TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Vi testar smart belysning

Test av smart belysning

Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.

Av / 2022-06-16 - 11:41
Vi testar smart belysning

Det smarta hemmet kommer. Inte som en plötslig revolution där alltihop – som Skynet – får medvetande på en gång. Utan gradvis. Det smarta hemmet bärs hem i shoppingpåsen – en glödlampa i taget. Tills det inte längre finns någon lampa som bara kan tändas och släckas med en strömbrytare.

Det smarta hemmet bärs hem i shoppingpåsen – en glödlampa i taget.

Vi har skrivit mycket om prylar till det smarta hemmet: smarta lås till ytterdörren, smarta övervakningskameror och smarta dammsugare. Till och med smarta kaffemaskiner har vi gett oss i kast med. Men smarta ljuskällor är förmodligen det första som många av oss kommer att lägga märke till i det smarta hemmet. För det är enkelt och billigt att komma igång.

Enkelt och billigt – till en början

En smart glödlampa går att köpa för ungefär en hundralapp och skruvas in i samma sockel som en gammaldags glödlampa utan inbyggd intelligens. Sedan tar det bara ett par minuter med mobilen för att koppla upp lampan på nätet och börja styra ljuset i hemmet från mobilen. Det är … smart.

Ännu smartare blir det när fler lampor läggs till i samlingen. Då kan man styra allt ljus i vardagsrummet genom att trycka på en enda (smart) knapp. Eller ställa in en ljusscen som passar en filmkväll eller en fest.

Annons

Med hjälp av Google Home, Apple Home Kit eller Alexa kan smarta lampor och andra smarta enheter från olika tillverkare styras samtidigt. Nu har hemmet verkligen blivit ett smart hem.

LIFX Blog Circadian Rythm 01
(Foto: LIFX)

Wi-Fi, ZigBee eller Bluetooth?

Innan du kan börja installera belysning i hemmet måste du välja hur de smarta glödlamporna ska kommunicera med omvärlden. I dag finns det tre sätt att styra sådana ljuskällor i hemmet.

Bluetooth är det enklaste. Du behöver inte tänka på nätverk och routrar, utan kopplar bara ihop ljuskällorna med telefonen. Det gör det enkelt att komma igång. Förutom dedikerade Bluetooth-lampor, som flera tillverkare har, stöder flera av Philips Hue-lamporna både Bluetooth och Philips egen brygga. Bluetooth-styrning ger minst alternativ, eftersom mobilen kommunicerar med ljuskällorna en i taget. Och bara när den är inom räckhåll. Därför kan du inte automatisera allt ljus i hela huset med Bluetooth.

ZigBee är den äldsta standarden för ljusstyrning. Den är framför allt känd från Philips Hue, men används även av IKEAs Trådfri-system. Lamporna lamporna styrs trådlöst av en gemensam brygga (bridge) som är ansluten till routern. Bryggan gör startpriset lite högre, men underlättar för att installera nya ljuskällor. Den minskar också trafiken i husets trådlösa nätverk eftersom inte alla ljuskällor måste kommunicera den vägen.

Wi-Fi-baserade ljuskällor är enkla och billiga att komma igång med när hemmets lampor ska vara smarta. Du kan kombinera ljuskällor från olika tillverkare, som dock fortfarande måste ha var sin egen app för inställningen. Har du många smarta lampor innebär det dock mer trafik på det trådlösa nätverket – i konkurrens med datorer, TV och musikstreaming som behöver en stabil nätverksanslutning.

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.
Läs hela testet

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.
Läs hela testet

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Läs hela testet

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.
Läs hela testet

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
Läs hela testet

Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

3 reaktioner på ”Vi testar smart belysning”

  1. För att få riktig smart belysning rekommenderar jag Wiser med ”puckar” som sätts bakom strömbrytaren sedan kan man köpa vilka ledlampor som helst och styra med app i från telefonen.
    Med ovan lampor förutsätts att strömbrytaren är på, om någon släcker belysningen med strömbrytaren så fungerar inte app styrning för ovanstående lösningar.

    1. John Hvidlykke

      Tak for tippet. Men en styring på ledningen foran lampen kan dog kun tænde, slukke og eventuelt dæmpe lyset. Ikke skifte farve og lave farveanimationer.

  2. Johan Norberg

    Home assistant, lampor zigbee, rullgardin z-wave samt en harmony för hemmabiobstyring. Allt i node-red flöden. Smut.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild