TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Av / 2022-06-16 - 11:40
WiZ

Home tycker

  • Installationen är verkligen enkel och stabil.
  • Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.

Om man vill ha lampor från en premiumtillverkare men inte vill betala ett högt pris så verkar WiZ som ett bra val. WiZ tillverkas nämligen av av Signify, som även ligger bakom Philips Hue. Det är alltså samma know-how bakom WiZ. Men till ett pris som kan konkurrera med de billiga märkena.

Till skillnad från Philips Hue, som kräver en Bridge som länk mellan nätverket och ljuskällorna, kopplas WiZ-lamporna direkt till Wi-Fi. Precis som med de andra Wi-Fi-ljuskällorna görs detta genom att söka efter dem i den tillhörande appen.

Sökning och installation går smidigt med alla ljuskällor och tillbehör. Beroende på typen av enhet ska man antingen koppla in den eller tända och släcka den ett par gånger enligt instruktionerna i appen. Processen fungerade på första försöket varje gång. Något som de flesta andra testdeltagarna kunde lära sig ett och annat av!

Dynamiska effekter

Medan Philips Hue har ett heltäckande system av belysnings-scener, där husets ljuskällor kan organiseras, har WiZ ett något enklare system med ”light modes” för varje enskild ljuskälla. I en rullgardinsmeny kan man välja mellan ett antal lägen som också kan anpassas. Det kan till exempel vara Warm White, som ger ett gyllene, stearinljusaktigt ljus. Om glödlampan eller lampan är i färg kan man på samma sätt välja mellan ett antal stämningsfärger som kan justeras. Sist men inte minst kan man välja mellan en lång rad olika dynamiska effekter, där ljus och färger förändras efter ett tema – till exempel en solnedgång eller det fladdrande ljuset från en brasa.

Läs också Smarta hem: Godare kaffe med smart maskin Teknikintresserade kaffedrickare bör definitivt överväga att skaffa en smart kaffemaskin. Smartare kaffe är bättre kaffe.

Enheterna kan, liksom hos andra, organiseras efter rummen i huset, som i sin tur kan styras av exempelvis fjärrkontroller. Slutligen kan man ställa in tidsprogrammering och dygnsrytm på lamporna i de olika rummen, så att man vaknar till gradvis tilltagande ljus, får klart dagsljus när man jobbar och avslutar dagen med svagt, gyllene ljus innan läggdags.

Annons
WiZ E27 Combo Pack
WiZ E27 Combo Pack. (Foto: WiZ)

E27 2-pack glödlampa. Grundpelaren i den smarta belysningen är den gamla hederliga standardlampan E27. Ett paket med två 8-watts färglampor kostar ungefär lika mycket som man får ge för en vit smart-glödlampa från Philips Hue. Fast om rätt ska vara rätt kan man också få fem eller sex vanliga LED-lampor med samma ljusstyrka för ungefär samma pengar på stormarknaden.

Setet finns i olika versioner. Det finns även ett paket med två färglampor och en fjärrkontroll som kan släcka och tända, samt justera ljusstyrkan och växla mellan fyra förinställda ljusinställningar.

WiZ E27 2-pack 806 lumen: 240 kr, 370 kr med fjärrkontroll.

WiZ ST64 Edison
WiZ ST64 Edison. (Foto: WiZ)

E27 filamentlampor.  WiZ har även ett urval av glödlampor i retrostil. Vi har tittat på filamentlamporna ST64 som är en Edison-lampa och G95 som är en globlampa. Båda är i rökfärgat klarglas och har en ljusstyrka på 640 lumen, motsvarande en 40-watts glödlampa. Lamporna har stavformade LED-trådar som faktiskt ser en smula mer äkta ut än de spiralvridna hos Philips Hue. Och kostar mindre än hälften. Precis som hos Hue täcker glödlamporna större delen av det vita spektrumet (2 000–5 000 K).

ST64 640 lumen Edison-glödlampa: 140 kr
G95 640 lumen globlampa: 200 kr

 

WiZ G95 Globe
WiZ G95 Globe. (Foto: WiZ)

 

Hero är en bordslampa i matt, vit plast. Lampan är cylindrisk men har en rundad form som verkar behaglig utan att på något sätt utstråla lyx. Lampan har en ljusstyrka på max 620 lumen (motsvarande en gammaldags 40-watts glödlampa) och klarar hela färgspektrat samt vitt ljus från 2200 till 6500 K.

WiZ HERO
WiZ HERO. (Foto: WiZ)

Hero-lampan är beröringskänslig, så att man kan tända och släcka den genom att bara röra vid den två gånger. I praktiken måste man ge lampan ett par tämligen eftertryckliga smällar innan den reagerar.

Lampan passar bra som intelligent sänglampa eller för att ge stämningsljus på ett bord. Möjligheterna skulle dock vara större om den även hade ett inbyggt batteri.

Hero: 500 kr

WiZ Smart Plug 1
WiZ Smart Plug 1

Smart Plug är en fjärrstyrd strömbrytare som stoppas in i vägguttaget för att tända lampor eller andra enheter som inte kan ersättas av smarta versioner. Pluggen innehåller även en energimätare som håller koll på de numera så dyra kilowattimmarna. Eftersom den smarta kontakten bara ska tända och släcka kan den utan problem styras från Google Home utan att förlora funktionalitet. Det enda som skulle göra den smartare vore om den kunde användas med runda, ojordade kontakter som inte är av typen Schuko.

Smart Plug: 140 kr

Slutsats

Vid första anblicken kan verka konstigt att Signify väljer att konkurrera med sig själva genom att sälja WiZ-lamporna för mindre än halva priset av vad flaggskeppet Philips Hue kostar. Men det är förmodligen en utmärkt idé. WiZ-lamporna är några av de billigaste på marknaden och behöver man inte avancerade styrningsmöjligheter med dussintals ”scener” för den perfekta festen, utan bara ett antal praktiska grundinställningar, är de ett perfekt alternativ. Samma sak gäller om man låter Google Home styra belysningen i huset, eftersom de avancerade funktionerna ändå inte stöds här. Så varför betala mer?

WiZ ST64 Edison Miljoe
WiZ ST64 Edison. . (Foto: WiZ)

Karakter
WiZ
Premium

Också i detta test:

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.
Läs hela testet

Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.
Läs hela testet

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Läs hela testet

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.
Läs hela testet

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Ljud & Bild