I en värld där espressobryggning antingen var oerhört svårt eller enkelt, men gav ett mediokert resultat, blev Sage The Oracle en game changer och har sedan lanseringen 2013 varit det ultimata riktmärket för hur bra, äkta espresso kan bryggas på en halvautomatisk maskin.
Dess extrema användarvänlighet och espressokvalitet har inspirerat till den nuvarande kapprustningen inom smidiga, halvautomatiska espressomaskiner, som i synnerhet Sage, Delonghi och Ninja deltar i.
Nu är Sage redo med en ny version av oraklet, kallad Sage The Oracle Jet.
Än så länge ersätter den inte den gamla modellen, som fortfarande finns kvar på hyllorna. Ordet ”Jet” syftar på det termojet-system som finns i den nya modellen, till skillnad från gamla tiders vattenkokare.
Termojet används i alla billigare maskiner från Sage och kännetecknas av extremt snabb uppvärmning på bara tre sekunder samt mycket lägre energiförbrukning än pannor.
Bra vin i nya flaskor
Förutom termojet-systemet är Oracle Jet utrustad med ett antal förbättringar och uppdateringar. Först och främst är skärmen nu 5 tum och den är mycket snabbare och snyggare. Den erbjuder läckra, inbyggda animationer och en mer responsiv upplevelse när man bläddrar igenom recept.
Funktionen som låser upp hjulen under maskinen kan nu nås utan att man behöver ta bort dropptråget. Det gör det mycket enklare att flytta maskinen in och ut ur sitt hörn om den behöver rengöras eller fyllas på, eller om den helt enkelt ska ställas undan när den inte används.
Dessutom erbjuder nya Oracle Jet många av de välbekanta funktionerna från sin föregångare.
Det är en maskin som gör så mycket av arbetet åt dig som möjligt. Maskinen maler, trycker, brygger och ångar mjölken själv. Allt man behöver göra är att flytta filtret från kvarnen till brygghuvudet och hälla mjölk i sin mjölkkanna. Det som gör Oracle (både nya och gamla) inte bara smarta, utan geniala, är att man aldrig är inlåst.
Maskinens rekommendationer om hur man ska ställa in kvarnen eller hur kaffet ska se ut kan ignoreras eller redigeras, och man kan behandla den som vilken annan halvautomatisk maskin som helst. Man behöver inte ens använda den inbyggda kvarnen om man har en bättre.
Det här är många av de punkter som vi berömde i den fantastiska Sage Barista Touch Impress. Och nu när Oracle Jet använder samma termojet-system är den största skillnaden mellan maskinerna att Jet automatiskt tampar kaffet och använder ett 58 mm portafilter istället för det 54 mm filter som finns i Impress. Det är inte någon stor skillnad, även om Oracle Jet är cirka 50 procent dyrare än Impress.
Användarupplevelse
Användarupplevelsen på Sage espressomaskiner är erkänt bra, och i Oracle Jet är den ännu bättre. Dessutom kan maskinen nu anslutas till Wi-Fi så att den kan ladda ner de senaste programuppdateringarna via molnet. Till exempel har recept för Cold brew nyligen lagts till.
Själva menyn och de inbyggda ”barista guides” som berättar hur du ska göra ditt kaffe och hur du analyserar och ändrar resultatet påminner mycket om upplevelsen i Barista Touch Impress (och andra Sage-maskiner med pekskärm).
Man har full kontroll över nästan alla variabler och kan köra hela showen manuellt om man vill, men som utgångspunkt berättar maskinen allt man behöver göra. Sages analys och rekommendationer om hur man justerar kvarnen eller mängden espresso man brygger är användbara för både novise och morgontrötta experter, och förklaras pedagogiskt med bilder och animationer.
Kaffekvalitet
Maskinen testades med två kaffebönor i övre mellanklassen, båda från Ricco’s i Köpenhamns Sydhavn.
Black Death är en modern mörkrostad blandning från Guatemala, Etiopien och Costa Rica, som dock är ljusare i färgen än de flesta stormarknadsbönor. Som espresso är den mycket intensiv och nästan lakritsliknande. Sofistikerad på sitt eget sätt, även om vi är långt ifrån de ljusa, syrliga smaker man ofta finner på skandinaviska kaféer.
Oracle Jet fick den mest sirapsliknande konsistensen ur de mörka bönorna och den bitterhet som man kan förvänta sig av ett så mörkrostat kaffe var inget annat än behaglig. En helt överlägsen prestation från maskinen, vars inbyggda instruktioner följdes till punkt och pricka när detta kaffe skulle tillredas.
Det andra kaffet är Orangutung, från ön Antigua. Det är också ett relativt mörkrostat kaffe (enligt modern standard) och smakar mindre lakritsigt och mer kryddigt, men fortfarande sött och med en behaglig bitterhet. Det krävde lite mer finjustering av kvarnen, men det var inga problem att få dess subtila syra att smaka balanserat och utsökt.
Precis som sin föregångare kan Oracle Jet ställas in så att den stannar efter en viss tid eller efter att en viss mängd vatten har runnit igenom. 30 sekunder är en bra startpunkt.
Den volym-/mängdbaserade metoden är förvånansvärt exakt, men den kan bara ställas in i steg om 30 ml, 45 ml, 60 ml och så vidare, vilket är för stora steg. Dosen på 22-23 gram kaffe passar enligt min mening till cirka 50 gram espresso, och maskinen kan inte leverera det. Om man är ute efter perfektion kan man naturligtvis använda en våg och helt enkelt sluta brygga när önskad mängd är uppnådd. För de flesta hade det varit bättre om man kunde ställa in en mer exakt volym.
Som nämnts använder Oracle Jet ett 58 mm portafilter, vilket är den vanligaste ”professionella” storleken och därför lätt att hitta uppgraderingar och delar till. Dosen är dock ganska hög och 22 gram kaffe är mycket, även för en dubbel shot. Det kan vara vettigt att dela upp det i två koppar eller möjligen använda den medföljande enkelkorgen, som ger en halv portion.
Kvarnen från Baratza är tystare än sin föregångare, men ger fortfarande en superlyxig textur för både ljus- och mörkrostat kaffe och är lätt att justera.
Perfekt mjölk
Den automatiska mjölkångaren i Oracle Jet är likadan som den i gamla Oracle. Den skiljer sig från andra Sage-maskiner. Den kräver nämligen inte att mjölkkannan står på en inbyggd termometer medan den skummar mjölken. Med Oracle Jet sätter du helt enkelt in ångarmen i mjölkkannan och trycker på start. Du kan också skumma mjölken manuellt, men det är svårt att slå den automatiska funktionen, som gör rätt varje gång. Detta gäller även om du vill göra ett mycket tätt skum för latte art. Du kan också ställa in den på plantmjölk om du föredrar det. Temperaturen kan ställas in mellan 40 och 75 grader.
Eftersom nya Oracle Jet nu använder ett termojet-system kan den inte ånga och brygga kaffe samtidigt, vilket är en av de få försämringarna jämfört med gamla Oracle, som har ett system med dubbla pannor för just detta ändamål.
Det tar en minut och 21 sekunder för maskinen att värma mjölken från nio till 65 grader. Det är ingen stor tidstjuv och den är snabbt redo att brygga nästa kopp.
Om du bara behöver espresso kan du med Termojet-systemet brygga flera espressos direkt efter varandra.
Slutsats
Den nya Oracle Jet är den mest användarvänliga ”riktiga” espressomaskinen på marknaden och ett sant nöje att använda. Användarupplevelsen, särskilt skärmen, är ett steg upp från den gamla Oracle Touch, vilket inte säger lite. Man kan sakna möjligheten att ånga mjölk och brygga kaffe samtidigt, men å andra sidan behöver maskinen inte värmas upp i 30 minuter som gammaldags vattenkokare, tack vare Termojet-systemet.
Oracle Jet är ett steg bort från det traditionella sättet att bygga espressomaskiner, och det är bra att den gamla, mer nördiga Oracle Touch fortfarande finns tillgänglig. Med Oracle Jet signalerar Sage att Termojet-tekniken är nästa steg i utvecklingen av även de dyraste halvautomatiska espressomaskinerna. Den mycket billigare Sage Barista Touch Impress erbjuder 90 procent av både smak och användarvänlighet, vilket gör den till ett mycket bättre köp än Oracle Jet. Men om du vill ha allt, gör Oracle Jet dig inte besviken.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser