TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ryobi ONE+ 3-i-1 (RHFC18BL-0)

Gör varken städningen lättare eller snabbare

Rengöringen av golven är okej, men rengöringen av maskinen är en otrevlig affär.

Av / 2025-01-11 - 11:03
Ryobi ONE+ 3-i-1 (RHFC18BL-0)

Home tycker

  • Smutstanken tål maskindisk. Extra borstrulle att byta med. Fiffig rengörings- och torkstation.
  • Extrakostnad i form av laddare och batteri. Torrt skräp blandas med smutsvattnet till en gegga. Lämnar golvet för blött. Svårt att komma åt i trånga utrymmen. Kräver konstant rengöring.

Det är svårt att konstruera produkter som ska göra två saker samtidigt, åtminstone om de ska göra båda bra. Det var något vi märkte i somras i vårt stora test av skaftdammsugare. De flesta av dem var bra dammsugare, men de som även försökte sig på att vara moppar lyckades inget vidare med det. Nu senast var det Bosch som också föll på den detaljen. Vår jakt på en kombinerad städmaskin som faktiskt fungerar har lett oss till Ryobis 3-i-1-skaftdammsugare, som ärligt talat mer är en mopp som också kan dammsuga. Kanske det är lösningen?

ryobi cereal
Vi har aldrig sett något behov av detta, även om det skulle gå. (Foto: Ryobi)

Tillbehör

Eftersom det är en allt-i-ett-maskin finns det inga munstycken eller egentliga tillbehör att tala om. Däremot har den ett förvaringsställ som även fungerar som rengörings- och torkstation. Man får dock med en extra borstrulle att byta med, vilket är praktiskt om man vill dammsuga men rullen inte har hunnit torka sedan senaste moppningen. Den, samt det extra dammfiltret, kan smart nog förvaras i stationen så att man slipper leta efter dem. I kartongen följer även med en liter av Ryobis rengöringsmedel. Det känns generöst jämfört med många konkurrenter som bara skickar med ett litet varuprov.

 

Vad man dock inte får med i kartongen är något batteri eller laddare. Det beror på att maskinen ingår i Ryobis ONE+ serie där hela 200 olika verktyg använder samma batteri och laddare. Alltså säljs många av dem utan batteri för att man helt enkelt inte behöver ett till. Är detta den första Ryobi-maskinen får man dock räkna med att köpa till laddare och batteri, där 5 Ah kapacitet kostar dig 1 800 kr (1.695 NOK, 1.299 DKK) till. Ett sådant batteri ger dig 38 minuters städning.

Läs också Flexibel och tanken är god Några riktigt fiffiga finesser, men paradnumret håller bara halva vägen.

Användning

På lagom avstånd från det bekväma handtaget sitter tre knappar som styr maskinens funktioner. Förutom strömknappen är det en som ökar sugstyrkan om man har ett smutsigt underlag, samt knappen som slår på och av vattentillförseln. Maskinen har även en lampa som gör att man lättare ser smutsen om den har samma färg som golvet.

Annons
ryobi light
Lampan gör det lätt att se skräpet även när belysningen inte räcker till. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

På varsin sida av maskinen sitter de två tankarna, den ena för rent vatten och den andra för smutsvattnet. Konstruktionen gör ju att rent vatten tillförs borstrullen och sedan skrapas och sugs smutsen bort medan den roterar. Det är ju ett mycket bättre system än både de moppar som har en trasa, eller till och med dem som har roterande moppar. Där smetar man ju faktiskt mest runt smutsen tills man manuellt rengör dem.

ryobi tanks
Det är lätt att ta loss behållarna för rent och smutsvatten. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Det är lätt att ta loss tankarna för att rengöra dem. De tål faktiskt maskindisk, vilket Ryobi ska ha ett plus i kanten för. Däremot fastnar det smuts lite här och där som man måste torka bort, och om det hamnat något äckligt i tanken som man inte vill hälla ner i avloppet så måste man gräva ur det för hand, vilket känns otrevligt. Det fastnar även en del geggigt skräp i munstycket som man behöver torka bort när man byter borstrullen. På det hela taget känns det som att tiden man sparar på att använda maskinen istället för att moppa manuellt, förlorar man på att i stället behöva göra ren maskinen.

ryobi filth ryobi disassembly
<
>
Det är lätt att ta isär munstycket men även där krävs att man torkar bort smuts. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Städning

Visst kan man dammsuga med Ryobi 3-i-1, men den är helt klart inte konstruerad för det. Den har inget speciellt dammsugarmunstycke utan suger helt enkelt upp det som borstrullen sopar upp från golvet. Åtminstone om man aktiverar turboläget, vilket sänker batteritiden, får den upp det mesta från golvet. Problemet är att den inte har någon avskiljning av torr smuts och smutsvatten. Allting hamnar i samma tank och det är lätt att föreställa sig hur det blir. Det är som att tömma dammsugarpåsen i mopphinken. Geggigt och otrevligt att ta hand om.

ryobi remains
Den här geggan kan man ju inte hälla i avloppet, den måste avskiljas manuellt och skopas ner i soppåsen. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Som mopp är den okej men vi tycket nog att man måste gå över fläckar väldigt många gånger innan den lyckas gnugga loss dem. Ofta får man ta bort det sista manuellt.

ryobi stain before ryobi stain after
<
>
Det krävdes många försök, allt gick inte bort och det bildades en pöl av vatten. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Eftersom borstrullen är så korthårig lyckades den inte heller göra ren vår dörrmatta av gummi utan blötte bara ner ytan. Och det är det stora problemet med moppningen, att den inte så mycket torkar av golvet som blöter ner det. Trägolv ska ju torkas med fuktig mopp, inte dyblöt. Aldrig har vi sett sådana vattenränder och rent av pölar efter en moppning. Det ska väl inte vara meningen att man måste gå efter med en mopp för att få golven torra?

ryobi water
Ska det verkligen bli så här mycket vatten kvar på det känsliga trägolvet? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Maskinen är även ganska tung och klumpig. Det stora munstycket kommer inte in under badkaret och det är hopplöst att försöka göra rent runt toaletten. Även om badrumsgolvet blev ganska rent fick vi avsluta manuellt längs kanter och i hörn, vilket lite tog bort poängen med att skaffa en dyr städmaskin för att få det skinande rent i hygienutrymmena.

Slutsats

Ryobis städmaskin är snarare en 1-i-1 än en 3-i-1 då den dammsuger och moppar samtidigt och dumpar den resulterande geggan i samma tank. Även om den gör golven ganska rena så får man i stället ägna tiden åt att göra ren maskinen, vilket är äckligare än att dammsuga och moppa på gammalt hederligt sätt. Eftersom munstycket är klumpigt är det svårt att komma åt i skrymslen och golven lämnas så blöta att man får lust att torka av dem efteråt. Tillbaka till ritbordet, Ryobi.

Karakter
Ryobi ONE+ 3-i-1 (RHFC18BL-0)
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ljud & Bild