TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: iRobot Roomba Combo J9+

iRobot har växlat upp

En robotdammsugare med en prislapp som får mig att dubbelkolla informationen två gånger. Detta måste ju bara bli bra.

Av / 2024-06-17 - 08:56
iRobot Roomba Combo J9+

Home tycker

  • Snygg. Bra på att undvika hinder. App på nordiska språken.
  • Priset. Saknar vissa ”självklarheter”.

I slutet av 2023 gjorde jag ett grupptest av robotdammsugare där iRobot Combo J5+ var en av deltagarna. Jag blev inte imponerad.

Nyfiket plockar jag nu upp, och installerar, iRobot Combo J9+ för att se hur utvecklingen har gått.

iRobot Roomba Combo J9+
iRobot är generösa med tillbehören. Jag får två moppdukar, en extra sidoborste samt ett extra filter. (Foto: Åsa Warme Hallén).

iRobot Combo J9+ är en fröjd för ögat, eller ja, själva dammsugaren är visserligen inte lika snygg som J5+ utan ser ut som vilken dammsugare som helst, men basstationen har en snygg ovansida av trä som gör att den inte behöver skämmas för sig. Dammsugaren är så snygg så den får namnet iSnygg. Prislappen får mig däremot att sätta morgonkaffet i fel strupe – detta måste verkligen vara något utöver det vanliga!

Läs också 10 råd och tips: Så köper du rätt robotgräsklippare Tillverkarna släpper ständigt nya och mer avancerade robotar, men vilken är rätt för din trädgård? Här är checklistan för dig som letar efter den perfekta robotgräsklipparen.

Att installera och komma igång är smidigt och enkelt. Appen iRobot Home är lätt att förstå och använda även om den fortfarande har lite kvar att önska i form av anpassningsmöjligheter.

iRobot Vardagsrum
En dammsugare med en så här stor basstation går ju inte att gömma under en möbel. Den är rätt stor och klumpig men tack vare att den är så stilren och snygg känns den ändå okej att ha placerad i vardagsrummet. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Av någon anledning väljer iRobot att inte avslöja vilken sugkraft deras dammsugare har. Lite kryptiskt anger de ”x antal % mer än tidigare produkter” men eftersom ingen av deras produkt har sugkraften angivet i sin specifikation så känns det mest konstigt.

Annons

De vägrar även uppge vilken ljudnivå produkterna har. Jag vill minnas att jag vid ett tillfälle fick förklaringen att det inte spelar någon roll eftersom man ändå inte är hemma när robotdammsugaren arbetar! Vilket var en omåttligt korkad förklaring i mina öron. Men det är i alla fall den vägen iRobot valt att gå.

iRobot lucka 1 iRobot lucka 2
<
>
De dammsugare jag testat som har haft vattentank i basstationen har alltid haft ett lock som jag lyfter på för att komma åt tanken. iRobot har istället valt en lucka som man öppnar som en dörr. Kanske har man en önskan om att vara annorlunda? Problemet med denna lösning är att passformen blir väldigt viktig. Och på mitt exemplar blir det inte riktigt bra, det är lite trixande och extra justerande för att kunna stänga luckan. Nu ska jag ju inte behöva öppna luckan mer än var 60:e dag men ändå. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Att använda i vardagen

Jag är väldigt glad över att man äntligen kan lägga in no-go-zoner och virtuella väggar dit jag inte vill att dammsugaren ska gå. Däremot är det fortfarande lite utmanande för tålamodet att göra egna rumsindelningar. Men lite ska väl personerna som sitter på utvecklingsavdelningen ha att göra i framtiden tänker jag.

iRobot Stada specifikt omrade
När jag väl fått iordning min karta så som jag vill ha den kan jag enkelt gå in i appen och få iSnygg att städa specifika områden. Där framgår det även ungefärlig tidsåtgång samt vilken typ av städning jag valt. (Skärmdump från app)

I appen kan jag välja om iSnygg ska städa en eller två omgångar eller om jag vill att den ska städa efter rumsstorlek. iSnygg är smart och jag märker att den blir snabbare och mer effektiv vid varje städtillfälle.

iRobot Avslutat jobb iRobot Avslutat jobb med hinder
<
>
Jag får också information om hur stor yta som städats, om det varit extra smutsigt på någon plats, hur lång tid det har tagit och bilder på vilka hinder som funnits på vägen. (Skärmdump från app).

Här finns även hinderidentifiering – som faktiskt fungerar. Jippie! Vid tidigare test har både katternas matskålar och deras leksaker blivit överkörda, men iSnygg navigerar stiligt mellan hinder och även om det händer att den kör emot en vägg eller stolsben så är det inte alls med samma kraft som tidigare modeller. Härligt när utvecklingen går åt rätt håll.

iRobot Skapa Zon
Här har jag spillt ut mitt kaffe. Och för att iSnygg ska hjälpa mig behöver jag gå in i appen och skapa och namnge zonen, som sedan sparas. Verkligen jättebra att iRobot tagit steget mot att faktiskt kunna skapa mindre zoner, men fortfarande onödigt krångligt. (Skärmdump från app)

En av USParna för robotdammsugare har varit att det går skicka ut den för att dammsuga (och moppa i de fall den har den funktionen) när olyckan varit framme och du till exempel har tappat ett sockerpaket på golvet. Till skillnad från till exempel J5+ så går det faktiska att göra specifika städzoner men det är varken speciellt smidigt eller snabbt gjort.

iRobot Jobb pagar
När dammsugaren jobbar kan jag gå in i appen och se att den rör sig och i vilket rum den är. Jag kan däremot inte följa den i realtid på kartan. Det behöver inte vara ett problem, men jag uppskattar att kunna se var den jobbar och var den har varit. (Skärmdump från app)

Dammsugning

iRobot Troskel
Tröskeltestet får inte det absolut bästa resultatet, men verkligen inte det sämsta. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Sugkraften kan jag välja mellan låg, medel eller hög i appen. Det finns ingen specifik boost för mattor men jag kan höra hur dammsugaren skiftar läge beroende på underlag och jag kan inte klaga på resultatet.

iRobot Horna
I begynnelsen var hörn generellt ett bekymmer för robotdammsugare, men det känns som ett avlägset problem när det kommer till de nyaste modellerna. iSnygg klarar hörn med bravur. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Moppning

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: En fuktig trasa som dras längs golvet är inte moppning – det är enbart en uppfräschning av golvet. Hur gärna tillverkaren än vill framhålla att det är dags att slänga skurhinken så skulle jag inte göra det. Om du inte kan, eller vill, våttorka dina golv manuellt så är det naturligtvis bättre än inget, men då skulle jag rekommendera Ecovacs Deebot X1 Omni som du nu kan hitta till ett betydligt billigare pris.

iRobot mopp 1 iRobot mopp 2
<
>
Jag fäster moppduken på undersidan av en liten lucka som sitter ovanpå själva dammsugaren. När iSnygg sedan ska moppa är det två små armar som lyfter upp luckan och roterar den så den hamnar på undersidan. En ny företeelse för mig, men den verkar funka. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Uppfräschningen av golven ska jag inte klaga på. Men jag gör det absolut bättre själv.

iRobot Kaffeflack
Det är inte så att det blir jubel och fanfarer av resultatet men med tanke på att iRobot enbart har en liten trasa som dras under så är resultatet förvånande bra! Enligt informationen ska det finnas en ”Dirt Smart Scrub” som gör att moppen imiterar rörelsen fram och tillbaka från en vanlig mopp för att få bort svåra fläckar från golv. Detta var däremot inget jag lyckades framkalla under testets gång och ingen inställning jag hittade i appen. (Foto: Åsa Warme Hallén)

I appen kan jag välja om jag vill att vätskemängden ska vara eco, standard eller ultra

30 dagars hands-free städning

På sin hemsida utlovar iRobot 30 dagars handsfree-städning och efter avslutad dammsugning tömmer dammsugaren smutsen in påsen som sitter i basstationen. Och löftet kan absolut kännas rimligt i de fall jag inte använder moppfunktionen. Det är visserligen så att det i själva basstationen finns en stor vattenbehållare som automatiskt fyller på en mindre, som sitter i dammsugaren. Men moppen rengörs inte automatiskt. Den behöver jag själv ta bort, tvätta av och hålla fräsch.

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Till skillnad från till exempel Ecovacs Deebot X2 Omni som faktiskt tvättar och torkar mopparna med varmluft efter användning. Och jag vill gärna att mina golv ska ha en ren mopp.

Slutsats

iRobot Roomba Combo J9+ är en riktigt bra robotdammsugare men moppfunktionen har absolut mer att önska och prislappen är nästan löjlig. I mina ögon saknas fortfarande vissa grundläggande funktioner såsom att till exempel kunna följa dammsugarens väg i appen när den jobbar och även om no-go-zoner finns så är det andra inställningar som är lite för tålamodskrävande för att det ska kännas helt okej.

Karakter
iRobot Roomba Combo J9+
High End
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild