TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Smartmi Rainforest luftfuktare SM1019

En egen regnskog

Smartmi Rainforest luftfuktare ska påminna användaren lite om en ”långsam regnig dag i skogen”. Jag måste ändå säga att det låter rätt mysigt.

Av / 2025-02-10 - 08:55
Smartmi Rainforest luftfuktare SM1019

Home tycker

  • Priset. Indikator för vattennivå. Snygg
  • Går inte att göra schema.

Smartmi Rainforest luftfuktare är en liten kompakt luftfuktare som är avsedd att placeras en bit upp från golvet. Färgen är matt vit och guld och jag tycker personligen att den är riktigt snygg, vilket jag är tacksam över eftersom den behöver stå där den syns för att göra sitt jobb optimalt.

Smartmi Rainforest
Personligen uppskattar jag att man valt att lägga lite energi på själva utseendet. Smartmi är tänkt att stå en bit upp ifrån golvet. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

Packa upp och komma i gång

Att packa upp och installera min privata inomhus-regnskog är bekymmersfritt.

Smartimi delar
Även om delarna är av plast känns de gedigna och inte så tunna och sköra som hos en del av de övriga deltagarna i testet. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

Själva vattentanken är placerad i botten och i den placeras en insats med ett rätt rejält filter och ett rör som går upp i den genomskinliga plastcylinder som ställs ovanpå vattentanken. Röret sprayar ut vattnet i cylindern och skapar illusionen av ”en regnig dag i skogen”. Faktum är att det låter som ett stilla regn. Rätt trivsamt faktiskt.

Appen Smartmi

Smartmi-appen är på engelska men den är enkel och användarvänlig utan konstigheter. Här finns en ”draglist” som jag ställer önskad luftfuktighet.

Smartmi app 1 Smartmi app 2
<
>
Appen Smartmi är okomplicerad och här går det att göra de inställningar som behövs. (Skärmdump från app).

Här kan jag även se hur mycket vatten som finns kvar i tanken och ställa in timerfunktionen. Till skillnad från till exempel Duux Beam Smart 2, som också deltar i testet, kan jag enbart ställa in en timer åt gången men med tanke på prisskillnaden så känns det helt okej. Här finns ingen funktion för att göra schemainställningar vilket kan vara bra att veta om det är en viktig funktion för dig.

Annons

I läget manual transmission kan jag även justera hur mycket ånga jag vill att Smartmi ska trycka ut.

Läs också Både ris och ros Roborock är inte en helt okänd tillverkare av robotdammsugare och enligt företaget själva så höjer de nu ribban ännu en gång. Men klarar nyheten av att leva upp till högt ställda löften?

Att använda och hantera

Smartmi Rainforest luftfuktare är den luftfuktare i testet som är avsedd för minst utrymme, i detta fall 20 kvadratmeter.

Smartmi anga
Här finns inget munstycke som centrerar ångan utan ångan kommer ut i utrymmet mellan den guldiga och den vita delen av ovansidan. Därmed syns den inte med blotta ögat, men lägger jag handen över så känns den. (Foto: Åsa Warme Hallén L&B Home)

På toppen finns en display som visar aktuell luftfuktighet, vilket läge den befinner sig i – Max, Automatic eller Sleep – samt aktuell vattennivå, något jag tycker är en jättebra funktion. Utseendet är stilrent och den enda jag hittar på framsidan är en knapp där jag kan justera vilket läge den ska jobba i. För att justera övriga inställningar behöver jag använda mig av appen.

Läs också Låt tekniken ta hand om husdjuret Med automatiserad matning och rinnande vatten kan du vara säker på att husdjuret har det bra.

Smartmi rekommenderar att jag rengör vattentanken samt den genomskinliga cylindern minst en gång i veckan genom att skölja ur och torka torrt med mjuk trasa. Vattenpumpen, som är placerad i samma enhet som filtret, ska även den sköljas av och rengöras med en liten tillhörande borste.

Smartmi Sjalvrengorning
Efter att ha använt min Smartmi under en period får jag en indikation i appen om att det är dags att sätta i gång funktionen för självrengöring för att undvika bakteriespridning. Smidigt. (Skärmdump från app).

Detta görs för att förhindra bakterietillväxt och även om själva rengöringsprocessen inte är så kul så är den varken svår eller komplicerad.

För att kontrollera att luftfuktaren klarar av att göra sitt jobb har jag ställt referensmätaren Airthings view plus en bit bort i samma rum. Efter en stund kan jag utläsa att luftfuktigheten på både Smartmi och Airthings har ökat. Bra jobbat!

Slutsats

Smartmi Rainforest luftfuktare är testets billigaste luftfuktare och även den som klarar minst utrymme. Men med det sagt betyder det inte att den är dålig på något sätt – tvärtom. Ljudet påminner faktiskt om ett stilla regn, även i sleep-läget, så är du känslig för just det ljudet kanske du inte bör köpa denna till ditt sovrum. Själv tycker jag det är ganska sövande och tycker att detta är en luftfuktare värd sin prislapp.

Karakter
Smartmi Rainforest luftfuktare SM1019
Premium

Också i detta test:

Duux Beam Smart 2 luftfuktare

Behöver inte skämmas för sig

Testets dyraste luftfuktare kommer från Duux och rent utseendemässigt behöver den inte skämmas för sig. Hur det är med resten återstår att se.

Snygg. Tar lite plats. Smidigt med fjärrkontroll
Plastig. Priset. Går inte att se vattennivån. Går inte att manövrera på själva enheten.
Läs hela testet

Wilfa Dew humidifier HU1A-430C

Ett riktigt kraftpaket

Trots sin storlek är denna luftrenare ett riktigt kraftpaket med många bra funktioner.  

Klarar stor yta
Saknar indikator för vattennivå. Går inte att göra schema.
Läs hela testet

Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfuktare

Onödigt krånglig

Denna luftfuktare kräver lite mer jobb än övriga i testet. Både innan jag ens har kommit i gång och sedan för att hålla den fräsch. Är det värt det?

Indikator för vattennivå. Fjärrkontroll
Plastig. Många delar. Känns inte helt färdig.
Läs hela testet

Philips Air humidifier 5000

Funktion före stil

Naturligtvis är funktion viktigare än utseende men det gör ju inget om en produkt som behöver stå synligt i hemmet är lite snygg. Här har Philips en liten uppförsbacke i mina ögon.

Indikator för vattennivå. Många inställningsmöjligheter.
Utseendet.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

ERBJUDANDE

Supererbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

B+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Snygg men opraktisk

Smart gardinduell: IKEA mot OmniaBlinds

Både ris och ros

Låt tekniken ta hand om husdjuret

Den här gör ditt garage smartare

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Ljud & Bild