Den prisvärda pizzaugnen Pizzetta Primo från Panetti är det självklara valet för den som vill ha en elektrisk pizzaugn för både inomhus- och utomhusbruk.
Funktioner som snabb uppvärmning upp till hela 500 grader, inbyggd timer och certifierad IPX4 vattentålighet är mycket lika de som finns i den dyrare Ooni Volt 12, som imponerade på oss förra året.
Du får till och med 5 års garanti och en pizzaspade medföljer. En självsäker debut på marknaden.
Byggkvalitet och användarupplevelse
Men man märker att vi faktiskt är i en billigare kategori än Ooni Volt 12, som ligger på en mycket högre nivå när det gäller bygg- och designkvalitet. Det betyder inte att Pizzetta Primo känns bräcklig, bara att man inte har lagt lika stor vikt vid detaljer och material.
Användningen är enkel, men också lite frustrerande. Lyckligtvis är knapparna lätta att förstå och består av två rattar som styr temperaturen respektive den inbyggda timern.
En timer är en bra idé eftersom en pizza vanligtvis gräddas på några minuter, men just den här timern gör mer skada än nytta. För det första piper den inte när timern är klar – och vad är då poängen med en timer? Det är särskilt mystiskt när pizzaugnen piper vid alla möjliga andra tidpunkter. För det andra kan timern bara användas när pizzaugnen har uppnått önskad temperatur. Det innebär att om du justerar temperaturen ens en aning, sätts den på paus.
Felaktig temperatur
Den största utmaningen med Pizzetta Primo är faktiskt temperaturen. Löftet om uppvärmning på 20 minuter och en temperatur på 500 grader (470 på stenen) är mer än vad maskinen kan leverera.
Efter 26 minuter sa maskinen att den nu var uppvärmd och hade nått 500 grader. Den infraröda termometern visade dock att den bara var 350 grader. Efter hela 40 minuters uppvärmning hade ugnen nått 412 grader och steg inte längre.
Det är inte så att uppvärmningshastigheten eller maxtemperaturen är oacceptabel, det är bara ganska långt ifrån vad som utlovats.
Pizzakvalitet
Pizza gjord i Panetti Pizzetta Primo vid ca 412 grader smakade bäst efter 3 minuter i ugnen på den roterande pizzastenen. Både kanten och bottnen fick en lagom mängd svarta ”leopardfläckar”. Grönsakerna på toppen blev härligt karamelliserade utan att brännas eller bli slappa. En roterande sten är ingen garanti för jämn gräddning, men i Pizzetta Primo fungerar den som den ska och pizzorna gräddades jämnt runt om.
Temperaturen förblev stabil under flera pizzabakningar i följd. Det är inte en temperamentsfull ugn, och även vid dessa relativt höga temperaturer finns det ingen risk för att maten bränns.
Pizzan blev lite mer intressant än i Ninja Woodfire, som ”bara” når 370 grader. Men det är synd att Pizzetta Primo inte når de utlovade 500 graderna, för vid dessa temperaturer blir en pizza riktigt intressant. Även vid 450 grader, som i Ooni Volt 12, är pizzakvaliteten märkbart högre.
Slutsats
Panetti Pizzetta Primo pizzaugn är billig, praktisk och har lång garanti. Dess största problem är temperaturen och uppvärmningen, som man inte kan lita på. Även om ugnen gör utsökt pizza är den inte riktigt lika bra som den dyrare Ooni Volt 12, som också är trevligare och bättre byggd. Om man ser till priset erbjuder Ninja Woodfire nästan lika god pizza, samt några extra funktioner och kortare uppvärmningstid. Panetti Pizzetta Primo är för dig som vill ha en billig, lättanvänd pizzaugn för både inomhus- och utomhusbruk och som inte är så bekymrad över att temperaturen inte riktigt når upp till 500 grader.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser