Ecovacs Deebot X1 Omni kommer i ett stort och tungt paket, vilket inte alls är förvånande när jag väl packar upp och ”flyttar in”. Under locket på laddstationen finns två stora vattenbehållare. Mellan dessa bor två extra moppdukar samt en borste att använda till rengöring. Dammsugarpåsen hittar jag bakom en lucka på framsidan.
I kartongen finns, förutom en bruksanvisning, två runda moppar och två städborstar. Här körs det alltså med dubbla städborstar och dubbla moppar. Förväntningarna höjs rejält, kan det vara så att jag hittat en robotdammsugare som faktiskt håller måttet?
Att styra Ecovacs Deebot X1 Omni
För att göra diverse inställningar hämtar jag hem appen Ecovacs Home, den finns visserligen inte på svenska men är enkel och överskådlig. Som vanligt ska jag namnge min robot och med tanke på storleken blir det naturliga arbetsnamnet Storebror.
Har du inte mobilen till hands men ändå vill ha det städat går det att använda sig av Ecovacs egen röststyrning, YIKO. För att få kontakt med din städhjälp ska du säga ”ok Yiko” och invänta ”I´m here” innan du går vidare och talar om exakt vad det är du vill att den ska göra. Yiko-rösten är grötig och burkig och det är lite svårt att uppfatta vad som sägs. Jag märker också att den har lite utmaningar med att förstå min dialekt … Men jag tänker att det nog är en vanesak för oss båda.
Det märks tydligt att Storebror är lite sällskapssjuk för mitt i ett samtal, som absolut inte innefattar robotdammsugaren, kan man plötsligt bli avbruten av ett ”I´m here”. Kan bli många förvånade miner och gapskratt under en middagsbjudning kan jag lova. Vi kunde även vakna av att Storebror pratade nattetid (?)
I appen kan du naturligtvis göra zoner, avgränsa, göra städscheman och allt annat som du kan förvänta dig.
Ecovacs Deebot X1 Omni flyttar in
Storebror är inte bara dyrast i testet utan även störst. Och precis som övriga testdeltagare vill den ha gott om utrymme runt om kring. I reklamen framhäver Ecovacs att det är Jacob Jensen Design… men för min personliga del spelar det mindre roll. Den förblir stor, klumpig och svårplacerad.
Vid första städförsöket slås både jag och maken av att vi faktiskt kan befinna oss i samma rum som Storebror utan att vi behöver höja våra röster för att föra ett samtal. Ecovacs Deebot X1 Omni är betydligt tystare än många andra i testet.
Storebror klarar testmattan utan problem och är väldigt strukturerad och rör sig smidigt mellan de båda testrummen som tillsammans är cirka 45 kvm. De två första gångerna fastnade han på tröskeln och fick lyftas bort men efter det fattade han hur han skulle göra för att ta sig över.
När det blir dags för moppning (här har jag lärt mig av misstaget från Dreame Z10 Pro och lagt in no-go-zoner) är det bara att trycka dit de båda mopparna och fylla på rent vatten i behållaren under locket på laddstationen. Sedan är Storebror redo. Under moppningen åker dammsugaren tillbaka till stationen vid tre tillfällen för att rengöra mopparna! Wow – imponerande och en stor guldstjärna i kanten. Nej, det blir inte lika noggrant och välgjort som om jag tagit fram min egen skurhink och mopp men det blir absolut godkänt och det bästa är att jag kan lägga min tid på annat. Fördelen med roterande moppar är såklart att det blir bättre resultat av moppningen och att det blir renare, och med dubbla moppar blir det då ännu bättre.
Kamera
Ecovacs Deebot X1 Omnis kamerafunktion gör att du kan hålla ett öga på hur det egentligen ser ut där hemma, även när du befinner dig på annan plats. Det finns även en patrol-funktion vilket innebär att du kan skicka iväg dammsugaren att patrullera ett område utan att städa, lite som en rörlig övervakningskamera.
Slutsats
Ecovacs Deebot X1 Omni är en rejäl pjäs som kostar en slant. Så det gäller såklart att du både har plats och råd. Men med tanke på att den inte enbart dammsuger, utan även moppar med två roterande moppar plus att den automatiskt känner av när mopparna behöver rengöras (vilket den löser själv) kan jag inte riktigt, trots att det naturligtvis är mycket pengar, säga att Deebot X1 Omni är för dyr.
Själv är alltid bäste dräng, men vill du ha det näst bästa och känna dig trygg i att det blir acceptabelt rent och snyggt utan att du behöver engagera dig speciellt ofta – köp!