Sommaren 2023 bjöd länge på oavbrutet strandväder till den grad att det blev solrekord. Vilket kan vara trevligt när man sitter i skuggan på terrassen med en kall drink. Och outhärdligt när man kommer inomhus igen.
Lösningen är luftkonditionering. Det innebär vanligtvis att ta upp hål i väggen, samt betala en rejäl räkning för installationen. Men det behöver inte vara så. Idag kan man köpa bärbar luftkonditionering som inte kräver installation och kan flyttas från rum till rum. Vissa apparater kan till och med tas med på semesterresan.
I det här testet har vi tittat på två olika sätt att få bärbar kylning: en klassisk luftkonditionering för hemmabruk och en kompakt version med möjlighet till batteridrift.
Vi kan på förhand avslöja att båda löser sin uppgift på ett tillfredsställande sätt – men också att det är viktigt att fundera på sitt behov i förväg.
Kylning kontra luftkonditionering
Även om solen steker är det viktigt att hålla huvudet kallt och förstå skillnaden när annonserna lockar med billig kylning. Det finns en viktig skillnad mellan kylning, ventilation och faktisk luftkonditionering.
Det billigaste och enklaste sättet att få lite frisk luft (förutom att öppna fönstret) är med en fläkt. Fläktar är ofta smala torn med inbyggda fläktar som sätter luften i rörelse. Luftflödet ger en avkylning eftersom det hjälper till att avdunsta svett från kroppen, vilket kyler huden, men det gör inte luften i rummet svalare.
Nästa steg på kylstegen är luftkylare, som skapar kall luft genom att avdunsta kallt vatten från en inbyggd vattentank. De ger en viss kylningseffekt, eftersom värmekalorier faktiskt dras från luften. Men luftkylare är begränsade av vattentankens storlek och de avger samtidigt fuktig luft.
Faktisk luftkonditionering fungerar med hjälp av en värmepump som drar värmekalorier från luften och blåser ut kyld luft. Överskottsvärmen leds ut ur rummet genom en slang som ska ledas ut genom fönstret.
De två apparaterna som ingår i testet är båda äkta luftkonditioneringar, men har även fläktfunktion och möjlighet till uppvärmning.
När output är större än input
Moderna luftkonditioneringar fungerar med hjälp av värmepumpar, som med kylflänsar flyttar energin från en luftström till en annan. Det är en ganska effektiv teknik som innebär att mer energi faktiskt flyttas än vad som används i form av el. Därför måste man skilja mellan kyleffekt och förbrukad effekt. Vanligtvis har en luftkonditionering ungefär tre gånger högre kyleffekt än effektförbrukningen från eluttaget. Som ett exempel ger den testade versionen av Electrolux Comfort 600 fyra kilowatt kylning, men drar ”bara” 1 600 watt från nätet.
Så testade vi
Juni månad gav oss praktiskt nog en flera veckor lång, kontinuerlig värmebölja med utomhustemperaturer runt 25 grader i skuggan och inomhustemperaturer nära 30 grader. Båda apparaterna testades i ett vardagsrum i sydvästläge på 25 kvadratmeter och ett barnrum i östligt läge på sju kvadratmeter. För att ge ett konsekvent underlag för jämförelse fick rummen värmas upp ett dygn innan apparaterna sattes i gång.
Måltemperaturen sattes till 20 grader och utloppsslangen leddes ut ur ett fönster som stod på glänt.
Ecoflow Wave 2
Luftkonditionering på språng
Om man vill ha kall luft i tältet – och är beredd att betala för privilegiet – kan Ecoflow Wave 2 ge luftkonditionering utan sladd.
Electrolux Comfort 600 BTU 14000 (EXP40U339CW)
Luftkonditionering på hjul
Electrolux Comfort 600 har samma effekt och bekvämlighet som en fast installerad luftkonditionering. Och utan besväret.