TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Av / 2022-06-16 - 11:40
Ledvance

Home tycker

  • Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
  • Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.

Ledvance, som är namnet på smarta ljuskällor från Osram, har vi tidigare gått igenom grundligt i ett test. Företaget har en katalog med glödlampor och armaturer vars storlek bara överträffas av Philips Hue. Och det säger inte lite. Framför allt eftersom många av ljuskällorna finns i versioner för ZigBee, Bluetooth respektive Wi-Fi.

Eftersom vi redan har testat de traditionella glödlamporna och armaturerna har vi den här gången tagit en titt på några av de mer speciella nyheterna som tillkommit i Wi-Fi-sortimentet sedan dess.

Detta innebär inte minst filament-glödlampor för dekoration i retro- och steampunk-stil. Och här har Leadvance något som ingen annan ännu har kunnat tangera, nämligen filamentlampor i färg.

Läs också Få ut lamporna på nätet Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.

Ledvance-appen är relativt logiskt uppbyggd. Precis som andra smarta ljus-appar kan man dela upp husets ljuskällor efter olika rum. Man kan gruppera ljuskällor för att styra dem tillsammans och göra rutiner för att styra ljuset efter exempelvis vädret. Så att ljuset till exempel tänds i arbetsrummet om vädret slår om och blir mulet.

Ljusstyrningen är inte lika avancerad som hos de flesta andra. Det finns bara en handfull färgteman definierade, men man kan skapa sina egna.

Annons
Ledvance Edison 30 miljoe
Ledvance Edison 30. (Foto: Ledvance)

Filament Edison 30 liknar en vanlig Edison-glödlampa av den sort vi har kunnat köpa överallt sedan retrolamporna blev inne för ett halvdussin år sedan. De enda synliga skillnaderna är att glaset är färglöst i stället för rökfärgat och att filamentet är randigt. Glödlampan avger en ljusstyrka på 300 lumen, motsvarande en gammaldags 25-watts glödlampa.

Ledvance Edison 30 1
Ledvance Edison 30. (Foto: Ledvance)

Efter en installation som är i stort sett lika enkel som hos WiZ dyker glödlampan upp i Ledvance-appen där ljuset i det vita respektive det färgade området kan styras på var sin skärm. Till skillnad från konkurrenternas flerfärgade glödlampor (och Ledvances övriga) är det bara ljusstyrkan och inte färgtemperaturen på det vita ljuset som kan justeras. På den färgade skärmen är det däremot fritt fram för färgpaletten. Färgen kan blandas steglöst på en RGB-färgcirkel. Efter många år av Edison-lampor som bara kunnat avge ett mjukt gult ljus känns det märkligt att se rött, grönt och blått ljus komma från den klara glaskolven. Men möjligheten att ha retroljus i färg får fart på fantasin.

Ledvance Globe 125 1
Ledvance Globe 125. (Foto: Ledvance)

Detsamma gäller glödlampan Filament Globe 125. Som namnet antyder är det en klotrund lampa med en diameter på 12,5 cm. Det är stort! Faktum är att globlampan är för stor för att passa i de flesta lampor – men perfekt för att hänga fritt som dekoration i en sockel. Förutom storleken har globlampan samma ljusegenskaper som Edison 30.

Filament Edison 30: 140 kr
Filament Globe 125: 140 kr

Ledvance Filament Classic P40 1
Ledvance Filament Classic P40. (Foto: Ledvance)

Filament Classic P40 en piffig liten modell. Det är en kronglödlampa med E27-sockel – alltså en liten, klotformad glödlampa som är lika stor som en bordtennisboll. Fast i en klar version med vitt LED-filament. Den är inte särskilt ljusstark och färgtonen på det varmvita ljuset kan inte justeras. Å andra sidan är den relativt billig. Den lilla dekorativa glödlampan är förmodligen tänkt att användas i ljuskronor utan skärmar.

Filament Classic P40: 75 kr

Ledvance Panan 3 1 Ledvance Panan 3 2 Ledvance Panan 3 3
<
>
Ledvance Panan. (Foto: Ledvance)

Sun @ Home Panan bordslampa är en komplett skrivbordslampa. Namnet Sun@Home handlar om att ljuset från lamporna i serien ska ha en sammansättning som motsvarar naturligt dagsljus bättre än andra LED-ljuskällor. Ljuskvaliteten uttrycks med värdet CRI (Color Rendering Index) – eller färgåtergivningsindex, som också kan ha beteckningen Ra. Naturligt dagsljus har ett CRI-värde på 100, medan LED-ljuskällor har 80 eller mer. Som jämförelse har det gula ljuset från gammaldags natriumgatlyktor ett CRI-värde på 24. CRI-värdet mäts vid en färgtemperatur på 5000 K och står ofta på förpackningen. Sun@Home-lamporna har ett CRI-värde på 95.

Ledvance Sun@Home
Ledvance Sun@Home är ljuskällor som hävdas ha extra naturtrogen sammansättning av ljus. (Foto: Ledvance)

Liksom i Gradient Signe från Philips Hue kan ljuselementet inte bytas ut, men eftersom brinntiden motsvarar mer än 10 års användning är lampan antagligen ändå avskriven innan dess.

Utan att kunna bekräfta precisionen upplevs ljuset från Panan-bordslampan som riktigt naturligt och behagligt att arbeta vid. I appen kan man ställa in färgtemperaturen för det vita ljuset på en färgcirkel. Inställningen är dock inte helt genomtänkt, eftersom justeringsintervallet bara ligger på en radie mellan ett varmt 2700 K-centrum och en blåaktig 6500 K-omkrets. Detta gör det svårt att pricka exakt, särskilt i det varma området.

Sun@Home Panan bordslampa: 1 200 kr

Slutsats

Mätt efter funktionerna och inställningsmöjligheterna i appen får Ledvance se sig omkörd av framför allt Philips Hue. Här finns varken scener eller animationer. Å andra sidan är priset riktigt rimligt. Glödlamporna med RGB-ljus ger kul möjligheter för dekoration och mys. Saknar man en arkitektlampa till skrivbordet är Sun@Home Panan faktiskt ett riktigt bra köp. Och ljuset är mer naturligt och färgäkta än de flesta.

Ledvance Filament
Ledvance Filament – i färg. (Foto: Ledvance)
Karakter
Ledvance
Premium

Också i detta test:

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.
Läs hela testet

Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.
Läs hela testet

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Läs hela testet

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.
Läs hela testet

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

1 reaktion på ”Ledvance”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild