Kinesiska Narwhal är en av de senaste robotdammsugarna att anlända till nordiska golv. Företagets intåg på våra breddgrader är så nytt att vi på L&B Home bara har haft en tidigare modell ute på testgolvet, Narwal Freo X Ultra.
Vi var ganska entusiastiska över den, även om modellen hade sina begränsningar när det gällde att vara självgående. Med den senaste modellen, Narwhal Freo Z Ultra, har våra tidigare invändningar inte minskat. Tvärtom.
Faktum är att Freo Z Ultra har blivit ännu ”dummare” än sin föregångare. Ganska imponerande när Narwhal ståtar med dubbla AI-chips. I praktiken bör detta resultera i en robot och en basstation med bättre förmåga att kartlägga, städa hemmet och rengöra sig själv utan ägarens handpåläggning.
Roboten och basstationen har dock fått ett antal förbättrade funktioner. Sugkraften har gått från 8 200 Pa (X Ultra) till 12 000 Pa (Z Ultra). På den praktiska avdelningen har den storvuxna basstationen fått en inbyggd dammbehållare på 2,5 liter, vilket föregångaren inte hade. Enligt Narwal behöver den bara bytas ut efter 120 dagars användning.
Narwals marknadsföringsmaterial innehåller termer som TwinAIDodge Obstacle Avoidance och Adaptive Real-time Smart Dry & Wet Waste Recognition. På vardagsspråk betyder det att robotens kamera och sensorer känner igen och undviker föremål, och att den gnuggar underlaget lite extra när läskfläcken verkligen har torkat in.
Det är inte allt som låter tekniskt avancerat som faktiskt är användbart i praktiken. Det visade sig när Narwhal Freo Z Ultra sattes på prov. Under fyra veckor fick roboten göra rent mina mattor, plana golv och dörrtrösklar. Särskilt det sistnämnda var en utmaning för Freo Z Ultra.
Förberedelser och installation
Narwals app för Freo-serien heter logiskt nog Narwal Freo. Den stöder inte nordiska språk. Skanna QR-koden på det medföljande Quick Start Guide-papperet för att ladda ner appen och ansluta dammsugaren och dess bas till ditt hemnätverk. I praktiken fungerar den här delen av installationen bra nog.
Guiden innehåller en innehållsförteckning för kartongen, vilket är bra. På så sätt vet du att allt finns med och var det finns i lådan. Papperet har också en lista med kommandon för att använda den runda, tryckkänsliga panelen på locket. Till exempel för att aktivera barnlåset.
Den styva pappersbiten kan fästas på insidan av locket med små klistermärken. Ganska praktiskt, eftersom panelens fyra sidoknappar och den runda huvudknappen kan styras med ett stort antal tryckkombinationer.
Narwal Freo Z Ultra har ett genomgående färgtema med grått och lila. Detta gör att basen dominerar visuellt i hemmet. Basen har redan vuxit i storlek från sin föregångare Freo X Ultra. Närmare bestämt från 41,5 x 43,4 x 37 x cm till 46,2 x 43,1 x 42,7 cm. Matchvikten har ökat från 8,5 kg till 12,3 kg. Så det finns mer att ”se”.
Basens inre har plats för dammsugarpåsen och en behållare för rengöringsmedel på över en halv liter. Vi har inte fått veta hur mycket extra påsar kostar. Enligt Narwal rymmer påsen så mycket smuts att man bara behöver byta ut den efter fyra månaders användning.
Jag fick dock flera ”vänliga” påminnelser under testet om att roboten hade använts tillräckligt länge för att ett byte förmodligen var nödvändigt. En fysisk kontroll av påsen visade att den var långt ifrån full.
Basens framsida har en riktigt fin detalj, nämligen magneter. Det innebär att du inte behöver skjuta på eller trycka fast den främre luckan varje gång, utan att den faller på plats av sig själv.
Högst upp på stationen finns en kammare för två hinkar. Den mörka (lila) hinken är för rent vatten och den vita (genomskinliga) hinken är för smutsvatten. I mitt huvud är det omvända mer logiskt. Hos bland annat Dreames robotdammsugare är den vita hinken för rent vatten och den mörka hinken för smutsigt vatten.
Låset på hinkarna verkar underdimensionerat. Jag höll alltid en hand under när jag bar in en hink med rent vatten eller tog en hink till toaletten för att tömma den. Jag var helt enkelt inte säker på att klickförslutningen skulle hålla om jag bara bar hinken i handtaget. 4-5 liter vatten över hela golvet är lite opraktiskt.
App och första kartläggningen
Du kan antingen använda appen eller aktivera roboten manuellt för att kartlägga ditt hem. Om du väljer det senare måste du trycka på två knappar samtidigt på lockets panel. Det slutade med att jag använde den metoden många gånger. Alldeles för många.
