz.
Hantering
På ovansidan av apparaten sitter touchknappar för att välja läge för apparaten: kylning, avfuktning, fläkt eller energispar. Här väljer man även måltemperatur, hastighet på fläkten och kan ställa in timern. Samma funktioner finns i den gamla hederliga fjärrkontrollen. Det ska dock noteras att den inte är tvåriktad, så om man ändrar temperaturen på panelen så uppdateras inte teckenfönstret på fjärren.
Använder man däremot appen så är den naturligtvis alltid synkroniserad. Däremot finns det inte så himla många fler funktioner än på panelen, förutom att man kan sätta upp ett schema. Det kan vara praktiskt om man exempelvis vill att det ska vara svalt när man kommer hem från jobbet. Tack vare appen kan man dock även koppla den till Google Home eller Siri, och därmed styra den exempelvis från en Nest Hub eller via röstkommandon. Man ska inte vänta sig full funktionalitet, men att kunna hojta ”slå på luftkonditioneringen” när man får en svettattack och inte hittar mobilen är ganska skönt.
Kylning
Cortina Silent 12K är med sin kyleffekt på 3,5 kW gjord för rum på upp till 35 kvadratmeter och nog kylde den vårt normalstora sovrum effektivt. Speciellt med tanke på att strömförbrukningen ligger på, i sammanhanget, överkomliga 1350 watt. Det kanske inte är så lågt att man ha den stående på hela dagarna, men vår förra luftkonditionering drog mer och kylde sämre. Man ska dock tänka på att ”silent” i namnet är relativt. När man precis startat den och kompressorn går för fullt är den långt ifrån tyst. När man väl fått ner temperaturen och den går på lågvarv så stör den dock inte mer än att man skulle kunna somna.
Slutsats
Wood’s Cortina Silent 12K är en av de mer populära portabla luftkonditionerings-anläggningarna, och det är inte svårt att se varför. Den är visserligen stor, tung och för oväsen på högsta drag, men inte värre än de flesta andra. Vi tycker den kyler effektivt och strömförbrukningen är förhållandevis låg. Den har en ren design, enkel installation och styrning. Samt inte minst att man kan styra den på distans med en app för att ha det svalt när man kommer hem. Vi skulle gärna ha den här i gång i sommar!
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser