TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Roborock S7 MaxV Ultra

Smartare och starkare städassistent

Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.

Av / 2022-06-19 - 08:00
Roborock S7 MaxV Ultra

Home tycker

  • I praktiken nästan helautomatisk städning av huset. Kraftfull dammsugare och potent moppfunktion. Kamera och radar upptäcker och undviker katastrofer. Stor men praktisk dockning med tömningsstation. Fungerar på flera våningar.
  • Kostar en hel del i Ultra-version. Har fortfarande svårt för trösklar. Gränssnittet i appen börjar bli föråldrat.

Pensionerade du dammsugaren när du köpte en robotdammsugare? Då är risken stor att du ångrar dig. För inte ens de bästa robotdammsugarna kommer åt överallt. Därför upplever många att de ibland måste dammsuga med en vanlig dammsugare också.

Den har oftast bättre uppsugningsförmåga, kommer åt lättare på små ytor och gör många saker som roboten inte kan. Till exempel dammsuga möbler och gardiner. Men för de vardagliga uppgifterna är roboten din bästa vän. Som att dammsuger under matbordet efter middagen, i hallen när småttingarna kommer hem med smutsiga skor, eller bara där man tappade ut lite blomjord på golvet.

Ett par tryckningar i en app är allt som behövs för att det ska dammsugas där du vill.

De mest avancerade robotdammsugarna kan även tvätta – eller moppa – golvet och vet skillnaden mellan matta och parkett, upptäcker hinder, klättrar över trösklar och kastar sig inte huvudstupa ner för källartrappan.

Men de äter strumpor och trådar med en iver som små valpar skulle avundas dem. Eller rättare sagt: inte alla. För vissa robotdammsugare är smartare än andra. När vi testade Roborock S7 förra året upptäckte vi att den varken välte blomkrukor eller åt strumpor, men den trasslade ibland in sig i sladdar och var inte fullt så smart som vi hade hoppats på.

Annons

Den saknade bland annat kamera, och tillräckligt med intelligens för att veta vad den inte skulle försöka sig på. Bortsett från detta är Roborock S7 en mycket användbar dammsugare, som tar hand om dammsugningen och moppningen medan du är på jobbet.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Ultrastark

Roborock MaxV kamera
Roborock MaxV har en kamera som ser hinder. Foto: Lasse Svendsen

Det gör Roborock S7 MaxV Ultra också, men den är ännu smartare. Och starkare. Sugkraften har ökat från 2 500 till 5 100 Pa och den tar kortare tid på sig att ladda batteriet. Som räcker till 300 kvadratmeter och 180 minuters städning innan dammsugaren återvänder till dockan för att ladda.

MaxV-versionerna i S7-serien finns i tre versioner. Vårt testexemplar var MaxV Ultra, som i likhet med MaxV och MaxV Plus har Lidar-mappning av rummen och en viktig sak till: kamera. Som ser och känner igen hinder. Till exempel sladdar.

Ultra-versionen levereras med Roborocks största dockningsstation. Som fyller dammsugarens 200 ml stora vattenbehållare när den börjar bli tom samt tömmer dammbehållaren. Den gör en fiffig sak till: den tvättar moppen på undersidan av dammsugaren.

Roborock MaxV moppvask
Roborock MaxV vänder sig och backar in i dockan när den moppar. Foto: Lasse Svendsen

Ultra-dock

I praktiken innebär det att man slipper tömma dammbehållaren själv. Vilket man annars måste göra ofta, och för hand. Helst ska den tvättas och torkas innan den sätts tillbaka i dammsugaren. Versionen som heter MaxV Plus har också en dockningsstation – det har inte MaxV – men den tvättar inte moppen. Och har därför två behållare i stället för Ultra-versionens tre.

Roborock MaxV dokking
Roborock MaxV Ultra-dockningsstationen med tank för smutsigt vatten, rent vatten och dammpåse. Foto: Lasse Svendsen

Det bör påpekas att Ultra-versionens dockningsstation tar mer plats, 42 x 43 x 51 cm, och behöver lite utrymme ovanför så att man kan lyfta ut behållarna och tömma spillvattnet från mopptvätten, fylla på vattentanken och byta dammpåsen i den tredje behållaren efter några veckor.

