I paketet hittar jag Jet Bot+, laddstationen, ett extra filter som ska sitta framför motorn, en extra dammsugarpåse, en extra roterande borste och en gränsmarkör. Samsung Jet Bot+ har visserligen zonavdelning men gränsmarkören är ändå en extra försiktighetsåtgärd att placera ut vid t ex trappor.
Jag har en samsungmobil vilket gör det hur enkelt som helst att komma igång. Appen SmartThings, som är den som dammsugaren styrs med, finns redan förinstallerad på mobilen och jag behöver bara gå in på enheter och lägga till min Jet Bot+ genom att lyfta på locket på dammsugaren och scanna QR-koden som sitter där. Hur smidigt som helst. SmartThings är dessutom kompatibelt med många andra smarta enheter så du är inte låst till just Samsung-produkter för att skapa dig ett smart hem. Tummen upp för det!
Städning, No-go-zon och select & go
Appen är en smidig och användarvänlig historia utan konstigheter. Jag väljer att låta dammsugaren rita upp området utan först städa och hon (vi har döpt henne till Magda) sticker iväg som ett skott.
Med Samsung Jet Bot+ kan du välja tre olika städlägen: Städar hela området först och slutar med väggarna, Städar vid väggar och kanter först innan den städar hela området eller Rör sig i sicksackmönster och städar snabbt hela området.
Det finns även tre olika lägen på sugkraften: Max: Effektiv städning med max sugkraft. Smart: Städar med normal sugkraft men ändrar till max när det kommer till något extremt dammigt ställe eller knatar upp på en matta. Normal: Låg sugkraft vilket gör att man sparar på energin.
Jag tycker Städar vid väggar och kanter först innan den städar hela området tillsammans med Smart funkar kanon.
Jag har accepterat att jag troligtvis aldrig kommer hitta en robotdammsugare som klarar av att dammsuga hela vårt hem i ett svep. Vi har helt enkelt för många höga trösklar och även om nivåskillnaderna inte alls är stora så fungerar det inte. Därför är jag jätteglad när det finns no-go-zoner, viket Jet Bot+ har, så jag slipper lägga ut kuddar, kartonger och annat för att avgränsa.
Detta är ju extra skönt när du väljer att schemalägga städning när du inte är hemma.
Har du en Samsung Jet Bot+ kan du även välja att städa enskilda rum. Du väljer bara rum i SmartThings-appen och trycker start så piper dammsugaren i väg till valt rum och städar.
Att leva med Samsung Jet Bot +
Det är naturligtvis supersmidigt med en tömstation till dammsugaren vilket gör att du har ett bekymmer mindre. Men personligen är jag mycket för att gömma undan saker som jag inte vill ska synas och Magda är svårgömd. Laddstationen är över 50 cm hög och av någon anledning har man valt att göra den djupare än bredare vilket gör att sticker ut onödigt mycket.
Samsung JetBot + städar metodiskt och strukturerat med det läge som jag har valt. Naturligtvis blir det inte riktigt lika välstädat som jag skulle göra det själv men Magda snappar upp mina utmaningar i form av lite jord i en hörna, kattsand och lite torra blad som trillat från en växt. Mattan är inga som helst problem och hon knallar fram och tillbaka och verkar njuta av uppgiften.
Personligen tycker jag visserligen att hon är rätt högljudd redan från början och när hon kommer upp på mattan drar hon igång rejält! För att inte tala om när det är dag för tömning – vilket oväsen! Hon är ingen finstämd och blyg tös, den där Magda.
Slutsats
Samsung JetBot + gör absolut jobbet, både i hörn och på mattor, men är en dammsugare som får arbeta i lugn och ro när jag inte är hemma eftersom den låter rejält. Den är testets mest högljudda deltagare och det går nästan inte att vara i samma rum när städning pågår. Appen SmartThings är genomarbetad, lättförståelig och positivt är såklart att du kan samla fler olika ”smarta hem-produkter” i samma app utan att de behöver vara av märket Samsung.