Electrolux Pure i9.2 är liten, nätt och läcker (för att vara en dammsugare alltså). I paketet hittar jag enbart en medföljande borste och ett dubbelvikt A4-papper som ska fungera som manual. Med hjälp av illustrationer försöker man förmedla hur man ska göra och hur saker fungerar. Jag tycker att det funkar ”sådär”. Jag hittar en pdf på hemsidan som jag kan ladda ned men det är samma manual.
Den minimala QR-koden i manualen vägrar min mobil läsa så jag går in på Electrolux hemsida och får fram att appen heter PUREi. Jag laddar ned appen och skapar ett konto bara för att mötas av informationen: Denna app är inte längre tillgänglig. Electrolux Wellbeing-appen har ersatt Pure i9-appen. Ok… Andas, andas, andas… Jag laddar ned rätt app och loggar in igen. Som tur väl är, för både mitt humör och dammsugarens bästa, går sedan själva installationen supersmidigt och jag döper den lille krabaten till Lillebror. Bara att följa instruktionerna. Tack för det!
Att komma igång med städningen
Jag installerar dammsugaren i vårt sovrum och öppnar de båda dubbeldörrarna till vardagsrummet, totalt blir detta ca 45 kvm, och sätter igång Lillebror så att han får lära känna sin nya omgivning. Tröskeln mellan de båda rummen klarar Electrolux Pure i9.2 med flaggan i topp.
Värre är det då med mattan i vardagsrummet. Det hela slutar med att Lillebror efter en stund tar sig bort från mattan och lämnar städborsten kvar intussad i mattan, utan att på något sätt signalera att allt inte står rätt till. Efter strax över en timmes sightseeing i sitt nya hem tycker Lillebror att han är klar och enligt appen ska han bege sig hemåt. Något som visar sig vara stört omöjlig och efter 10 minuter tröttnar jag helt enkelt och bär tillbaka honom till laddstationen.
När jag sedan går in i appen för att kunna redigera kartan och lägga till zoner står det att det inte finns några kartor (trots att det står att kartor skapas under städning).
Att använda Electrolux Pure i9.2 i vardagen
För att ge Lillebror en ny chans begränsar jag utrymmet till sovrummet och låter den jobba där. Jag lägger ut en kudde mitt på golvet för att se om kameran fungerar och hur Lillebror tacklar hindret och jag kan säga att det var tur att det inte var något ömtåligt eftersom Lillebror är både närgången och ryckig i sina rörelser. Men sovrummet klaras av och dessutom hittas laddstationen utan större bekymmer.
Sedan öppnar jag dörrarna och låter Electrolux Pure i9.2 prova igen. Lillebror sticker iväg och efter avlutad runda hittar han faktiskt hem igen och han har lyckats städa upp mina utmaningar. Även det jag gömt i hörnen är borta. Tummen upp för Lillebror, ända tills jag tittar på städkartan och inser att han helt struntat i att städa mattan… Tummen ned för Lillebror.
Appen
Det är egentligen inget fel på själva appen, men den bråkade rätt rejält med mig och utmanade mitt tålamod. Stundtals gick det inte att få fram kartor och därmed inte att göra zon-indelning. Jag tänkte göra städschema och namnge rummen och fick installera om appen vid ett par tillfällen för att ”allt” skulle bli synligt. Lite tröttsamt när sådant som borde vara självklart strular. Inne i appen hittar jag även en utförlig användarmanual (på engelska) där det lite sådär lite i förbifarten nämns att dammsugaren ska placeras till vänster om dörren för bästa resultat(?!).
Med tanke på det förhållandevis höga priset (här saknas ju självtömning) kan jag faktiskt tycka att denna information borde medfölja i tryckt form – och i de fall det inte gör det ska det i alla fall tydligt framgå var jag hittar den. Och varför finns den inte enkelt tillgänglig på hemsidan?
Slutsats
Electrolux Pure i9.2 är den enda deltagaren i testet som inte är självtömmande och det är inget jag personligen stör mig på. Fördelen med detta är att den går att gömma under till exempel en soffa eller en säng. Jag hade så höga förhoppningar och förväntningar, men hur snygg den än är så räcker det inte. Den dammsuger visserligen riktigt bra även i hörnen men med tanke på prislappen förväntar jag mig en supersmidig, tyst, smart och användarvänlig produkt som klarar mattor – och där är den tyvärr inte riktigt.