Mova är ett nytt kinesiskt varumärke på den nordiska marknaden för robotdammsugare. I december 2024 testade vi för första gången en Mova-robot, nämligen E30 Ultra. Den jobbade bra, men långsamt. Nu är frågan om vår nya testrobot, Mova P50 Pro Ultra, kan göra det bättre (och snabbare).
Vi har inte att göra med produkter från Dreame, utan med Mova-robotar ”powered by Dreame”. Familjelikheterna syns bland annat på funktionerna och appens utseendet. Mycket av Mova P50 Pro Ultra liknar det du skulle hitta i en robot från Dreame. Det är verkligen ingen negativ kritik. Tvärtom för Mova P50 Pro Ultra vidare fördelarna med en Dreame-produkt – och lite till.
I praktiken rengör P50 Pro Ultra på samma smarta sätt som Dreame L40 Ultra. Med hjälp av FlexReach-systemet når robotens sidoborste och en flexibel mopp in i hörn och under låga möbler och lågt hängande skåpsdörrar.
CleanLift-systemet i Mova P50 höjer och sänker sidoborsten och mopparna efter behov, medan tänderna och bladen på Anti-Tangle CleanChop-huvudborsten samlar ihop och ”klipper” hår och annan smuts i bitar.
Dammsugarpåsen och tvättmedelsbehållaren sitter bakom frontluckan på basen. Båda är – precis som vattentankarna – snyggt gömda inuti basen. (Foto: Natasja Broström)
Sammantaget är Mova P50 Pro Ultra en stridsklar robotdammsugare när det gäller hushållssysslor. Ibland blir det nästan bara för mycket.
Design och installation
Mova P50 Pro Ultra har en design som påminner om Dreames. Bland annat utformningen av basen. Under locket på toppen av basen finns två tankar. En för rent vatten (vit plast) och en för använt vatten (mörk plast). De rymmer 4 respektive 3,5 liter.
Tankarna kan bara placeras på ett sätt, så att du inte byter plats på dem av misstag. I locket sitter ett handtag, så att tankarna är enkla att bära fram och tillbaka mellan basen och ett handfat för att fylla och tömma dem.
Tyvärr är tankarna fyllda med invändiga kanter, rör och sensorer som är känsliga för avlagringar av smuts och kalk. Förr var robotdammsugarnas tankar enklare, men fler funktioner kräver uppenbarligen mer utrustning.

Till exempel har Mova P50 Pro Ultra en sensor som känner av mängden kalk och talar via appen om när filtret i tanken behöver rengöras eller bytas. Hur man byter ett filter framgår av den medföljande pappersmanualen.
Bakom framluckan på basen sitter den förinstallerade dammsugarpåsen på 3,2 liter. Det är en fint stor påse som gör P50 Pro Ultra lämplig för barnfamiljer och/eller familjer som har husdjur med päls. Nya påsar kostar cirka 365 kronor för ett paket om tio.
Till höger om påsen sitter behållaren för rengöringsmedlet. Mova P50 Pro Ultra levereras med en dunk på 200 ml. Locket på dunken har, precis som hos Dreame, en liten sned pip som underlättar påfyllningen.
Mova P50 Pro Ultra doserar automatiskt till robotens lilla vattentank eller när mopparna rengörs i baskaret. Under mopprengöring, eller när mopparna fuktas, tillförs tvättmedel och rent vatten via tio munstycken på varje sida av karet. På så sätt fördelas rent vatten och tvättmedel jämnt i karet.
Medlet tillsätts i behållaren, sedan beställer basens sensor mängden. Räkna med en kostnad på 320 kronor för en liter rengöringsmedel.
App och kartläggning
Ladda ner MovaHome-appen genom att skanna QR-koden under robotens lucka och anslut Mova P50 till nätverket. Den delen fungerar (för mig) som vanligt utan problem. Klicka på ikonen med en karta och en penna (till höger på appens startsida) för kartläggning.
Till en början skickade jag ut Mova P50 Pro Ultra för att kartlägga mina två allrum på cirka 60 m2. De är förbundna utan tröskel. På så sätt kunde jag bättre fokusera på att testa städningen utan eventuella problem med trösklar.

Appens två länkar längst ner på skärmen öppnar inställningarna respektive din användarprofil. Under ”enhet” justerar du till exempel sugkraften, fukten i mopparna (vilket är nytt jämfört med Mova E30 Ultra) och aktiveringen av den flexibla moppen och sidoborsten.
P50 är varken snabbare eller långsammare på att kartlägga än andra robotar jag har testat. Mina två rum tog mindre än 10 minuter att kartlägga. Det vill säga från det att roboten skickas ut tills den återvänder hem till basen och uppdaterar kartan.
Lägg till möbler och klicka på kartan med ett öga för att justera hur kartan visas. Till exempel om du vill att den ska visas i 3D. Att lägga till möbler kräver fingerfärdighet på skärmen eftersom möbelikonerna är väldigt små. Det är synd att sensorerna och kameran (när de är på) inte kan avläsa möblernas typ och storlek.
Efter den första kartläggningen öppnade jag alla dörrar och skickade iväg Mova P50 Pro Ultra igen. Den här gången hittade sensorn nya rum och lade till dem på kartan efter att ha återvänt till basen.
Mova P50 försökte sig på mina trösklar som är mellan 2 och 3 centimeter höga. Förvånansvärt nog klarade roboten de flesta av dem, även om dess maxgräns är 2 centimeter.
Jag förbarmade mig dock över robotens ansträngningar och bytte till kartstyrningsfunktionen i flera våningar. Varje nytt registrerat rum eller område lade jag till som en ny våning. Du kan lyfta roboten över alla obekväma trösklar (eller trappor) den stöter på, eller först placera roboten i lämpligt rum eller område och sedan aktivera den.
Mova P50 växlar automatiskt mellan kartorna och det aktuella rummet eller området i mitt hem uppfattas helt enkelt som ett nytt våningsplan. Vilket egentligen inte stämmer eftersom jag bor i en enplanslägenhet.
FlexReach i hörn och springor
Mova P50 Pro Ultra är utrustad med mycket av det som jag gillade när jag testade Dreame. Bland annat flexibel mopp (AI MopExtend) och sidoborste (AI SideReach). Båda ingår i det så kallade FlexReach-systemet. Ute på uppdrag registrerar robotens kamera och sensorer hörn, nischer och låga mellanrum. Sedan aktiveras systemet.
FlexReach förlänger sidoborstens arm med upp till 2,5 centimeter, medan moppen når upp till 4 centimeter ut från robotens chassi. Detta gör att moppen och borsten når in under låga möbler och lågt hängande skåpsluckor.
Med hjälp av FlexReach dammsög jag och moppade längs kanten under mitt porslinsskåp. De mycket låga benen gör att skåpet har ett mellanrum på cirka 1 centimeter mellan golvet och skåpets underkant.

Robotens sensorer registrerar även underlag och typer av smuts och justerar rengöringen. Till exempel sugkraft och extra dammsugning. Sidoborsten lyfter sig upp till 1 centimeter när den stöter på fuktig smuts, så att smutsen inte flyttas runt till där det precis har städats.

Efter att ha klippt en liten bit sisalmatta skickade jag iväg Mova P50 för att sopa upp resterna från golvet. Alla fibrer och annat ludd samlades upp. Efteråt föreslog Mova P50 att området som just städats kunde vara en matta. Det är på ett sätt både rätt och fel. Jag avböjde dock appens förslag.
CleanLift och Anti-Tangle CleanChop
Andra gånger väntar inte sensorn på användaren råd och hjälp utan går all in på egen hand. Bland annat på tygmattan i hallen. Den hade uppenbarligen samlat på sig smuts, så Mova P50 tyckte inte att det räckte med extra dammsugning (intensiv fläckrengöring) på vissa delar av mattan. Nu fick den 1 centimeter tjocka mattan även en sväng med mopparna.

Visserligen är inte syntetmattor det värsta man kan moppa, men ytan hade ju kunnat vara dyr och inte alls lika okänslig för en vända med två roterande moppar. Till exempel en sidenmatta.
CleanLift-systemet gör att Mova P50 lyfter upp mopparna 1 centimeter när roboten stöter på till exempel mattkanter. Det fungerade när roboten ville passera den cirka 1 centimeter höga påsydda tygkanten på min sisalmatta i vardagsrummet.
Tygmattan i entréhallen (utan påsydd tygkant) var däremot en utmaning. Sensorn och kameran uppfattade listen på en skåpsockel och den cirka 1 centimeter höga mattan som ett hinder. I appen bad jag roboten att strunta i hindret. Mova P50 tog sats och kom upp på tygmattan. Efter det gick det bra.

Huvudborsten heter Anti-Tangle CleanChop. I normala fall är jag skeptisk mot den här typen av namn, men i det här fallet passar det. Huvudborsten suger upp och ”choppar” nästan allt utan att fastna.
Efter ett målningsprojekt hade jag missat en 20 centimeter lång bit plastremsa. Mova P50 mumsade glatt i sig plasten. Jag skyndade mig att pausa roboten för att rädda plasten ur dammbehållaren. En plastbit kan orsaka förödelse. Både inne i roboten och när plasten sugs ut ur kammaren och in i basen.

Men när jag öppnade robotens dammbehållare låg plasten där sönderhackad i mindre bitar. Jag kollade huvudborsten och dess vals. Ingen plast har fastnat någonstans. Allt hade hamnat i kammaren. Imponerande.
Slutsats
Sammantaget gör Mova P50 ett utmärkt jobb med städningen. Sensorerna anpassar sugeffekten efter förhållandena och kan därmed utföra intelligent punktrengöring. Ibland är roboten lite ivrig och vill moppa mattor. Att moppa min tygmatta är också tufft mot de två mopparna, och Mova P50 lät som ett morrande rovdjur.
När vi testade Mova E30 tog det 139 minuter att dammsuga och moppa 55 kvadratmeter. Mova P50 tar ungefär 2 minuter på sig per kvadratmeter att torka och dammsuga. Till exempel tog mina allrum på 60 kvadratmeter ungefär 120 minuter. Alltså en lite bättre tid mätt i hastighet.
Roboten kan växla automatiskt mellan lagrade kartor. Funktionen är smart om hemmet har flera våningar, så roboten kan inte röra sig fritt överallt.
Mova P50 Ultra Pro är en bra och effektiv robotdammsugare för större hem och familjer, men kan vara lite hårdhänt mot inredningen.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 79:-
Prova LB+ i en månad för 79:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!