TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dreame Bot Z10 Pro

Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen

Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Av / 2022-05-06 - 07:00
Dreame Bot Z10 Pro

Home tycker

  • Priset tillsammans med att den navigerar smidigt och enkelt runt hinder samt inte har några bekymmer med testmattan.
  • Moppfunktionen är ingen höjdare.

I kartongen hittar jag förutom det uppenbara såsom själva dammsugaren, laddstationen och strömkabel, en städborste, en vattenbehållare med tillhörande moppduk samt en extra dammsugarpåse. Det ska finnas ett rengöringsverktyg men det kan jag faktiskt inte hitta…?!

Installationen strulade lite och den medföljande instruktionsboken stämmer inte helt överens med verkligheten, men efter lite trixande löser det sig. Jag hämtar hem Mi Home-appen och ger min Dreame Bot Z10 Pro namnet Sixten.

Dreame Bot Z10 Pro
En självtömmande dammsugare kräver sin plats och Dreame Bot Z10 Pro är inget undantag. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Varken instruktionsbok eller app finns på något av de nordiska språken. I appen väljer jag därmed engelska eftersom det passar mig bäst, är du en fena på tyska, polska eller kanske italienska går det utmärkt att välja det såklart.

Mi Home-appen är enkel och lätt att förstå sig på och här finns mängder av olika inställningar. Schemalägg städningen, gör rumsindelning med mera. Jag tänker att det är högst personligt vilka inställningar man vill använda och vilka man föredrar men här finns nog ”allt”, eller i alla fall det mesta, du kan önska i det segment.

Att städa med Dream Bot Z10 Pro

Sixten har fyra sugnivåer (tyst, standard, stark och turbo) samt tre nivåer på vattenflödet vid moppning (låg, medel och hög).

Annons
Stadlagen Dreame
Du kan välja mellan fyra olika städlägen samt tre olika vattenflöden. (skärmdump från app).

Jag lyckades inte få fram någon uppgift på ljudnivån men min reflektion är att Dream Bot Z10 Pro är något tystare än både Electrolux och Samsung, även om den naturligtvis låter. Framförallt när den ska tömma sig själv i laddstationen efter att den städat klart – jösses vilket oväsen! Men det är bara under en väldigt kort stund som tur väl är.

Stadkarta Dreame
Sixten städar systematiskt 45 kvm på 52 minuter och han rör sig smidigt runt de hinder som finns. (skärmdump från app).

Sixten dammsuger upp dammtussar och blomjord och manövrerar snyggt och smidigt runt möbler och katternas leksaker som glömts kvar på golvet innan städning. Mattan skapar inga som helst bekymmer men sugkraften ökar inte automatiskt utan du behöver gå in manuellt via appen och aktivera den funktionen, något jag kan tycka är lite onödigt krångligt och skulle gott kunna vara förinställt från start.

I appen finns även en fjärrkontroll om du av någon anledning skulle önska styra din dammsugare manuellt. Lite som en radiostyrd bil faktiskt.

Moppning

Jag tänker att eftersom jag enbart gett Sixten tillåtelse att rita upp en städkarta över vardagsrum samt sovrum som är de rum jag valt som testområde, borde det inte vara några problem att hålla sig till kartan när det blir dags för moppning. Jag vill ju inte moppa mattan så där lägger jag en no-mop-zon.

Dreame pa rymmen
Trots att Dreame Bot Z10 Pro, eller Sixten som han heter hos oss, enbart har två rum på sin städkarta (gult respektive blått område) irrar han bort sig totalt när han ska moppa golvet. Lägg märke till den mörkgrå runda saken (Sixten) som befinner sig i det ljusgrå området… Stelt och tråkigt eftersom han inte kan ta sig tillbaka till ordinarie karta på grund av en hög tröskel. (skärmdump från app).

Men av någon anledning struntar Sixten i kartan och tar sig ut i hallen. Jag tackar såklart inte nej till mopp-hjälp även där men problemet blir när han ska ta sig tillbaka igen – en nivåskillnad mellan rummen göra att det är ca 4 cm upp till vardagsrummet och det klarar inte Dreame Bot Z10 Pro. Jag tänker att det borde räcka att det finns aktuella kartor och att dammsugaren ska hålla sig inom de områdena, men där tänkte jag fel …

Kaffeflack Dreame
En 15 minuter gammal kaffefläck klarar Sixten inte av. Knappast godkänt faktiskt (Foto: Åsa Warme Hallén)

Så jag hämtar helt enkelt hem Sixten till laddstationen, lägger in no-go-zoner enligt konstens alla regler och börjar om från början. Nu sköter sig dammsugaren galant. På pappret är moppning en magisk funktion och i början ska jag ärligt säga att jag tyckte det var toppen. Du fyller på en vattenbehållare som du fäster under dammsugaren och sedan fuktar du en tunn ”moppduk” som även den fästs undertill.

Men det är inte så att dammsugaren har någon rörlig del som gör att moppduken rör på sig och den indikerar inte heller när/om moppduken är jättesmutsig och skulle behöva sköljas ur. Så för att underhålla ett redan rent golv utan fläckar fungerar det väl helt ok, men finns det fläckar så smetas de mest ut och dras omkring på resten av golvytan. Är det torra fläckar så sitter de kvar.

Under locket DreameUnder locket på den kombinerade ladd- och tömstationen finns dammsugarpåsen. Beroende på hur smutsigt du har kan du räkna med att behöva byta påse varannan månad ungefär. En ny kostar strax under 200 kronor. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Undersida Dreame
Finns det långhåriga personer i hemmet, eller husdjur som fäller, bör du vara extra noga med att hålla koll på rullborsten. Sannolikheten är stor att det snurras upp mängder av hårstrån och då kommer det rengöringsverktyg som ska följa med, väl till pass. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Slutsats

Dreame Bot Z10 Pro prisvärd och absolut en tillgång när det gäller att få det rent hemma. Den klarar dammråttor, blomblad, kattsand, mattor och ”normala” trösklar utan bekymmer. Den fångar inte upp all skit i hörnen men nästan. Moppfunktionen på Dreame Bot Z10 Pro är ingen USP, utan se det mer som något du får på köpet. Med prislappen i åtanke är detta en bra självtömmande dammsugare.

Karakter
Dreame Bot Z10 Pro
Premium

Också i detta test:

Ecovacs Deebot X1 Omni

Giganten

Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.

Dubbla städborstar och dubbla roterande moppar. Den klarar av testmattan och är förhållandevis tystgående och smidig
Prislappen tillsammans med storleken.
Läs hela testet

TCL Sweeva 6500

Når inte riktigt ända fram

Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..

Tyst för att vara en dammsugare och klarar de flesta städutmaningarna, även de i hörnen. Har uv-c-sterilisering som gör golven extra fräscha.
Är inte helt att lita på när det kommer till kvarglömda föremål på golvet. Appen är i svajigaste laget.
Läs hela testet

Samsung Jet Bot +

Smidig för dig med samsungmobil

Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.

Enkel och smidig att komma igång med. Klarar mattor såväl som hörn.
Hög ljudnivå och designen på laddstationen känns inte helt genomtänkt.
Läs hela testet

iRobot Roomba j7+

För dig med husdjur och oömma möbler

Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise. En funktion som faktiskt håller exakt vad den lovar. Klarar testmattan utan problem.
Priset och det faktum att den kör in i stol- och bordsben utan betänkligheter.
Läs hela testet

Electrolux Pure i9.2

Upp som en sol och ned som en pannkaka

Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…

Snygg, liten, nätt och går att gömma undan om man skulle vilja. Klarar även av att städa i hörnen.
Klarar inte testmattan och är väldigt högljudd och osmidig i sin framfart. Instabil app.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Ljud & Bild