Hombli är baserat i Nederländerna och ingår i Avanca-koncernen som tillverkar smarta produkter för hem och hälsa. Hombli-ljuskällorna är dock de första produkterna L&B har testat.
Fiffig och smart app
Trots att företaget inte är bland de största är Homblis app för styrning av Wi-Fi-lamporna riktigt elegant och välfungerande. Appen söker efter lampor och trådlösa nätverk samtidigt och hittade på första gissningen rätt nätverk – av ett tiotal trådlösa nätverk inom räckhåll. Det är ett trick jag inte sett förut.
Förutom att visa husets ljuskällor och deras placering kan appen ge information om utomhustemperatur, luftfuktighet, lufttryck och vindriktning. Vilket inte är hälften så irrelevant som det kan verka. Utöver de vanliga inställningarna med klockslag och dygnsrytm kan man skapa scenarier där ljuset förändras utifrån till exempel vädret.
Att det är vettigt att tända ljuset när det mulnar på kan jag förstå. Men vem skulle vilja tända eller släcka lampan om luftfuktigheten eller vindhastigheten når en viss nivå? Det verkar vara en funktion som bara kom med för att programmeraren hittade på den!
Homblis app får poäng för att ha det smartaste systemet för att justera färgen på ljuset. Förutom ett färghjul för kulör och ett reglage för ljusstyrka har den ett reglage för färgmättnad. Det ger mycket mer exakt kontroll än bara färghjul och ljusstyrka.
Smart Bulb E27 är Homblis variant på standardglödlampan som gör de befintliga lamporna hemma smarta: en vit lampa som ser precis ut som en gammaldags glödlampa. Den har en ljusstyrka på 800 lumen (motsvarande en 60-watts glödlampa) och täcker ett spektrum från 2500 K-mysbelysning till iskallt, blåvitt 6500 K. Med andra ord: fullkomligt standard.
Glödlampan finns även i en version med både färgat ljus och det vita spektrumet, men är identisk i övrigt. Hombli anger inte CRI-värdet (ljusäktheten) för sina glödlampor, men båda verkar ha en smula platta färger.
Smart Bulb E27 CCT: 2305 kr för 2 st.
Smart Bulb E27 RGB + CCT: 390 kr för 2 st.
Smart Bulb 2700K är en klar filamentlampa av standardstorlek, som bara kan justera ljusstyrkan. Ljusstyrkan är 800 lumen och färgtemperaturen 2700 K, vilket är i den varma änden. Om det beror på appen eller LED-glödtråden vet jag inte, men den här glödlampan kan bara justera ljusstyrkan lite grann. Även om värdet sänks ner till 1 % verkar ljuset subjektivt fortfarande vara på halv styrka.
Smart Bulb 2700K: 200 kr för 2 st.
Smart Bulb Amber G95 är en globformad glödlampa för dekoration. Och om standardlamporna verkar lite anemiska så är retroljuset uppskruvat till max här. Den bärnstensfärgade glödlampan täcker en färgtemperatur från ultravarma 1800 K (!) till varma 2700 K och har en ljusstyrka på 300 lumen, vilket motsvarar en 25-watts glödlampa. Det här är alltså belysning som aldrig kommer att kännas minsta skarp eller bländande. Även med den kallaste ljustemperaturen kastar den ett mjukt, 70-talsljus över omgivningen.
Smart Bulb Amber G95: 350 kr
Smart Bulb Smokey ST64 är en glödlampa av Edison-typ. Även här befinner vi oss i den extrema effektavdelningen. Enligt specifikationen täcks ett spektrum från 1800 K till 6500 K, men eftersom glaset är kraftigt rökfärgat och lampan bara har en ljusstyrka på 180 lumen kan man stirra direkt på den utan att bli bländad. Som ljuskälla är den inte särskilt användbar, men som stämningsbelysning i steampunk-grottan är den perfekt.
Smart Bulb Smokey ST64: 360 kr
Slutsats
Hombli är en ny aktör på belysningsmarknaden och det säkraste sättet att väcka kundernas intresse är med prislapparna. Lamporna är lite billigare än hos WiZ, men bara lite. Och ljuskvaliteten är inte riktigt lika hög som hos WiZ. Appen är inte heller lika genomarbetad. Och man får klara sig utan animationer. Däremot är dekorationslamporna från Hombli de snyggaste att titta på. Vilket om allt annat är likadant måste ha högst prioritet för något som ska användas som dekoration.
Också i detta test:
Philips Hue
Ljus för alla dina behov
Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.
Nanoleaf Lines
Diskreta ljusskulpturer
Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.
WiZ
Hues billiga kusin
Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.
Ledvance
Uppfinningsrik teknik
Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.
LIFX
Bakteriedödande lampor
LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser