På 1970-talet var en kolsyremaskin något av det smartaste man kunde köpa. Att göra bubblor hemma på köksbordet med en maskin från Sodastream var nästan magiskt.
Idag krävs det mer för att imponera. Kanske en espressomaskin i stål, ett smart kylskåp eller sous vide-utrustning för matlagning. Våra enheter ska utstråla lyx och high-end.
Sodastream följer trenden och har slagit sig ihop med den japanska designern Naoto Fukusawa. Resultatet är Sodastream ensō. En kolsyremaskin med en design som är långt ifrån forna tiders vit-orange plast och klumpiga flaskor med ännu klumpigare skruvkorkar.
Namnet har en betydelse. ”ensō” är ett begrepp inom filosofin zen där en handritad cirkel görs i två, helst en, rörelse med penseln. Cirkeln symboliserar enkelhet, kreativitet och minimalism.
Utan att bli alltför långrandig är detta en bubbelmaskin i en medvetet minimalistisk design. Sodastreams ensō är enkel, nästan vacker. Huruvida den levererar i praktiken återstår att se.
Uppackning och installation
Med Sodastream ensō får du ingen app, inga kablar och inget krångel. Maskinen är snabbt uppackad och uppställd. Dess höga, smala form tar inte upp mycket plats på mitt köksbord, så flera placeringar är möjliga.
Om jag vill flytta ensō blir det dock besvärligt. Maskinen har inga handtag och gummilisterna under foten gör att man inte bara kan skjuta runt ensō. Det är förstås smart att maskinen står stadigt, men det är alltså inte lätt att flytta den.
Du klickar fast kolsyrepatronen in i ”ryggen” på maskinen. Sodastream ensō är kompatibel med det system som kallas Quick Connect. Enligt Sodastream räcker en kolsyrepatron till 60 liter kolsyrat vatten. Du måste själv investera i en patron för 279 kr, så det bör tas med i beräkningen innan du köper maskinen. Kolsyrepatronen omfattas dock av det svenska pantsystemet, så du får tillbaka 79 kronor när du ”pantar”.
Placera den medföljande droppbrickan längst ned, häll vatten i plastflaskan och klicka fast den fyllda flaskan inåt och uppåt i det främre greppet.
Sodastream ensō stöder olika typer av flaskor. Du kan till exempel använda en 0,5-litersflaska i stället för den 1-litersflaska som medföljer. Detta är bra om du vill ta med dig en mindre flaska på resan eller om du redan äger Sodastream-flaskor och vill byta mellan dem. Exakt vilka flaskor du kan använda framgår av bruksanvisningen.
Inställningar och bubblor
När plastflaskan är fastklickad trycker du den bakåt tills den snäpper fast i lodrät position. Sedan kan du göra din första omgång bubbelvatten.
Längst upp finns en infälld tryckknapp. Manualen rekommenderar två inställningar. Om du vill ha mindre bubblor trycker du ner knappen tre gånger. Vänta en sekund mellan varje tryck.
Om du vill ha mer fart och fläkt kan du trycka ner knappen fem gånger. Återigen med en sekunds mellanrum mellan varje tryck. Resultatet blir större och mer dominerande bubblor. Enligt min mening ger fem tryckningar dig ett kolsyrat vatten som liknar det i snabbköpet. Ett kolsyrat vatten som ligger i den lägre delen av prisskalan, märk väl.
När bubblorna har tillsatts drar du flaskan framåt. Den ska lossna utan att man drar eller vrider hårt.
Design med för- och nackdelar
Eventuella stänk när du frigör flaskan fångas upp av droppbrickan. Liksom det mesta av maskinens utsida är även tråget tillverkat av stål. Materialet är känsligt för fettfingrar, så du måste börja polera med den medföljande trasan om du vill bli av med dem.
Metallocket skruvas på innan plastflaskan ställs in i kylskåpet. Botten på den solida plastflaskan är också tillverkad av stål. Båda delarna absorberar därför lätt kyla, vilket är smart. Plastflaskan och dess innehåll kyls snabbt ned.
Flaskan tål maskindisk. Se bruksanvisningen för lämpliga temperaturer. Om flaskans plast blir för varm kan ytan skadas, vilket gör flaskan olämplig för vidare användning. En hel, oskadad flaska är säkrast när det gäller att göra kolsyrat vatten. Bubblorna bildas ju under tryck.
Slutsats
Sodastream ensō är en väl genomtänkt bubbelmaskin, men inte helt utan brister. Enheten är lätt att placera i köket eller där du vill ha den. Tyvärr är den svår att flytta.
Enligt Sodastream har Naoto Fukusawa gett ensō en design i den stil som kallas ”japandi”. Ordet är en sammandragning av Japan och Skandinavien. Med andra ord japansk och skandinavisk design i en härlig mix. Jag är nog lite partisk här, eftersom jag känner till och älskar stilen.
Du får en maskin med få skrymslen och vrår, så det är lätt att rengöra enso. Inte allt som glänser är stål. Kroppen är inte tillverkad enbart av stål, utan har en svart plastinredning. Detta spelar dock ingen roll i praktiken.
Överlag är design och funktionalitet helt rätt. Det faktum att ensō levererar behagliga bubblor och snabb nerkylning gör bara missionen ännu mer framgångsrik.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser