TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Mova E30 Ultra

Noggrann men långsam

Mova E30 Ultra ska enligt uppgift inte vara en Dreame-produkt. Den är enbart ”Powerd by Dreame”. Vad det egentligen innebär är högst oklart. Vad som däremot är helt klart är att detta är en robotdammsugare med moppfunktion som har en väldigt överkomlig prislapp.

Av / 2024-12-13 - 09:03
Mova E30 Ultra

Home tycker

  • Priset. Rör sig smidigt och undviker enkelt hinder. Är noggrann.
  • Väldigt långsam. Går inte att justera vattennivån i moppläge.

En robotdammsugare är ett smidigt sätt att effektivisera städningen. En robotdammsugare som dessutom moppar dina golv med roterande moppar är ännu bättre.

Mova E30 Ultra
Mova E30 Ultra. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Mova E30 Ultra sticker inte ut från mängden utan ser ut som en traditionell robotdammsugare med moppfunktion. I bas-/laddstationen hittar jag en vattenbehållare för rent vatten och en för smutsigt. Dammsugarpåsen sitter redan på plats och någon extra hittar jag inte. Å andra sidan finns de andra, betydligt dyrare exemplar, som inte heller skickar med några extra tillbehör så ingen skugga över Mova. I paketet hittar jag en sidoborste och två moppdynor som är enkla att montera.

Mova E30 Ultra undersida 1 Mova E30 Ultra Undersida 2
<
>
De medföljande roterande mopparna är enkla att montera. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Här finns en rätt rejäl instruktionsbok men även en Quick Start Guide som är enkel att följa. Ladda ned appen MovaHome så är du snart igång.

Mova E30 Ultra Vattenbehallare
I själva bas-laddstationen finns två vattenbehållare, en för rent- och en för smutsigt vatten. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att leva med Mova E30 Ultra

Innan dammsugaren börjar jobba på riktigt vill den göra en karta av hemmet och skapa sig en uppfattning om hur det ser ut. Jag har nämnt det tidigare, och jag gör det igen: Robotdammsugare är ologiska! Eller så har de sin egen dammsugarlogik som jag har otroligt svårt att förstå mig på. Men efter att ha virrat runt lite hit och dit mellan rummen så har det i alla fall skapats en karta i appen.

Läs också Få ut mesta möjliga av din espressomaskin Espressomaskiner kan vara både avskräckande och användarvänliga, och de finns i många olika utföranden. Gemensamt för dem är att om man sätter sig in i tekniken får man betydligt bättre kaffe än om man bara följer instruktionerna blint.

Mova E30 Ultra är smidig och noggrann. Den dunsar inte in i några möbler och den drar inte omkring med katternas matskålar. Den sköter sig exemplariskt på det området med andra ord. Däremot tar den fantastiskt god tid på sig när den städar.

Annons
Mova E30 Ultra Tidsatgang
Att dammsuga och moppa 55 kvadratmeter tar 139 minuter! Jag har testat en hel del robotdammsugare och kan därmed säga att det är ovanligt lång tid. Men är du bara medveten om det så är det ju inga problem. (Skärmdump från app)

Maken och jag har en lördagsrutin där vi käkar frukost, plockar undan kattleksaker, laddsladdar och förrymda strumpor innan vi till sist sätter igång robotdammsugaren så att den får dammsuga och moppa medan vi kör ett pass på gymmet. Tidsåtgången från det att vi åker hemifrån till dess att vi är tillbaka igen brukar ligga på ca 75-80 minuter och i de flesta fall är dammsugningen helt färdig eller i alla fall nästan. Mova E30 Ultra tillhör inte denna grupp. Tyvärr. Den vill ha närmare 140 minuter på sig för uppgiften.

Mova 30 Ultra Huvudborste
En robotdammsugares svaga punkt är oftast huvudborstens fästpunkt. Här snurras allt hår upp och det behöver faktiskt tas bort. Inte en helt kul uppgift – men nödvändig för att dammsugaren ska kunna göra sitt jobb. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Mova E30 Ultra sägs kunna arbeta i upp till 75 dagar utan handpåläggning. Detta är något som kan behöva tas med en nypa salt. Om någon i hushållet tappar hår, vilket de flesta av oss som har hår kvar på huvudet faktiskt gör, eller om det finns håriga husdjur, kommer du behöva rengöra huvudborsten titt som tätt. Detta är absolut inget unikt för just Mova, det gäller mer eller mindre samtliga robotdammsugare så det är bara att gilla läget.

Dammsugning

Jag får rätt snabbt släppa kontrollbehovet med att förstå hur dammsugaren jobbar, som jag nämnt tidigare så är det helt ologiskt. Men den är noggrann och även om jag inte riktigt har förstått strukturen så är det säkert metodiskt.

Mova 30 Ultra Troskel
Trösklar är en utmaning för de flesta (alla) robotdammsugare, men jag måste säga att jag tycker att detta är godkänt resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Den klarar hörnor på ett finfint sätt och jag tycker även att området runt trösklar får godkänt. Visst, ibland väljer jag att ta en extra runda med en skaftdammsugare för att ta det lilla sista och även komma åt bakom dörrar och uppe på lister, men inte heller detta är unikt för Mova. Vill du ha riktigt, riktigt rent i alla skrymslen och vrår räcker fortfarande inte en robotdammsugare ända fram.

Läs också Ännu smidigare att hålla koll på hälsan Samsungs smarta hälsoring är äntligen här.

Moppning

Mova E30 Ultra har två roterande moppar på undersidan – halleluja, jag älskar roterande moppar! Det betyder nämligen att golvet faktiskt har en chans att bli relativt rent, till skillnad från när det är ett litet tygstycke som dras fram och tillbaka.

Mova E30 Ultra Mopplage
Det finns enbart ett moppläge. Oftast brukar jag kunna välja vilket vattenflöde jag önskar men det går alltså inte här. Däremot kan jag välja frekvensen på mopptvätt samt om jag vill att den ska moppa snabbt, standard, intensivt eller djupt. (Skärmdump från app)

Tidigare testade Ecovacs Deebot T30 Omni ”skickade ut” den ena moppen en bit för att komma åt nära kanter och golvlister. Mova har istället ett kul rörelsemönster där den liksom gör en extra vridning med bakdelen (om man nu kan ha en bakdel när man är rund…) för att komma åt. Alla sätt är bra utom de dåliga och jag kan inte alls klaga på Movas lösning.

Mova E30 Ultra Kaffetest
Kaffetestet passerades inte riktigt med beröm godkänt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Enligt uppgift lyfter dammsugaren upp mopparna 10,5 mm om den befinner sig i moppläge och kommer upp på en matta. Jag har inte dubbelkollat uppgiften men den känns fullt rimlig.

Mova E30 Ultra mopptvätt 1 Mova E30 Ultra mopptvätt 2
<
>
I appen kan jag göra lite olika inställningar rörande när mopparna ska tvättas. Trots att jag ställt in att de ska tvättas efter 15 m2 är det fortfarande ogjort efter 18 m2. Det är väl egentligen ingen större skada skedd men jag märker att mopparna hinner torka lite för mycket vilken betyder att golvet inte blir moppat. Efter att ha ändrat inställningen blev det bättre. (Skärmdump från app)

Vid första testet uppmärksammar jag efter ett tag att mopparna snurrar som de ska men golvet är alldeles torrt. Jag öppnar appen och ser att det är inställt så att dammsugaren ska åka tillbaka och tvätta mopparna efter 15 m2. Efter att kikat på annan information i samma app har den kört 18 m2 utan att tvätta mopparna. Till nästa tillfälle ändrar jag till 8 m2 och känner mig nöjd med det.

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.
Mova E30 Rengorningslage
I appen kan jag välja om jag enbart vill att Mova ska dammsuga eller även moppa. Sugkraften kan jag ställa på tyst, standard, turbo eller max. (Skärmdump från app)

Appen

Den tillhörande appen, MovaHome, är enkel att förstå sig på och här jag kan göra alla inställningar jag behöver och lite till. Ändra rumsfördelning, var Mova ska moppa golven och var ska den enbart dammsuga. Jag kan lägga in no-go-zoner och schemalägga städning.

Mova e30 Ultra Oklart
Appen känns inte helt färdig och det finns vissa saker som känns lite oklara för tillfället. (Skärmdump från app)

Slutsats

Mova E30 har en fantastisk precision och är väldigt noggrann men ack så långsam. Jag saknar även att jag inte kan justera vattenflödet vid moppning men med tanke på prislappen känner jag ändå att det inte är så mycket att gnälla över. Här får du en prisvärd produkt som underlättar din städning!

Karakter
Mova E30 Ultra
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Ljud & Bild