TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Wilfa Innobot RVC-D4000SL+

Lyckad återetablering

Wilfa startade som en dammsugartillverkare redan 1948. Efter ett uppehåll inom kategorin lanserar de nu återigen rengöringsprodukter.

Av / 2023-12-10 - 10:48
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+

Home tycker

  • App på de nordiska språken. Generöst med tillbehör. Fungerar med både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk.
  • Möjligen aningen långsam.

Innobot RVC-D4000SL är naturligtvis lite extra spännande eftersom detta är en helt ny kategori för Wilfa. Av erfarenhet vet jag att det kan finnas många barnsjukdomar i detta läge. De snålar i alla fall inte med tillbehören och i kartongen finns extra ”av allt” – generöst! Det medföljer faktiskt en riktig instruktionsbok (på samtliga nordiska språk) också, något som inte är helt vanligt i dagsläget. Helt onödigt anser vissa, men ändå värt att nämna tänker jag.

Inboot RVC D4000SL aka Wilma
Wilfa Innobot RVC-D4000SL aka Wilma. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Jag skannar QR-koden och laddar hem appen RVC Connect. Appen finns på samtliga nordiska språk så även här blir det ett extra plus i kanten. Den enda erfarenheten jag har från Wilfa sedan tidigare är mitt test av en luftrenare men då blev jag hänvisad till appen Wilifi. Jag vill minnas att jag upplevde att den appen var lite ogenomtänkt. Jag håller tummarna på bättre tur denna gång.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Roboten kan anslutas till både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverket, något som inte hör till vanligheten. Mycket bra med tanke på hur många saker vi oftast har som går på wifi i våra hem. Jag döper Innobot RVC-D4000SL till Wilma och släpper i väg henne på upptäcktsfärd. Det tar henne 11 minuter att utforska och kartlägga sin omgivning.

Wilma Tillbehor
Wilfa har verkligen inte snålat med att skicka med tillbehör! Här finns extra filter, sidoborste, moppdukar med mera. Här finns faktiskt även en städborste i gummi. Något jag inte tänkte på att byta till innan jag började testet – men det är ju mitt fel och inte Wilmas. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Appen RVC Connect

Appen är som sagt en ny bekantskap för mig och det är ju inte helt otippat att det tar ett litet tag att få koll på struktur och tankebana. RVC Connect har betydligt bättre struktur och upplägg än Wilifi, och efter en liten stund har jag rätt bra koll, tror jag.

Jag kan göra olika städscheman för olika rum och justera rengöringsläge, sugeffekt och vattenflöde. Här finns även virtuella väggar, no-go-zon och no-mopp-zon. Har jag flera våningar kan jag göra flera kartor. Jag kan även lägga in så att Wilma undviker mattor i både städ- och moppläge, något som känns lite som samma sak som no-go-zonerna.

Annons
Wilma tanken 1 Wilma resultat
<
>
Jag skickar i väg Wilma för att dammsuga och moppa ett specifikt område i lägenheten. Wilma är en effektiv dam och tar lite extra i ett angränsande rum helt utanför området innan hon återvänder till laddstationen. Ingen skada skedd men inte riktigt så jag tänkte. (Skärmdump från app).).

Om jag av någon anledning vill dammsuga och/eller moppa ett mindre specifikt område går det utmärkt att göra en zon för detta. Däremot visar det sig att Wilma och jag tänker lite olika runt vad som gäller för detta. Resultatet blir nämligen att jag anger en zon som jag önskar att hon ska städa – och hon kör lite extra innan hon åker tillbaka ”hem”.

Wilma Stadkarta
I appen kan jag se hur Wilma har jobbat sig runt i lägenheten. Hon är lite långsammare än två av de andra deltagarna men jag tror att hon kommer bli snabbare och snabbare ju fler gånger hon får städa. Hon är nämligen väldigt försiktig i sitt sätt att manövrera sig fram och behöver nog bli lite mer varm i kläderna. (Skärmdump från app)

Städningen

Wilma är effektiv i sin dammsugning och hon jobbar sig fram systematiskt. Först tar hon runt alla väggar, för att sedan fortsätta med övrig golvyta. Både jag och våra möbler är tacksamma över att Wilma är en rätt försiktig tös. Hon rör sig varsamt runt hinder och stöter inte emot lika mycket som övriga deltagare i testet. Det tar henne 69 minuter att dammsuga 50 kvm vilket är lite längre tid än både Ivar (Ecovacs) och Robban (Roborock).

Läs också Hur smakar 30 000-kronors kaffe? Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Innobot RVC-D4000SL har inga som helst bekymmer med vår matta i vardagsrummet utan kickar automatiskt i gång turboläget och kör. I appen kan jag stänga av turboläget om jag önskar.

Wilma troskel
För att se om Innobot RVC-D4000SL klarar av att städa vid trösklar skickar jag iväg Wilma för att städa vid en tröskel jag preppat med bland annat hår och kattsand. Resultatet är inte sämst i testet, men inte heller bäst. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Trösklar har visat sig vara den stora utmaningen i detta test. Vi bor i en lägenhet där trösklarna är minimala men det hjälper inte. Att faktiskt komma åt och göra helt rent har visat sig vara otroligt svårt. Även för Wilma.

Wilma kattskal
Ingen blir gladare än jag, och katterna, över att deras matplats förblir orörd även efter det att Wilma har varit ute på turné och städat. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Något Wilma däremot klarar med bravur är, att redan från start, låta bli katternas mat- och vattenskålar. Jippie!

Moppning

Jag har sagt det tidigare och jag upprepar: Just moppfunktionen på en robotdammsugare går inte att jämföra med om du själv plockar fram hink och mopp. Om du inte är extremt lat och slarvig. Det du får är mer en extra avtorkning och uppfräschning av golven.

Wilma kaffe
Wilma har vibrerande mopp, vilket visserligen är bättre än en som bara glider med under dammsugaren. Men kaffetestet får inte riktigt godkänt. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Wilma har en vattentank med vibrerande mopplatta som naturligtvis gör ett bättre jobb än en som är stilla. Jag lossar vattentanken, fyller på den, fuktar och fäster moppduken och kör igång. Med mantrat ”det är enbart uppfräschning och inte grovstädning som är tanken” ekande i huvudet får jag ändå medge att Wilma gör ett godkänt jobb. Jag kan välja om det ska moppas i ett s-format mönster eller y-format. Det senare ska vara mer noggrant.

Wilma stadborste
Allt är inte guld som glimmar och att ha en robotdammsugare är inte alls så glamoröst ibland. När jag packar upp Wilma har hon den lite mer traditionella städborsten med hår monterad vilket gör att allt fastnar och därmed behöver lite mer tillsyn och underhåll. Eftersom mina katter saknar hår kan jag inte skylla på dem heller. Jag skulle ju kunnat byta ut mot den medföljande i gummi, men det missade jag naturligtvis. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Slutsats

Jag hade inte så höga förväntningar på Wilfa Innobot RVC-D4000SL. Helt enkelt beroende på att detta är en ny produktfamilj vilket kan ställa till det ibland. Men här har Wilfa verkligen ingenting att skämmas över. Med tanke på alla tillbehör och det faktum att Wilma både dammsuger och dammtorkar golven med fullt acceptabelt resultat och dessutom faktiskt, på riktigt, undviker hinder kan jag varmt rekommendera Wilma.

Karakter
Wilfa Innobot RVC-D4000SL+
Premium

Också i detta test:

iRobot roomba Combo i5+

Snyggast i testet

Att lägga vikt vid utseendet på en produkt som oftast är rätt synlig i ett hem är ett plus. Men huvudsaken är ju ändå att den håller måttet.

Snygg. App på de nordiska språken
Dyr i förhållande till inställningsmöjligheter.
Läs hela testet

Roborock Q Revo

Underhållsfri – nästan

Roborock är lite bortskämda med strålande betyg och fanfarer. Nu ska de delta i ett grupptest, där de dessutom har högsta prislappen.

Roterande moppar. Behöver inte så mycket underhåll.
Klarar inte att göra rent runt trösklar så bra. Appen finns inte på de nordiska språken.
Läs hela testet

Ecovacs Deebot N10 Plus

Billigast

En självtömmande robotdammsugare för under femtusen kronor. Kan det vara något att satsa på?

Priset. App på de nordiska språken. Är bäst i testet på städning vid trösklar.
Kör över och drar med sig föremål.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild