Räck upp en hand om du gillar att dammsuga! Nej, jag anade väl det… Det finns verkligen roligare saker att lägga sin tid på.
I teorin låter det helt underbart att slippa dammsuga men låt mig klargöra en sak, att du lägger pengar på en robotdammsugare betyder absolut inte att du aldrig mer behöver städa! Reklamen lovar guld och gröna skogar men i praktiken är det faktiskt så att det krävs en del förarbete innan ditt hem är redo. Och även om du investerar i en produkt som är självtömmande och har moppfunktion blir det aldrig lika bra som om du gör det själv. Om du inte är en riktig slarver såklart.
En av de främsta fördelarna med en robotdammsugare, förutom det uppenbara att du inte behöver dammsuga själv, är att du kan schemalägga städningen och på så vis komma hem till nydammsugna och/eller moppade golv. Du slipper dessutom stå ut med ljudet – för tysta är de inte!
Och har du någon funktionsnedsättning, är sjuk eller har bekymmer med till exempel ryggen är det naturligtvis guld värt att kunna hålla en acceptabel nivå på hemmet utan att alltid behöva be om hjälp.
Som att ha ett småbarn
Du kan jämföra en robotdammsugare med ett litet nyfiket barn som inte riktigt lärt sig krypa. Den fastnar lätt på höga trösklar, du behöver säkerställa så den inte trillar ned för eventuella trappor och den slukar allt som kommer i dess väg och gör ingen skillnad på en dammtuss, en strumpa på rymmen eller en mobilsladd.
Så här har jag testat
Samtliga deltagare har packats upp och installerats med hjälp av medföljande bruksanvisning (om det funnits någon). För att underlätta har jag valt att begränsa själva testytan till två rum på sammanlagt ca 45 kvm. Mellan rummen finns en tröskel på ca 3 centimeter och i vardagsrummet ligger en matta med ganska tät lugg som är ca 2 cm.
Innan jag kört igång har jag plockat undan ”det uppenbara” såsom sladdar, kattleksaker och ömtåligt piff som står på golvet. Jag har dock inte ställt upp några stolar eller liknande eftersom jag tycker att en robotdammsugare ska vara ett smidigt hjälpmedel i vardagen och inte kräva alltför mycket extra förarbete.
Jag har utmanat med bland annat blomjord, kattsand och dammråttor.
Kom ihåg: Oavsett vilken robotdammsugare du väljer kommer du att få räkna med lite skit i hörnen och att det inte blir helt perfekt. Vill du ha det tipp topp får du antingen göra jobbet själv eller anlita en städfirma.
Dreame Bot Z10 Pro
Prisvärd hjälpreda men fokusera inte på moppfunktionen
Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.
TCL Sweeva 6500
Når inte riktigt ända fram
Testets näst billigaste deltagare som tömmer sig själv och erbjuder uv-c-sterilisering av golven för att ta bort baciller och bakterier. Efter publicering kom en uppdatering som rättade till vissa knasigheter, men tyvärr inte alla…. Därmed är text och slutsats något reviderad..
Samsung Jet Bot +
Smidig för dig med samsungmobil
Vit och stilren självtömmande robotdammsugare men som fått ett lite märkligt format på laddstationen.
Ecovacs Deebot X1 Omni
Giganten
Här gäller det att du har gott om utrymme och att plånboken inte gapar tom. Å andra sidan får du mycket av allt.
iRobot Roomba j7+
För dig med husdjur och oömma möbler
Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …
Electrolux Pure i9.2
Upp som en sol och ned som en pannkaka
Dark gold och triangelformad för att komma åt bättre i hörnen – en vinnare för mig redan innan jag hämtat ut den på posten. Men man ska bevisligen vara försiktig med förutfattade meningar…