Varumärket Eufy är kanske inte det första du tänker på när det gäller säkerhet och övervakning. Men utbudet av övervakningsutrustning från företaget Anker är definitivt värt en närmare titt om du vill hålla ett öga på vem som snokar omkring runt ditt hem.
Vi testade eufyCam 2 Pro S22111 sommaren 2024 och var ganska entusiastiska. Nästa version är eufyCam S3 Pro 2-Cam Kit, som vi tar en närmare titt på här. Om du har investerat i en S221-kamera är den kompatibel med S3 Pro och kan anslutas till den nya hubben.
Jämfört med 2 Pro erbjuder S3 Pro förbättrad inspelningskvalitet (upp till 4K UHD), 16 gigabyte lokal lagring i hubben (istället för på SD-kort) och möjligheten att bada inbrottstjuven i ett avslöjande strålkastarljus. Dessutom har batteritiden fördubblats och räcker nu i ett år.
Som namnet antyder består paketet av två kameror. Kamerorna har en inbyggd solpanel, SolarPlus 2.0, på ”ryggen” som komplement till den medföljande, externa panelen.
En av de få törnena i den annars så snygga buketten är att kamerorna ska monteras med skruvar och pluggar. Till skillnad från föregångaren finns det ingen magnetisk montering, så du behöver starta borrmaskinen om du vill hänga upp kamerorna.
Jag lät kamerorna stå i liggande läge under hela testperioden i stället för att borra hål i husets tegelvägg. Det fungerade bra både inomhus och utomhus. Positionen ändrades inte eller påverkades inte av nyfikna barn – och tack och lov inte heller av långfingrade tjuvar.
Installation och inställningar
Vi packar upp och allt ser bra ut. Monteringsfästena, kamerorna, solpanelen och den medföljande hubben känns gedigna.
Hubben Homebase S380 liknar en snygg högtalare för smarta hem. Du kan använda S380:s inbyggda lagringsutrymme på 16 gigabyte för inspelningar eller utöka till 128 gigabyte genom att sätta i en SATA-disk. Kom ihåg att formatera i förväg. Hur du gör detta och vilka krav som ställs på processen finns i den mycket informativa appen Eufy Security.
Homebase S380 ansluts till routern via den medföljande ethernet-kabeln. Det är inte en färgglad kabel från billigaste lådan i byggvaruhuset, utan en vit, platt och solid kabel.
Kabelns utformning är knappast viktig i det stora hela, men den visar att Anker har tänkt igenom saker och ting. En platt kabel är lätt att vika för att spara utrymme. Om du (som jag) redan har flera enheter fysiskt anslutna till routern är utrymmesbesparingen välkommen.
Använd appen för att skanna QR-koden. När hubben är aktiverad och ansluten till ditt lokala nätverk (markerat med en blå lampa på framsidan), slå på kamerorna. Tryck och håll in synkroniseringsknapparna (i botten) i 2 sekunder för att ansluta. Om du behöver en analog guide, till exempel om det uppstår problem med appen, finns en guide tryckt inuti lådan som eufyCam S3 Pro 2-Cam Kit levererades i.
Kontrollera i appen att alla tre enheterna är aktiva och ”pratar” med varandra. Processen är enkel och gick utan problem. Anker lovar att du bör avsätta maximalt 10 minuter för uppgiften. Detta stämmer väl överens med min egen erfarenhet.
Placering och montering
Jag testade olika positioner för att få optimal vinkel och belysning av kamerornas inbyggda solpaneler och för att minimera kamerornas fisheye-perspektiv. Efter några försök hittade jag två positioner. Den ena kameran placerades på ett bord utomhus. Den andra placerades inomhus på en upphöjning framför ett panoramafönster. Detta gav mig en bra utsikt, även om kamerorna inte placerades så högt, och förvrängningen var enligt min mening acceptabel.
Kamerorna har en 1/1,8-tums CMOS-sensor, en bländare på f/1,0 och ett ”synfält” på 135 grader. Min balkong är cirka 8 meter lång och 1,5 meter bred. Objektivet på den externt placerade kameran hade inga problem att få med det mesta av balkongen plus lite av utsikten och raden av blomlådor.
Min lömska plan var inte att övervaka inbrottstjuvar. Få av dem kommer via balkongen när man bor på 9:e våningen. Istället ville jag övervaka djurs rörelser för att testa hur känsliga de två kamerorna är. Eller rättare sagt: Kan ställas in att vara.
Den andra delen av planen var att testa inspelningskvaliteten med minimalt ljus, det vill säga i grått väder och efter solnedgången. Medan den första punkten blev lite av en flopp, var den andra punkten en rungande framgång.
App och finjusteringar
Funktionerna i eufyCam S3 Pro 2 finjusteras i Eufy-appen. På appens startsida får du en snabb överblick med två videofönster med livestreaming från de två kamerorna. Du kan ställa in allt från siren till spotlight och mikrofon för att skrämma bort oönskade personer från fastigheten.
Appen har dock en hel del menyer och kanske fler alternativ än vad de flesta behöver. Du kan till exempel ställa in vilken typ av ikon som ska användas för varje säkerhetsläge.
Varje inspelningsområde kan delas in i zoner. I särskilt aktiva zoner är känsligheten hög (på en skala från 1 till 7). Andra zoner kan behöva blockeras. Det innebär att kameran inte ska spela in något här. I praktiken innebär det att en svart fyrkant visas i inspelningsfönstret när du öppnar det för att följa en livestream. Inte särskilt snyggt, men det fungerar.
Jag ville spela in besökande fåglar på balkongen för att testa kamerans känslighet. Efter en testperiod på några veckor kan jag bara dra slutsatsen att eufyCam S3 Pro 2 inte är lämplig för ornitologer.
Det fanns många fåglar, men ingen av dem upptäcktes trots att känsligheten var på maximala 7 på skalan. Förmodligen är fåglarna för små och för snabba för att fångas upp av kamerans radarstyrda rörelsesensor. Sensorn har en räckvidd på 40 fot, eller cirka 12 meter.
Det närmaste jag kan komma djur är att spela in och känna igen husdjur. Till exempel en hund. Den funktionen är dock fortfarande i betaläge i appen. När det gäller människor fungerade eufyCam S3 Pro 2 som avsett. Ingen kunde smyga runt på min balkong utan att bli upptäckt och inspelad.
Du kan göra din övervakning smartare med hjälp av AI. Anker kallar det BionicMind. Med input från kamerorna ”tränar” du övervakningssystemet att bättre känna igen ansikten, rörelser och föremål. Du kan dela dina egna inspelningar med Eufy i en slags delad kunskapsbas för att förbättra AI-delen för alla användare.
HomeKit och andra plattformar
Generellt sett är Eufys app bra och innehåller flera guider och användarmanualer. Bland annat kan kamerorna seriekopplas med hjälp av Cross-Cam Tracking. Anslutna kameror spelar in kontinuerligt efter varandra. Till exempel på vägen mellan carporten och ytterdörren.
Tyvärr är en del av appen reklam med hänvisningar till ytterligare inköp av utrustning. Jag behöver inte heller aktiva ikoner på förstasidan som gör mig uppmärksam på Black Friday.
Istället för Eufy Security kan man integrera eufyCam S3 Pro 2 med den plattform man har i sitt smarta hem. I det här testet var det Apple HomeKit, vilket är vad jag använder i mitt hem. Alternativen är Alexa och Google Assistant.
Integrationen med HomeKit var sömlös. Man får inte några andra grundläggande funktioner som inte finns tillgängliga i Eufys egen app. Menyerna är dock enklare att navigera i. Om du är van vid Apples användargränssnitt är du redan bekant med dem, och du har dina Home-kontrollerade enheter i en plattform.
Nackdelen med att inkludera eufyCam S3 Pro 2 i HomeKit-universumet är att inspelningskvaliteten (för att inte tömma batteriet) automatiskt begränsas till 1 080p. Att driva kamerorna och deras inspelningar via en tredjepartsapp kräver uppenbarligen extra batterikraft.
Inspelningskvalitet och mörkerseende
Precis som sin föregångare levererar eufyCam S3 Pro 2 en imponerande inspelningskvalitet. Allt som objektivet fångar är skarpt och tydligt, även efter solnedgången. Kamerorna upptäcker och känner igen ansikten. Utomhus är resultatet långt ifrån de korniga bilder som många kameror levererar.
Inomhuskameran var riktad mot balkongen, men fångade även ansikten inomhus. På kvällen och när mörkret föll reflekterades ansikten i min matsal i fönstret och fångades av kameran. Strax därefter dök ansiktena upp i Eufy-appen, där de visades som förslag som jag kunde godkänna. Ganska imponerande resultat i svaga ljusförhållanden, och när motivet inte var direkt framför linsen utan var en reflektion.
Om det känns lite ”creepy” att bli övervakad på det här sättet kan ansiktsigenkänningsfunktionen stängas av för varje kamera.
Det finns flera alternativ vid inspelning i begränsat ljus. Nattseende (night vision) ger färgbilder med MaxColor Vision Spotlights for Color Night Vision. Inspelningarna blir i färg om strålkastaren är inställd på att tändas när något eller någon fångas av kameran.
Andra alternativ är bilder som visas i till exempel infrarött ljus eller i dagsljus. Naturligtvis påverkas min balkong indirekt av stadens ljus, men resultatet är ändå ganska bra. Om jag ställde in inspelningarna till att vara optimalt belysta kunde jag inte se någon skillnad mellan kameror som filmade på kvällen/natten eller bara en grå dag.
Slutsats
eufyCam S3 Pro 2 levererar kvalitet i princip från start till mål. Både de fysiska enheterna, Eufy Security-appen och inspelningskvaliteten är godkända. Installationen är enkel och smidig.
Du kan justera och ändra i stort sett alla parametrar för att övervaka ditt hem eller vad du än behöver hålla ett öga på. Kamerorna har en mikrofon, strålkastare och siren som ett vapen mot oönskade gäster eller som en signal om någon manipulerar dina kameror.
I stort sett alla rörelser detekteras så länge objektet är av en viss storlek. Fåglar är för små, medan människor och ansikten upptäcks utan problem.
Inspelningarna från eufyCam S3 Pro 2 är tydliga och utan oskärpa när linsen har fri sikt. Detta gäller även på natten och i begränsat dagsljus. Inspelningen sker i 135 grader med en liten perspektivförvrängning som jag inte tycker är markant eller irriterande. Upplösningen är dock begränsad om du parar ihop eufyCam S3 Pro 2 med HomeKit.
Tyvärr kräver kamerorna och solpanelen montering med pluggar och skruvar, men allt ingår i förpackningen. En högre placering ger en bättre (och bredare) vy och inspelningar med mindre förvrängning, så det är det pris man måste betala för optimal övervakning.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser