TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 robotdammsugare

Robotdammsugare för under 10 000 kronor

Hur stor skillnad kan det egentligen vara på robotdammsugare som dammsuger och moppar dina golv? De fyra deltagarna i höstens grupptest är, förvånade nog, rätt olika.

Av / 2023-12-10 - 10:47
4 robotdammsugare

Jag är ärligt talat lite nyfiken på vad som kan ha hänt på cirka ett och ett halvt år. Har robotdammsugarna blivit bättre sedan mitt senaste grupptest? Eller kanske sämre?

Är du mest intresserad av tekniska specifikationer, siffror och grafer bör du kanske läsa ett annat test. Jag fokuserar på om produkten fungerar. Och hur den fungerar. Håller den vad producenten lovar eller är det mest snack?

Samtliga deltagare i testet har tömstationer vilket i praktiken ska innebära mindre handpåläggning från dess ägare. Dammsugaren kan köra betydligt fler rundor innan dammpåsen behöver bytas. Däremot betyder det inte att du bara kan strunta i den helt, där är vi inte riktigt ännu. För att robotdammsugaren ska fungera optimalt behöver sensorerna rengöras ofta och längst livslängd får den om du tittar till borstar och filter någon gång i veckan, beroende på hur ofta du städar.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Tidigare har det ofta pratats om hur väl en robotdammsugare kommer åt i hörnen. Min upplevelse är att det inte är några större utmaningar, däremot kan området runt trösklar vara ett problem. I vår lägenhet är trösklarna enbart ca 1 cm höga men ingen av de fyra testade dammsugarna klarade av att dammsuga riktigt rent. Kanske något för tillverkarna att kika lite extra på och se hur det kan utvecklas i framtiden.

testade jag

Testet utförs i ett helt vanligt hem. Jag och maken bor i en lägenhet (enplans) tillsammans med nakenkatterna Anton & Harry. Att de är just nakenkatter kan ju ha viss betydelse i detta fall eftersom de inte fäller något hår. Det gör däremot jag… Vi har dock kattleksaker på alla möjliga, och omöjliga ställen.

Annons

Nu har vi det inte nämnvärt smutsigt hemma så för att utmana lite extra och faktiskt kunna bedöma rättvist har jag använt mig av lite extra kattsand, hår och torkade blomblad. Man tager vad man haver.

Prisspannet på deltagarna är 4 999–9 990 kronor. Det är naturligtvis bara du som kan avgöra hur mycket du vill lägga på en robotdammsugare och vad som behövs för att den ska vara värd sitt pris. Men här får du lite hjälp och tankar på vägen – låt testet börja!

Wilfa Innobot RVC-D4000SL+

Lyckad återetablering

Wilfa startade som en dammsugartillverkare redan 1948. Efter ett uppehåll inom kategorin lanserar de nu återigen rengöringsprodukter.

App på de nordiska språken. Generöst med tillbehör. Fungerar med både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk.
Möjligen aningen långsam.
Läs hela testet

Ecovacs Deebot N10 Plus

Billigast

En självtömmande robotdammsugare för under femtusen kronor. Kan det vara något att satsa på?

Priset. App på de nordiska språken. Är bäst i testet på städning vid trösklar.
Kör över och drar med sig föremål.
Läs hela testet

iRobot roomba Combo i5+

Snyggast i testet

Att lägga vikt vid utseendet på en produkt som oftast är rätt synlig i ett hem är ett plus. Men huvudsaken är ju ändå att den håller måttet.

Snygg. App på de nordiska språken
Dyr i förhållande till inställningsmöjligheter.
Läs hela testet

Roborock Q Revo

Underhållsfri – nästan

Roborock är lite bortskämda med strålande betyg och fanfarer. Nu ska de delta i ett grupptest, där de dessutom har högsta prislappen.

Roterande moppar. Behöver inte så mycket underhåll.
Klarar inte att göra rent runt trösklar så bra. Appen finns inte på de nordiska språken.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild