Wilfa har, sedan vi gjorde vårt stora test av Airfryers i höstas, gått från två modeller till 10 modeller som tillfredsställer olika önskemål. De finns i olika storlekar, prisklasser och med olika format. Som denna Dualfry Grill som har en extra stor kapacitet, inte för att korgen är djupare utan för att den är extra bred. Faktum är att den är en halvmeter bred, som en mikrovågsugn. I kartongen medföljer ett grillgaller och en pizzaform. Däremot får man inte med några recept eller någon guide för nybörjare.
Konstruktion och skötsel
Som nämnts ovan är denna modell ovanligt stor, så man bör mäta bänken innan man slår till på den. Konstruktionen känns rejäl med slagtålig plast och tjock metall, vilket förklarar att Wilfa vågar ge en 5-årig garanti. Den stora korgen har ett löstagbart galler som tyvärr har en tendens att lossna om man försöker hälla upp den färdiga maten. Lite försiktighet krävs. Korgen glider ganska lätt och har inga problem med att kärva.
Eftersom korgen har ett fönster kan man tyvärr inte maskindiska den, då skulle fönstret skadas. Men under de två månader vi använt den har det faktiskt gått alldeles utmärkt att hålla den ren med handdisk. Non-stick-egenskaperna är bra då ingenting faktiskt har bränt fast, även om vi kört revbensspjäll med BBQ-sås som är känd för att bränna fast då den droppar. Det exponerade värmeelementet rekommenderar Wilfa att man skrubbar med en diskborste.
Hantering
På den enorma touchpanelen finns knappar för att justera värme och tid, samt slå på lampan. Dessutom finns snabbknappar för pommes, kyckling, biff, pizza, fisk, räkor, varmhållning och torkning. Det fiffiga är att man själv kan modifiera dem. Om man exempelvis får bättre resultat med annan tid och temperatur för just sina pommes så är det bara att programmera om det förinställda programmet. Mycket smart!
Vad som dock driver oss till vansinne är att man måste förvärma den innan man kan köra igång. Den stannar helt enkelt när den nått temperatur och vägrar starta tillagningen förrän man dragit ut korgen, lagt i maten och stängt den igen. Om man är lite erfaren så räknar man med uppvärmningstiden och sätter helt enkelt en totaltid för allt. Men här kan man alltså inte gå ifrån, utan måste stå och vänta i flera minuter, dra ut och sätta tillbaka korgen och låtsas att man inte haft maten i den från början. Det är idiotiskt och man borde kunna slå av funktionen.
Matlagning
Vi satte den på 180 grader, och efter den irriterande förvärmningen som tog drygt 2 minuter hade vi väntat oss att den skulle vara 180 grader. I själva verket var den 140 grader! Det tog i själva verket närmare 6 minuter, vilket är väldigt långsamt, för temperaturkurvan att plana ut. Men inte på 180 grader, utan på 160! Under de följande minuterna klättrade den sakta en grad då och då för att till sist hamna uppåt 170–174 grader. Det är kanske en acceptabel avvikelse om man ska ha något i ugnen i 20 minuter, men ska det bara vara inne en kort stund behöver man alltså ta hänsyn till att ugnen är på tok för kall den första tiden.
Vad som verkligen påverkar matlagningen visade sig överraskande nog vara storleken. Inte så mycket för resultatet som för vad man kan laga i den. Med tidigare airfryers har vi lagat enklare rätter för en-två personer. Men med Dualfry Grill upptäckte vi att det faktiskt går ner en fryspizza, shortribs eller en stor ugnsform med en gratäng. Sedan vi började använda denna så har därför inte ugnen använts en enda gång! Vi gillar också den extra höga temperaturen som i kombination med grillgallret faktiskt ger grillränder.
Slutsats
Från början var vi skeptiska till det låga men extra breda formatet som gör att Dualfry Grill tar mycket plats på bänken. Men det är just formatet som gör att man kan tillaga saker som inte får plats i en vanlig airfryer, vilket gjorde ugnen överflödig under hela testet. Notera också den extra höga temperaturen och grillgallret för att få ordentlig yta. Däremot blir vi irriterade på att man inte kan välja bort förvärmning och att uppvärmningen tar så lång tid.