De flesta känner säkert till ett par som knappt är överens om något eller lyssnar på varandra. Ungefär så har min testrelation med Ecovacs Deebot X8 Omni varit.
Robotdammsugaren har annars mycket att erbjuda. X8 Omni är den första i Deebot-familjen (förutom storebror Deebot X8 Omni Pro) med en moppvals istället för cirkulära, roterande moppar som de flesta av dagens robotdammsugare är utrustade med.

Ozmo-moppen roterar och rör sig i sidled. Trycket på 4 000 Pa ”masserar” ytan (golvet) för att avlägsna smuts. Deebot X8 Omni har också en hyfsad sugkraft (18 000 Pa) och är inte rädd för att klättra över hinder som är högre än två centimeter, vilket är robotens maximala kapacitet.
TruEdge 2.0-sensorn ger rengöring från kant till kant, och AIVI 3D 3.0 upptäcker och undviker hinder och föremål. Och Ecovacs röststyrning Yiko-GPT har äntligen uppgraderats i X8 Omni. Det är bara det att den sällan fungerar. Faktum är att X8 Omni valde att ignorera de flesta av mina kommandon.
När roboten dessutom har svårt att kartlägga mitt hem och sprider vatten och uppsamlad smuts där den inte borde, har (par)förhållandet varit något ansträngt under den månad som X8 Omni och jag har bott tillsammans.
Konstruktion och installation
För att komma i gång laddar du ner Ecovacs Home-appen genom att skanna QR-koden under robotens lock. Följ appens instruktioner för att ansluta Ecovacs Deebot X8 Omni till ditt hemnätverk.
Basens två genomskinliga tankar rymmer vardera upp till fyra liter vatten. På lockets lås finns en symbol som indikerar om tanken är avsedd för smutsvatten (mörk droppe) eller rent vatten (ljus droppe).

Tankarna är synliga på ovansidan av basen. Om man tar bort dem ser det ut som om basen har fått halva sin höjd på 53,3 centimeter bortskuren. Endast en smal pelare, som rymmer vattenintaget och utloppet, sticker upp.
Även om tankarna är synliga ser de inte klumpiga ut, utan passar fint in i designen. Till exempel är färgerna på locken matchade med utseendet på basen. Vi har varit mindre entusiastiska över synliga tankar tidigare, t.ex. hos Roborock.
De nedersta centimetrarna av tankarna är dolda i toppen av basen, så vattenlinjen är svår att hålla ett öga på. Men vattenmängden är viktig. Till exempel måste vattentanken innehålla en viss mängd vatten för att utsuget och därmed överföringen till smutstanken ska fungera korrekt. Insidan av tankarna har en kant där kalk och smuts byggs upp med tiden.
Bakom basens frontlucka sitter dammsugarpåsen, som rymmer tre liter. Trots att Deebot X8 Omni jobbade nästan varje dag var påsen inte i närheten av att vara halv- eller kvartsfylld. Inte för att Deebot är dålig på att dammsuga, utan för att påsen är ganska stor.
Till skillnad från X8 Omni Pro har X8 Omni inte automatisk dosering av rengöringsmedel. Om du vill tillsätta det själv ska du undvika medel som skummar. Skum kan täppa till de inre delarna av roboten och basen. Använd en produkt som Ecovacs egen. Räkna med ett pris på 417 kronor per liter + frakt.
Mätning och kartläggning
Deebot X8 Omni kartlägger cirka 10 kvadratmeter per minut, beroende på förhållandena. Jag tog en chansning och lät roboten ta sig an mina 2-3 centimeter höga trösklar. Deebot tog sig an utmaningen och efter några försök och lite envishet klarade den de flesta trösklarna.
Annars kan du trycka kort på strömknappen ovanpå roboten för att pausa den. Flytta Deebot över tröskeln och återaktivera den. Roboten fortsätter sedan sin uppgift.

Märkligt nog fungerade kartläggningsfunktionen bara ibland. I områden längst bort från basen kunde Deebot tappa anslutningen, fastna utan anledning (under min säng) eller kartlägga ett rum på snedden. Det vill säga att två rum överlappade varandra, vilket är en fysisk omöjlighet i den verkliga världen.
Jag gav upp att kartlägga och städa halva min lägenhet. Istället lät jag Deebot löpa amok i rum med lägre, passerbara trösklar däremellan. Räkna med en rengöringstid på cirka en minut per kvadratmeter. Återigen, naturligtvis beroende på förhållandena och de inställningar du väljer.
Du aktiverar röststyrningen genom att säga ”OK Yiko”. Du får befinna dig max fem meter från roboten. Deebot svarar genom att till exempel säga ” I am here” eller ”I am listening”.
Du kan säga åt roboten att åka till köket för att städa eller återvända till basen för att ladda. Listan över möjliga kommandon listas i appen.
Förutom ”OK, Yiko” förstod röststyrningen helt enkelt inte mina kommandon. Ibland kände roboten inte ens igen ”OK, Yiko” och då kunde vi inte riktigt komma vidare. Dåligt för förhållandet…
Moppvals och flexibel borste
Vinsten för Deebot är Ozmo-mopprullen. Tillsammans med den flexibla borstarmen städar Deebot fint. Robotens sensor upptäcker inte alltid hinder. Till exempel fick Deebot problem med de smala benen på mina matsalsstolar och mitt tunna brickbord.
När roboten stöter på fördjupningar och lister under golvrengöringen glider sidomoppen ut ur sitt hölster. På så sätt kan Ozmo komma in i hörn och nära lister där en rund robot annars skulle ha svårt att nå. Resultatet är lika bra som det jag har upplevt med dammsugarrobotar (med roterande moppar) från Dreame och Roborock.

Jag skulle kunna klara mig utan det hemska ljudet som Ozmo ger ifrån sig när rullen glider in och ut ur hölstret. Videor på nätet avslöjar att det inte bara är min testmodell som låter som en mus som hålls i svansen.
Vid det första försöket på köksgolvet slungades fuktig kaffesump iväg av borsten och kletade fast mot listerna. Just i det här fallet var det jag som inte var den ”lyhörda”. Appen har en inställning (under Lab Features) som gör att den kan sakta ner borsthastigheten när den stöter på lös smuts. Ganska smart – och ger ett mycket bättre resultat.
Under resans gång kan du ändra städuppgiften via appen. Till exempel sugkraft. Detta är en betydande fördel. Många andra robotdammsugare vägrar att ändra något förrän de är tillbaka i basen. Annars måste du avbryta uppgiften.
Efter den första uppgiften rullade Deebot tillbaka till basen för att tömmas och tvättas. Bland annat töms robotens dammkammare och den lilla, smala vattentanken. Tankens 16 små munstycken fuktar kontinuerligt moppen när Deebot arbetar. Varje gång moppen roterar avlägsnas smuts och använt vatten från moppens yta med hjälp av en liten invändig skrapa.

Den huvudsakliga rengöringen av moppen sker i basens tråg. Vattnet kommer från renvattentanken och sugs sedan upp i smutsvattentanken. Tyvärr tenderade renvattentanken att läcka vid utloppet, vilket gör att vattnet rinner ner i tråget. Jag var tvungen att lägga en handduk under basen för att skydda mitt trägolv.

Smutsvattentanken hade också problem. Efter att ha rengjort moppen och fyllt på den lilla vattentanken gav appen ett felmeddelande. Tråget var antingen överfullt eller inte korrekt installerat. Jag tog ut Deebot ur basen och vatten spilldes ut på golvet från den våta moppen och från överflödet i tråget.

Jag fick aldrig reda på vad det berodde på eftersom problemet bara uppstod då och då. När det hände igen löste jag det genom att (via appen) utföra automatisk tömning av tråget. Normalt sett använder man bara funktionen om man vill flytta Ecovacs Deebot X8 Omni. Det vill säga både roboten och basen.
Enligt Ecovacs behöver man bara bry sig om att rengöra tvättfacket i tråget var sjätte månad, mer exakt 150 dagar. I verkligheten är det inte sant.
Slutsats
Ecovacs Deebot X8 Omni fungerar bra om ditt hem har lägre, smala dörrtrösklar och helst inte för många. Annars kommer du att få ett långdraget städjobb.
Deebot kan inte hantera bostäder med flera våningar (åtminstone hittade jag aldrig alternativet i appen) och du bör kartlägga hemmet på en gång. Rum och områden som inte kartläggs från början kommer att förvirra Deebot och den kommer att tappa anslutningen till basen.
Jag fick aldrig röststyrningen att fungera. Deebot har tre typer av röster att välja mellan (man, kvinna, barn), men ingen av dem var särskilt bra på att förstå mina kommandon.
Medan sopborsten och Ozmo-moppen fungerar bra, var basens tråg och vattentankar lite av en utmaning. Felmeddelanden och vattenläckor blev vardagsmat.
Städningen med Deebot blir å andra sidan riktigt bra, och Ozmo-moppvalsen är definitivt en vinnare tillsammans med robotens förmåga att ändra inställningar under arbetets gång.