Narwal Freo-appen tappade anslutningen till nätverket eller min mobil. Meddelanden längst upp på appens förstasida visades inte heller korrekt, och en uppdatering löste inte problemet. Jag upplevde samma anslutningsfel oavsett om jag använde appen på en Android-mobil eller en iPhone.
Kartläggningen blev en utmaning eftersom roboten tappade kontakten med nätverket flera gånger och återvände till basen för att ”orientera sig”. Först efter det tredje försöket kunde Freo Z Ultra kartlägga 80 procent av min lägenhet på cirka 140 m2. Resten gav jag upp om.
LiDAR-sensorns 3D-skanning av omgivningen kompletteras av en kamera med 1080p-upplösning. Kameran levererar 1,5 miljoner datapunkter med en ultravidvinkel på 136°, vilket låter bra. I praktiken innebär det att roboten förutom föremål och hinder även upptäcker rum och områden på avstånd som den inte kan komma åt.
Mina trösklar har olika höjder på mellan 1,5–3 cm, vilket var ett för högt hinder för Freo. Till skillnad från dammsugarrobotar som jag har testat från Roborock och Dreame kan du inte lyfta in Narwhal-roboten i rummet, återaktivera den och låta den fortsätta jobbet. I stället snurrar Freo runt på en gång och återvänder till basen. Ofta med resultatet att den fastnar i den höga tröskeln och rapporterar fel i appen.
I stället var jag tvungen att be appen om en extra kartläggning av vissa områden (mitt sovrum och kök), trots att de redan hade upptäckts av roboten och ritats in på kartan över mitt hem. Du kan ha tre ytterligare kartor utöver huvudkartan.
Jag valde den nya kartan över respektive rum, tilldelade roboten en uppgift och markerade var i rummet den skulle utföras. Sedan var jag tvungen att bära roboten in och ut ur rummet. För att slutföra jobbet var jag tvungen att manuellt ”stoppa” tillbaka roboten i basstationen.
Städning i praktiken
När Freo Z väl är ute på jobb ger roboten ett blandat resultat. Den suger effektivt upp även fint slipdamm (som blivit kvar efter ett målningsjobb). Skillnaden var tydlig på trägolvet före och efter. Det är här som rullborstens 4 400 varv/min och mopparnas 180 varv/min kommer väl till användning.
Mindre effektiv var kantrengöringen. Enligt Narwal rengör roboten ända intill kanter och lister med en marginal på bara 1 cm. I mitt kök var det tydligt att det fanns flera centimeter längs listerna som inte fick en omgång med de roterande mopparna.
Freo Z Ultra hade också utmaningar med min noppiga sisalmatta. De två mopparna lyfter automatiskt 1,2 cm för att undvika den något tjockare påsydda kanten på mattan. Sugkraften på 12 000 Pa (pascal) hade liten effekt eftersom det fanns mellanrum mellan mattöglorna på ytan.
När Narwhal Freo Z Ultra återvänder till basen rengörs mopparna med vatten som är upp till 75 grader varmt. AI-sensorn i basen avgör hur smutsiga mopparna är. På samma sätt känner robotens AI DirtSense 2.0-teknik av hur intorkad läskfläcken är på golvet.
Över lag blev mina trägolv fina, mopparna rengjorde bra och luktade inte vid något tillfälle under de fyra testveckorna. Kaffetestet på köksgolvets linoleum var också tillfredsställande. Inga synliga fläckar efter Freo Z Ultra-besöket.
Jag saknar dock möjligheten att kunna peka ut ett område för punktrengöring. Istället måste man rita upp zoner i appen om man vill rengöra ett visst område. Med ett särskilt AI-chip för att känna igen smuts borde Freo Z kunna punktstäda automatiskt.
Oljudet från processen med att tömma smuts, byta vatten och rengöra moppar varierar från 52 upp till 71 dB, men var uthärdligt att lyssna på.
Slutsats
Narwhal Freo Z Ultra lovar mycket, men det mesta är antingen krångligt eller ologiskt att genomföra i praktiken. Till exempel kartläggning av specifika områden. För att få ut mesta möjliga av Narwal Freo Z Ultra behöver du släta, lättåtkomliga golv och trösklar på max 1 cm.
Men roboten gör i allmänhet ett bra jobb när den väl är ute och moppar och städar. Den kan också känna igen olika underlag. Jag tyckte dock inte att rengöringen var annorlunda oavsett om Freo Z släpptes lös på trägolv eller klinkergolv.
AI-delen märkte jag inte så mycket av. Varken när det gäller att känna igen smuts eller förmågan att orientera sig och därmed jobba mer självständigt. När detta är ett viktigt försäljningsargument för Narwal Freo Z Ultra, levererar roboten inte vad den lovar.