TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Av / 2022-06-16 - 11:40
LIFX

Home tycker

  • Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
  • Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.

LIFX är ett australiensiskt företag, grundat som ett Kickstarter-projekt. LIFX är kända för att ha några av de ljusstarkaste smarta ljuskällorna, samt för sin Polychrome-teknik som gör att samma glödlampa kan utstråla flera färger samtidigt åt olika håll.

00 Clean AU E27
LIFX Clean dödar bakterier med synligt blått ljus. (Foto: LIFX)

Från LIFX har vi också fått den första bakteriedödande (!) glödlampan, LIF Clean E27. Den liknar märkets vanliga glödlampor och fungerar som en vanlig 1200 lumen-smartlampa. Men förutom att lysa i alla nyanser av vitt, samt RGB, har den en speciell superkraft i form av HEV-ljus, som är blåviolett ljus längst ut i det synliga spektrumet (400–450) nanometer) – strax före ultraviolett ljus som börjar vid 400 nm.

HEV-lampan påstås ha samma bakteriedödande effekt som UV-ljus, men utan dess skadliga effekter på ögonen. Desinfektionen fungerar med hjälp av ett rengöringsprogram i appen som kan ställas in att avge HEV-ljus i exempelvis två timmar.

Rengöringsprogrammet fick gå loss på beläggningen i avloppet i ett handfat under två timmar. Och dagen efter såg det faktiskt ut som om den slemmiga beläggningen hade tappat lite livsgnista.

03 LIFX Clean Schedule Kitchen
Mördarljuset fungerar. Men det tar tid. (Foto: LIFX)

Detta gör dock inte LIFX Clean till någon magisk produkt. För det första måste ljuskällan vara alldeles intill området som ska desinficeras. Max 30 centimeter. Effekten minskar nämligen med avståndet. Sedan bör bakterierna belysas i flera timmar. Och slutligen är det dyrt: en tusenlapp kostar lampan i butik. För att lösa ett problem som i de flesta fall går att lösa med lite Ajax på en trasa.

Annons

LIFX Clean E27: 1 000 kr

Beam 5
LIFX Beam. (Foto: LIFX)

Magnetisk lysrör

LIFX Beam är en självlysande stav för montering på vägg, som en kombinerad dekoration och ljuskälla. Beam består av en serie stavar som är 30 cm långa. Stavarna är gjorda av vit plast och är i stort sett osynliga när de är avstängda på en vit vägg.

Beam 4
Fästet är magnetiskt. (Foto: LIFX)

Monteringen är exemplariskt enkel eftersom stavarna har självhäftande kardborretejp på baksidan. Det innebär att en lite skev placering går att rädda genom att flytta staven när tejpen sitter kvar på väggen. Stavarna klickas ihop med magneter. Det finns sex stavar och en 90 graders vinkelbit i förpackningen.

Beam 3
Det ligger sex ljusstavar i paketet. (Foto: LIFX)

Ljusstyrkan är inte särskilt stark (hur stark specificeras inte), men när färganimationerna glider mjukt över det 180 cm långa ”lysröret” (varje del är indelad i 10 färgzoner) kan man åstadkomma lite New Yorker-stämning, även om man bara är i Göteborg.

LIFX Beam: 2 500 kr

00 LIFX Lightstrip 2m EU
(Foto: LIFX)

Ljusstark LED-remsa

LIFX Z Strip är en självhäftande LED-remsa. Startsetet innehåller två remsor som är en meter långa och flera kan sättas ihop, upp till 10 meter. Och om remsan är för lång kan man klippa av den på längden.

Det är bra tryck i ljusstyrkan. Startsetet på två meter ger en ljusstyrka på upp till 1400 lumen. I alla nyanser av vitt, samt RGB. Varje bit på 1 meter kan delas in i åtta färgzoner, som kan användas för ljusanimationer och effektfull belysning.

LIFX LightStrip scene
LIFX LightStrip. (Foto: LIFX)

Remsan har en självhäftande baksida, så den är lätt att sätta på plats. Framsidan, där LED-element och andra komponenter sitter, är inkapslad i ett gummiartat, transparent lager som känns stabilt. De enskilda länkarna på remsan är sammansatta med fyrpoliga kretskontakter som däremot verkar lite ömtåliga.

Vänta med att testa LED-remsan tills alla delar är monterade. Eftersom jag var otålig provade jag först med en enda remsa. Det fungerade fint, men sedan hade jag stora svårigheter att få hela den hopsatta remsan att fungera. Och manualen var inte till någon hjälp. Inte appen heller. Först när jag tack vare en diskussionstråd på Reddit upptäckte en liten återställningsknapp fick jag kontakt med LED-remsan igen.

LIFX Z Strip 2 m: 900 kr

Svår app

Appen uppfyller de krav man förväntar av en styr-app för smarta glödlampor. Det innebär att man kan koppla in nya lampor, styra ljuset från dem och tilldela dem till olika rum i hemmet. Bland mer avancerade funktioner finns ”scener”, där belysningen i huset kör ljusshow-animationer. Man kan även programmera ljuset från varje glödlampa efter kalendern.

Oviss framtid

2019 köptes LIFX av australiensiska Buddy Technologies, som dock gick i konkurs i början av 2022. Det gör framtiden för LIFX osäker, men i skrivande stund – ett kvartal senare – är företaget fortfarande aktivt.

Vi får hoppas att det går att hitta en ny ägare, eftersom vissa av produkterna är väldigt intressanta. Skulle motstatsen inträffa bör man inte satsa på att fynda på utförsäljningar eftersom appen är molnbaserad. Vilket mycket lätt skulle kunna innebära att lamporna slutar fungera om servern stängs ned. Och under alla omständigheter skulle det vara omöjligt att lägga till nya lampor till systemet.

Slutsats

LIFX gör lampor och ljuskällor med intressanta funktioner. Möjligheten att ha flera färger samtidigt i en enda glödlampa är intressant. Appen klarar ganska avancerade effekter och animationer. Appen i sig är dock ganska rörig och det är svårt att hitta funktionerna. Just nu är det intressant att se om LIFX får nya investerare eller ägare som kan säkra produktionen i framtiden.

LIFX LightStrip Gaming
(Foto: LIFX)

Karakter
LIFX
Premium

Också i detta test:

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.
Läs hela testet

Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.
Läs hela testet

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Läs hela testet

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.
Läs hela testet

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild