När man väl har ätit hemmarökt kött från en riktig smoker förstår man plötsligt varför det är kö från klockan 6 på morgonen framför de mest kända BBQ-ställena i Texas. Processen, som lätt kan ta över 10 timmar, är väl värd det. Men kol och trä vill inte alltid brinna vid exakt 110 grader i 10 timmar, så det är ganska svårt att bemästra röken.
Det vill Ninja Woodfire XL fixa. Lösningen är en elektrisk utomhusugn som kan användas i alla väderförhållanden och som erbjuder riktig rök och stabila temperaturer.
Precis som andra produkter från det amerikanska företaget har Woodfire en otrolig mängd funktioner samlade i en och samma produkt. I det här fallet är det en rök, grill, airfryer, dehydrator och konvektionsugn.
Solid och byggd för oväder
Ninja Woodfire är en gedigen blandning av metall och plast. Det är inte en industriprodukt, men den är solid där det räknas. När man öppnar bruksanvisningen möts man av en förtroendeingivande text: ”Kan användas i alla väderförhållanden.”
Man skulle kunna tro att det skulle avrådas från att använda ugnen i regn. Men nej, tvärtom. Ninja litar uppenbarligen på kvaliteten på sin ugn, vilket är tur eftersom det ösregnade under större delen av den vecka vi testade ugnen!
I kartongen finns ett grillgaller, en metallkorg för airfrying, en digital termometer, två sorters träpellets och en måttsked för pelletsen. Varken grillgallret eller metallkorgen tål maskindisk.
Träpelletsen är det som ger röksmaken och fylls i en lucka på sidan. Behållaren behöver fyllas på för att fungera ordentligt, vilket ger rök i ca 30 minuter. Ninja säljer pellets som är speciellt framtagna för ugnen. Det är också möjligt (och helt tillåtet, enligt manualen) att använda trä av andra märken.
Världens enklaste rökfunktion
När det gäller Ninja Woodfires huvudfunktion, rökning, är den så enkel att använda att det känns som fusk. Välj temperatur. Välj tid. Fyll på med träpellets. Nu slipper du skyffla kol under ett vattenbad och tillsätta exakt rätt mängd bokspån under några timmar. Röken har verkligen blivit tämjd. Trots sin effekt på 1 700 W bör det också finnas en hel del pengar att spara jämfört med den relativt höga kolförbrukningen i en traditionell smoker. Ninja uppger att ugnen rymmer 2 kycklingar på hela 2,5 kg vardera, eller upp till 10 hamburgare. Ninja säljer även en ca 30% mindre version av ugnen, som kostar något mindre.
En portion pellets ger rök i ca 30 minuter och efterlämnar en behaglig mild röksmak. Det går att fylla på med mer pellets efter hand, vilket förhöjer rökupplevelsen. Det tar ca 4 minuter och 30 sekunder att tända pelletsen, vilket kan göras medan kaminen värms upp. Den senare tar ca 2 minuter och 40 sekunder från 0 till 200 grader.
Oavsett vilket program du använder kan du förvänta dig mindre röksmak än i en traditionell smoker, där både träkol och spån långsamt producerar djup rök under hela tillagningsprocessen. En rimlig kompromiss för användarvänligheten, och den ikoniska röksmaken är närvarande oavsett vilket kött man provar.
Magiska spareribs
Särskilt spareribs (kamben) kom till sin rätt i Woodfire, där de reagerade bra på röken medan de långsamt tillagades under fem timmar i cirka 105 grader.
Om man bara gillar en gnutta röksmak räckte det med en liten portion spån för att ge lite extra smak till en hel kyckling, som också klarade sig bra på inställningen ”Roast”.
Pulled pork blev lite torr i kanterna vid 110 grader, men i övrigt saftig och lättrökt.
I allmänhet blev alla recept lite mer tillagade än förväntat jämfört med en traditionell ugn. Som med en airfryer är det värt att omvärdera de välbekanta temperaturerna och tidsinställningarna.
Röken har testats med både de medföljande Ninja träpelletsen och Weber rökspån. Det senare fungerade bra, även om det mindre kompakta träet brann ut snabbare än pelletsen. Det är ett stort plus att man inte bara kan använda pellets om man vill experimentera med olika typer av trä.
Förutom rökfunktionen beter sig Ninja Woodfire som en vanlig elektrisk grill och ugn. Det finns inte många överraskningar att hitta här. Grillfunktionen är inställd på olika värmenivåer, snarare än en specifik temperatur, och ugnen drar nytta av den praktiska appen och den medföljande termometern.
Se upp för jargongen
Det finns två sätt att styra Woodfire. Via knappar eller via en app. På själva ugnen kan man välja mellan Smoker, Grill, Air Fry, Roast, Bake, Dehydrate och Reheat. Du har också en särskild ”rökknapp” som tänder på träpelletsen. Den slås automatiskt på när du använder smoker-programmet. Därefter kan man välja om man vill att röken ska stanna vid en viss tidpunkt eller när en viss temperatur på köttet har uppnåtts. Om man väljer det senare måste man använda den medföljande köttermometern, som enkelt kopplas in på sidan av ugnens skärm. Det finns till och med plats för en extra termometer om man behöver två. När du har valt program, tid och temperatur är det bara att trycka på start.
Du kan också komma åt alla dessa funktioner via din Ninja-app, som kopplas ihop med Woodfire via Wi-Fi och kontinuerligt ger dig information om den exakta temperaturen på köttet och vilken grillinställning du använder. Det gör det mycket enkelt att hålla koll på vad som händer i ugnen.
Användarupplevelsen av Ninja Woodfire är sublim, men man måste vänja sig vid några av facktermerna eftersom de kan ha stor inverkan på ugnens prestanda. Vid ett tillfälle kom jag ut till kalla spareribs efter att ha tryckt på ”förvärm inte” när jag trodde att ugnen redan var tillräckligt varm. Allt såg normalt ut i appen. Det kan också vara lite svårt att räkna ut vad smakskillnaden mellan ”Roast”, ”Bake” och ”Air Fry” är i praktiken. Den sistnämnda vägrade att lägga till röksmak, vilket tvingade mig att byta program. Varför är inte helt uppenbart för mig. Det är förmodligen mer mitt fel än maskinens, men det är värt att vara misstänksam mot inställningarna tills man känner sin maskin väl.
Slutsats
Sammantaget är Ninja Woodfire Pro Connect XL en praktisk och lättanvänd rökgrill som gör det enkelt att påbörja en hobby som BBQ-mästare. Även om det är möjligt att få ännu mer röksmak i köttet än med Woodfire, är metoden helt klart tillräckligt effektiv och känns inte som ”fusk-BBQ”. Om man redan är en BBQ-fanatiker är man förmodligen redan ute efter mycket dyrare och mer professionell utrustning. Appen är faktiskt användbar och tillbehören känns robusta och praktiska.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser