I vårt stora jämförande test av airfryers med dubbla korgar konstaterade vi att det är väldigt praktiskt. Dels har de ofta en större sammanlagd volym så att man helt enkelt kan laga mer mat på samma gång. Dels kan man laga två olika saker samtidigt, även om de ska lagas på olika temperatur och tar olika lång tid i ugnen.
Men de har också en uppenbar nackdel. De tar en väldig plats på köksbänken, vissa i nivå med en mikrovågsugn. Det är vi nog många som inte riktigt har plats med, antingen på grund av begränsad bänkyta eller för att den redan är upptagen av en massa fiffiga köksapparater. Det ständiga problemet för oss som både är intresserade av prylar och matlagning.
Amerikanska Ninja har länge varit kända för sina airfryers med dubbla korgar. Och med Double Stack XL har de kommit på genidraget att ställa korgarna ovanpå varandra i stället för bredvid varandra. Den begränsade platsen är ju oftast på bredden, medan det finns gott om plats mellan köksmaskinerna och överskåpen i köket. En smal airfryer med extra stor kapacitet låter som det bästa av två världar.
Konstruktion och skötsel
I en traditionell airfryer sitter det ett värmeelement högst upp och ovanför det en fläkt som cirkulerar luften i korgen. Om Ninja hade satt två sådana lösningar ovanpå varandra hade det nog dels lett till värmeproblem, dels till att apparaten blivit onödigt hög. I stället har de gjort bakkanten på korgarna perforerade och satt värmeelement och fläktar på högkant bakom korgarna.
I övrigt ser korgarna ganska traditionella ut, med ett löstagbart galler i botten för att låta luften cirkulera runt maten. Det går bra att maskindiska dem men däremellan är nonstick-egenskaperna så bra att det går bra att handdiska dem lite snabbt till vardags. Vi undrar däremot hur Ninja har tänkt sig att man ska rengöra fläkten och värmeelementet. De sitter ju längst in och är dessutom täckta av ett galler. Det kommer garanterat att stänka fett på dem under matlagningen.
Det som dock stör oss mer med konstruktionen är att Ninja har placerat kontrollpanelen på en utstickande ”vinge” till höger om apparaten. Alltså går det inte att skjuta den intill en vägg och den tar upp betydligt mer plats på bredden än vad som är motiverat av själva airfryern. Nog borde det ha gått att vika in panelen eller rent av placera den ovanpå? För en apparat vars hela idé är att vara så smal som möjligt känns detta som en klumpig lösning.
Hantering
Liksom på sin traditionella modell undviker Ninja skärmar och touchpaneler. I stället är det enkla teckenfönster som visar värme och tid, samt fysiska vred och knappar för att hantera apparaten. Det är faktiskt en fördel när man har blöta fingrar och går ofta snabbare än att hålla på och dutta på en skärm.
I stället för att ha snabbprogram för olika ingredienser, som kött eller pommes, har Ninja snabbval för olika typer av tillagning. I detta fall air fry, max crisp, bake, roast, reheat och dehydrate. Med lite fingertoppskänsla och erfarenhet är detta mycket bättre då det snarare handlar om ifall man vill brassa på fullt för att bryna eller om man vill laga det långsamt än vad det är för ingrediens.
Man börjar med att välja korg, vrider vredet till typ av tillagning, justerar eventuellt tid och temperatur, och kör i gång. Snabbt och enkelt. Eventuellt väljer man även andra korgen och anger tillagningen i den korgen. Är det samma som i första så räcker det att trycka på snabbknappen Match. Är det olika tider men man vill att de ska bli klara samtidigt trycker man i stället på Sync. Då inväntar korgen med kortare tid sin tur och startar när det är dags. Mycket praktiskt.
Matlagning
För att kolla temperaturen satte vi både korgarna på 180 grader och 20 minuter och stoppade sensorerna från Weber Connect Smart Grilling Hub i varsin. Det första vi noterade var att det var en väldig skillnad på hur snabbt de värmdes upp. Det skilde 30–40 grader under uppvärmningen. Efter närmare 6 minuter nådde den nedre korgen 180 grader, vilket är nästan dubbelt så lång tid som Ninja Foodi FlexDrawer. Om man tyckte det var långsamt så tog det 11(!) minuter för den övre korgen att nå, inte 180, men 170 grader. Och där omkring höll den sig sedan, medan den nedre korgen stabiliserade sig på 185 grader. Varför är det 15 graders skillnad mellan korgarna?
Innan vi gjorde mätningarna så hade vi faktiskt på känn att det var något som var på tok. Saker som skulle vara krispiga rekommenderades att köra i den övre korgen som det skulle vara mer sprätt på. Men i själva verket blev pommes bleka. Och det är ju inte undra på om de bara fick tillräcklig temperatur de sista minuterna. Känner man bara till den där egenheten så får man helt enkelt kompensera och förvärma ordentligt. I den nedre korgen fick vi faktiskt betydligt bättre resultat vid kortare tillagning. Man får dock ta hänsyn till att det är hål i den bakre väggen av korgen, så man kan inte fylla den som man vill utan risk för att saker ramlar ut eller täpper till hålen.
Slutsats
Att stapla de två airfryer-korgarna på höjden löser problemet med all plats som konkurrenterna tar på köksbänken. Vi är också förtjusta i de manuella kontrollerna som gör det snabbt och enkelt att ställa in tillagningen. Olyckligtvis verkar horisontallösningen för värmefläkten vara mindre effektiv för det tar en evighet att värma upp korgarna och de avviker i temperatur från varandra. Det är helt enkelt en mindre effektiv lösning än de traditionella. Tillbaka till ritbordet Ninja, men försök gärna igen för tanken är god!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser