Philips Air humidifier 5000 är en cylinderformad luftfuktare som är tänkt att stå en bit upp från golvet, precis som deltagarna från Smartmi och Wilfa. Mitt exemplar är svart men den finns även i vitt. Personligen tycker jag att den saknar lite finess utseendemässigt. Inte direkt ful men eftersom en luftfuktare är en produkt som inte kan gömmas undan om den ska fungera optimalt så kan utseendet ändå ha betydelse.
![Philips Air humidifier 5000 1 Philips Air humidifier 5000](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/Philips-Air-humidifier-5000-989x625.jpg)
Packa upp och komma i gång
Det är lätt att komma i gång med Philips Air humidifier 5000. I botten finns själva vattentanken, som även har en vattennivåindikator placerad på det som är framsidan av luftrenaren. Inuti vattentanken finns ett stort filter och ovanpå allt detta placerar jag nästa del som har en pekskärm på ovansidan.
![Philips Air humidifier 5000 2 Philips delar](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/Philips-delar-989x989.jpg)
För att fylla på vatten bär jag antingen i väg hela vattentanken till närmaste vattenkran, alternativt fyller jag på genom den lilla luckan på ena sidan av produkten. Väldigt smidigt faktiskt.
![Philips Air humidifier 5000 3 Philips vatten](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/Philips-vatten-989x1896.jpg)
Appen Air+
Appen Air+ är lätt att använda och väldigt informativ. Den kör dessutom samma språk rakt igenom, något som inte är helt självklart. Bra jobbat!
![Philips Air humidifier 5000 4 Phipips app](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/Phipips-app-989x989.jpg)
I appen kan jag göra alla inställningar som kan behövas. Ändra önskad luftfuktighet, ställa timer, göra scheman dag för dag, ändra belysning med mera.
Att använda och hantera
Philips Air humidifier 5000 passar bäst i utrymmen som är max 56 kvadratmeter. Jag placerar min testprodukt i vardagsrummet med min ständigt närvarande referensmätare Airthings View Plus en bit bort.
På pekskärmen kan jag, förutom att sätta i gång och stänga av produkten, bland annat ändra körläge, välja belysning samt justera ångnivån.
Philips Air humidifier 5000 använder sig av något Philips kallar Nano cloud-teknik, enligt uppgift ska detta betyda att vattenångan som kommer ut från produkten är ultrafin, vilket ska göra det extra svårt för bakterier att fästa. Fördelen ska dessutom vara att ångan som kommer från luftfuktaren inte lämnar våta fläckar på underlaget som den står på. Detta kan naturligtvis vara ett bekymmer om du bor i ett område med hög kalkhalt i vattnet, det är dock inget jag reflekterat över hos någon av testdeltagarna.
Filtret inuti vattenbehållaren är rätt rejält och för att det ska torka snabbare när luftrenaren inte används finns ett quickdry-läge. Det känns hygieniskt och bra!
Filtret ska rengöras varje vecka och då passar jag även på att rengöra själva vattentanken. Det är inte alls svårt men filtret ska ligga i ett vattenbad i en timme så det tar ändå lite tid.
![Philips Air humidifier 5000 5 Philips farg](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/Philips-farg-989x1366.jpg)
Trots att Philips, i mina ögon, har lite mer att önska gällande sitt utseende erbjuder den möjlighet till stämningsbelysning där jag kan välja mellan lite olika färger beroende på sinnesstämning. Och precis som hos deltagarna från Wilfa, Levoit och Smartmi finns här möjlighet att fylla rummet med doft. Philips skickar med tre små doftkuddar men ingen olja. Väldigt synd!
![Philips Air humidifier 5000 6 Philips arom](https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/2025/02/Philips-arom-989x1098.jpg)
När jag tittar till Philips Air humidifier 5000 efter ett par timmar har den uppnått önskad luftfuktighet och referensmätaren visar också att fukten fördelats fint i rummet. Tummen upp för Philips!
Slutsats
Philips Air humidifier 5000 har mer funktion än stil, vilket inte alls behöver vara fel men ändå värt att nämna i sammanhanget. Den löser dock uppgiften på ett strålande sätt och har en bra prisbild. Tack vare att den är smidig att rengöra tillsamman med sin drifttid på 37 timmar är livet med denna luftfuktare rätt bekymmersfritt och gör att den blir Bäst i test!
![Karakter](https://lydogbilde.no/wp-content/ikoner2023/home/BestTest/SE_5.png)
Också i detta test:
Duux Beam Smart 2 luftfuktare
Behöver inte skämmas för sig
Testets dyraste luftfuktare kommer från Duux och rent utseendemässigt behöver den inte skämmas för sig. Hur det är med resten återstår att se.
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/pluss.png)
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/minus.png)
Wilfa Dew humidifier HU1A-430C
Ett riktigt kraftpaket
Trots sin storlek är denna luftrenare ett riktigt kraftpaket med många bra funktioner.
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/pluss.png)
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/minus.png)
Levoit OasisMist 1000S Smart Luftfuktare
Onödigt krånglig
Denna luftfuktare kräver lite mer jobb än övriga i testet. Både innan jag ens har kommit i gång och sedan för att hålla den fräsch. Är det värt det?
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/pluss.png)
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/minus.png)
Smartmi Rainforest luftfuktare SM1019
En egen regnskog
Smartmi Rainforest luftfuktare ska påminna användaren lite om en ”långsam regnig dag i skogen”. Jag måste ändå säga att det låter rätt mysigt.
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/pluss.png)
![](https://www.lydogbilde.no/wp-content/uploads/2023/01/minus.png)
Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
B+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser