Roborock Saros 10 är den naturliga efterföljaren till S8-serien och bjuder på en rad smarta förbättringar som gör att den skiljer sig både från föregångarna som konkurrerande modeller som Dreame X50 Ultra Complete. Med kraftigt förbättrad sugkraft, avancerad artificiell intelligens och en slimmad design positionerar sig Roborock som en av de ledande spelarna inom helautomatiska robotdammsugare. Vi har använt den i flera veckor då den flitigt har dammsugit och moppat golven. Utan att gå saken i förväg kan jag avslöja att jag är väldigt imponerad – trots den höga prislappen på 17 000 kronor.

Snygg och stilren
Saros 10 har en futuristisk och elegant design, vilket naturligtvis är en smaksak, men i mina ögon är det en klar förbättring jämfört med tidigare modeller. Den största förändringen är LiDAR-tornet, som nu är mindre framträdande och dolt i robotens chassi. Detta resulterar i en plan ovansida och en imponerande låg höjd på mindre än 8 centimeter, vilket gör att den kan städa även under låga möbler. När LiDAR-sensorn är nedfälld kan den fortfarande titta ut genom en öppning på robotens framsida, men eftersom den har en begränsad vy stöds den i detta läge av kameror, lampor och AI för att hjälpa till med navigering i mörker.

På undersidan hittar vi en huvudborste, en sidoborste, en mopp och en extra liten roterande sidomopp. Till skillnad från många konkurrerande robotar som är utrustade med två roterande mopphuvuden är Saros 10, precis som sin föregångare, utrustad med en stor vibrerande moppdyna. Den mindre sidomoppen kan höjas och sänkas efter behov för att nå in i hörnen. Huvudborsten har också uppgraderats och består nu av två separata rullar, vilket avsevärt minskar risken för intrasslat hår.

Efter rengöringen tömmer roboten automatiskt sin dammbehållare i basstationen. Även om denna process är bullrig är den lyckligtvis snabbt överstökad.
Basstationen har fått en bredare men lägre design, vilket gör den lättare att placera under möbler jämfört med till exempel Dreames höga, smala basstationer. Bakom den snygga, spegelliknande fronten finns behållare för rent och smutsigt vatten (fyra liter vardera), en dammsugarpåse och en behållare för rengöringsmedel. En bonus är att du inte är tvungen att använda Roborocks eget ganska dyra rengöringsmedel, utan kan fritt välja andra – så länge de inte skummar. Det följer inte ens med något gratisprov, vilket är lite snålt i den här prisklassen.
Smart navigering och artificiell intelligens
Vid den första rundan kartlägger roboten ditt hem med hjälp av LiDAR-sensorn. Den här processen är nu standard och kräver minimal inblandning. Om några rum överlappar varandra på kartan kan du enkelt justera dem i appen.
Förutom att skanna rummen spelar de AI-drivna sensorerna en viktig roll när det gäller att identifiera föremål på golvet. Saros 10 kan enkelt undvika lösa kablar, tofflor eller husdjurens ”olyckor” och markerar föremålen på kartan så att du kan hålla reda på dem. Med tiden blir roboten smartare och förbättrar kartläggningen för varje städning. Jag blev till exempel ganska imponerad av att Saros 10 kände igen en TV-möbel i både vardagsrummet och sovrummet, och när jag hade glömt ett par skor i hallen en dag blev de snart synliga i appen.

Trösklar har länge varit en utmaning för robotdammsugare. Enligt tillverkaren kan Saros 10 ta sig över trösklar på upp till 4 centimeter, vilket borde vara tillräckligt för de flesta hem. Tack vare de höjdjusterbara hjulen klarar den i allmänhet hinder bra.

I mitt hem finns det en tröskel som tidigare robotdammsugare har haft svårt att ta sig över. Saros 10 lärde sig dock snabbt att hantera den – efter några försök tog den sats, höjde nosen och körde över utan problem. Det var fascinerande att se.
Saros 10 vägrar helt enkelt att ge upp – och det lönar sig. Endast en gång har jag varit tvungen att trassla loss den från ett stolsben – ett imponerande resultat efter flera veckors användning.
Grundlig rengöring på autopilot
Saros 10 kan ställas in för att städa på flera olika sätt. Standardläget kombinerar moppning och dammsugning, och via appen kan du justera sugkraften, ändra förinställningar och välja om du vill att roboten ska ta en eller två vändor över golvet.
Med en maximal sugkraft på 22 000 Pa är det frestande att låta den gå på full effekt. Det ger ett synbart rent resultat, men ljudnivån är hög. Standardinställningarna är mycket tystare och lämnar ändå både trägolv och mattor fria från damm, hår och ludd. Den lilla sidoborsten gör särskilt stor skillnad i hörn om roboten får möjlighet att köra längs listerna.

Om du liksom jag har många mattor är nog dammsugning den mest använda funktionen, men torkningen med den vibrerande moppen förtjänar också beröm. Precis som dammsugningen kan den anpassas i flera olika nivåer beroende på hur smutsiga golven är. Lyckligtvis behöver du inte oroa dig alltför mycket för det, för med SmartPlan-funktionen känner Saros 10 av var det behövs extra moppning och anpassar inställningarna därefter. Detta innebär också att mindre områden med exponerade trägolv får en uppfräschning då och då. Genom att rengöra regelbundet förhindrar roboten att smuts samlar sig – en fördel som du snabbt kommer att uppskatta.
Det kan vara svårt att direkt jämföra resultat mellan robotar – särskilt när man inte har dem sida vid sida – men överlag har jag varit mycket nöjd med moppens prestanda. En sak som jag märkte omedelbart var att Saros 10 lämnade golven mindre fuktiga än vad jag har upplevt med andra robotar. Det är inte nödvändigtvis något dåligt, och det smutsiga vattnet i basstationens tank är ett bevis på att moppen har gjort ett bra jobb.

En sista smart detalj är att röststyrningen från förra årets modell fortfarande ingår i Saros 10, så i teorin kan du aktivera robotens funktioner genom att helt enkelt säga ”Hello Rocky” följt av ett förutbestämt kommando. Jag måste dock erkänna att jag föredrog att använda appen eller den schemalagda rengöringen.
Slutsats
Roborock Saros 10 är en imponerande robotdammsugare fullpackad med smart teknik i en snygg förpackning. Med en sugkraft på 22 000 Pa ger den djupgående rengöring av mattor medan den vibrerande moppen effektivt tar bort även den mest envisa smuts från köksgolvet. De tre justerbara hjulen och det höj- och sänkbara LiDAR-tornet gör det fascinerande att se hur den anpassar sig till sin omgivning och lär sig mer för varje gång.
AI har verkligen gjort sitt intåg i robotdammsugare och det är ett nöje att se Saros 10 ta hand om städningen vecka efter vecka. Tyvärr ligger priset i den högre änden och förmodligen mer än de flesta skulle vara villiga att betala för en robotdammsugare. Ändå kan jag inte låta bli att ge den min högsta rekommendation – Saros 10 är ett bevis på hur långt vi har kommit och hur intelligenta dessa små hjälpredor har blivit.
Nästa steg? Roborocks kommande Saros Z70, som inte bara undviker hinder, utan även kan lyfta och flytta dem med en inbyggd robotarm. Jag kan inte ens börja föreställa mig hur mycket den kommer att kosta.

Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7800 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser