Philips Hue är standarden för smart belysning i hemmet. Oavsett om det är LED-glödlampor till lamporna i vardagsrummet, böjliga LED-lister till tonårsrummet eller spottar till terrassen och trädgården, så har Philips Hue allt du behöver med i ett oerhört stort sortiment.
Hit hör även den så kallade Gradient-serien där produkterna har det gemensamt att de kan lysa med flera färger samtidigt. Det gäller även helt nya Philips Hue Gradient Signe-golvlampan, som är föremål för detta test.
Kan användas på två sätt
Golvlampan består av en cylinderformad bas och ett tunt LED-rör, som sticker ut nästan en och en halv meter upp i luften. LED-röret är integrerat i lampan och kan inte bytas ut. Däremot lovar Signify – företaget som tillverkar de smarta belysningsprodukterna under namnet Philips Hue – att lampans ljuskälla har en livslängd på 25 000 timmar, vilket motsvarar 1 041 dagar, eller nästan tre år. Om den lyser oavbrutet.
Lampans lysrör är täckt på ena sidan, vilket gör det möjligt att använda lampan på två sätt. Antingen ställs den intill väggen med ljuskällan mot väggen och bort från rummet, så att den färgstrålande belysningen träffar väggen och lyser upp rummet indirekt. Eller så vänds lampan så att ljuskällan pekar ut i rummet, vilket verkligen lyser upp det eftersom Philips Hue Signe Gradient-golvlampan kan lysa upp med upp till 2 550 lumen.
Hue Gradient Signe: Tre färger
Oavsett placering gör Gradient-funktionen att det tunna LED-röret mest påminner om ett randigt ljussvärd. Lampan kan som sagt lysa i flera olika färger samtidigt – tre, närmare bestämt – och färgschemat och själva färgkombinationen kan ställas in manuellt i Philips Hue-appen på mobilen. Det gör man genom att välja tre punkter på färgskalan, där man även kan se placeringen av andra Hue-ljuskällor. På så sätt kan man anpassa Gradient-lampans färgkombination precis hur man vill. Även i förhållande till andra lampor i rummet.
Fullständig integration
Självklart kan även golvlampan ingå i Hue-ekosystemet på samma sätt som alla andra Hue-produkter – och alltså till exempel vara en del av scener och automatiseringar.
Dessutom kan golvlampan användas med både Hue Sync Box och med den nya Spotify-synkroniseringsfunktionen i Philips Hue-appen. Det senare demonstreras i videon nedan.
Detta kräver att hela ekosystemet är integrerat via en Philips Hue Bridge, men golvlampan kan även stå ensam. Då kan den styras direkt från mobilen via Bluetooth.
Röststyrning via Siri, Google Assistant och Amazon Alexa går givetvis också. Det kräver bara att lampan är ansluten via Hue Sync Box.
Slutsats
Philips Hue Gradient Signe-golvlampan är den coolaste Hue-produkten vi har testat hittills. När den bara står för sig själv utan att vara tänd är den inte världens vackraste syn, och det kan kanske reta någon att lampan så att säga har ett bäst före-datum, eftersom LED-röret inte kan bytas ut, men annars finns det väldigt lite dåligt att säga om den nya Hue-lampan.
Alla de många alternativen för att kombinera färger gör att golvlampan gör rummet levande. Den lyser upp, skapar stämning och kan integreras med både TV:n och Spotify, plus att den, precis som alla Philips Hue-produkter, kan röststyras och är helt integrerad i alla vanliga Smart Home-ekosystem. Vi ger den med glädje en särskild rekommendation.