MaxV är faktiskt smartare än den vanliga S7-versionen. Kameran upptäcker inte bara att någon har slängt sina strumpor på mattan och kör runt dem. Den berättar i appen att textilier ligger i vägen. Den kan också svänga bort från små ”presenter” som hunden har lämnat efter sig – kom bara ihåg att välja husdjur under den första installationen.

Roborock MaxV deteksjon
Roborock MaxV har koll och ser att det finns textilier på golvet och styr undan dem. Foto: Lasse Svendsen

3D-skanning

I Roborock-appen kan man aktivera röststyrning och säga åt dammsugaren att dammsuga under matbordet. För när den har tagit ett par varv runt huset har den 3D-skannat rummen och vet var de ligger i förhållande till varandra. Den vet också vilka möbler som står var, eftersom den känner igen möblerna och ser skillnaden på en soffa och ett bord.

Efter kartläggningen kan man se rummen i huset i 2D eller 3D och Roborock-dammsugaren kan städa precis var man vill. Eller inte vill. Det går att avgränsa områden i huset som den inte ska besöka. Det behöver inte vara väggar eller dörrar, det kan lika gärna vara Fidos fluffiga hundbädd som ska undvikas. Eller inte. För det går naturligtvis även att dammsuga upp hundhår från mattor. Fast inte om mattan är av den långhåriga typen. Då kan den fastna, vilket vi även råkade ut för när vi testade S7 förra året.

Man kan ställa in intensiteten på städningen i flera steg och berätta för dammsugaren att den ska kartlägga rummen på flera våningar.

Roborock MaxV app pets Roborock MaxV app varsler Roborock MaxV app area Roborock MaxV app 3D mapping
<
>
Roborock MaxV app

Städning

Precis som S7 gör S7 MaxV Ultra ett mycket bra jobb med städningen. Men där S7-modellen emellanåt missar några av smulorna som kan vara svåra att få upp från golvet, sveper MaxV-modellen över parketten utan att lämna minsta spår efter sig. På samma gång som den inte kör över strumpor eller tofflor som har blivit kvarlämnade på golvet.

Om den kör på natten, eller tar en sväng in under soffan, tänds en LED-lampa längst fram så att kameran ser hinder även i mörker.

Roborock MaxV LED
Roborock MaxV har en LED-lampa som hjälper kameran att se i mörker. Foto: Lasse Svendsen

Moppfunktionen är beroende av att moppen är ren. Det märkte jag med S7, som tvättade märkbart sämre efter ett tag. Då fick den en vända i tvättmaskinen. Så kan man göra här också, men det är inte nödvändigt om inte moppen är väldigt nedsmutsad. I normala fall lyckas dockan tvätta ren moppen. Vilket den gör tillräckligt ofta.

En annan sak som inte är vanlig för robotdammsugare är att man kan använda kameran och högtalaren i dammsugaren för att prata med jycken. Som antagligen tror att den har blivit tokig, eftersom den hör matte eller husse prata men inte ser någon i rummet. Men möjligheten finns alltså, för den som inte kan låta bli.

Roborock MaxV under Roborock MaxV vanntank Roborock MaxV beholder
<
>
Om man tittar på undersidan av Roborock MaxV hittar man en stor löstagbar mopp. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Roborock S7 MacV Ultra har äntligen fått ögon som ser och en smartare hjärna. Den är bättre än S7-modellen på allting, men också dubbelt så dyr. Det beror bland annat på den stora men ganska praktiska dockningen med tömningsstation, som är både användbar och bekväm. Det kan ta lite tid att lära dammsugaren alla rum och möbler, och att själv lära sig allt i appen. Som med fördel skulle kunna förnyas med bättre användarvänlighet och kortare ”lagg”. Men det påverkar inte det faktum att Roborock S7 MaxV Ultra är den starkaste, smartaste och kanske allra bästa robotdammsugaren just nu.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.
Karakter
Roborock S7 MaxV Ultra
High End
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Ljud & Bild