TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ecovacs Deebot T9+

Inte på egen hand

Ecovacs Deebot T9+ är kanske den bästa och smartaste robotdammsugaren på marknaden. Men bara på papperet, för i verkligheten har den fler skavanker än vad som är okej.

Av / 2021-05-21 - 08:03
Ecovacs Deebot T9+

Home tycker

  • Kan både dammsuga och torka golvet och sprida väldoft under tiden. Levereras med laddstation med inbyggd tömning så att den kan jobba i ett helt dygn.
  • För många små fel, framför allt navigeringen och den automatiska igenkänningen av föremål och hinder i hemmet.

Ecovacs Deebot T9+ är den nyaste och dyraste modellen i en serie smarta robotdammsugare där vi redan har testat Deebot Ozmo T8 AIVI. Precis som sin föregångare kan Deebot T9+ sopa, torka och dammsuga ditt hem helt på egen hand, en nyhet är att Deebot T9+ har en så kallad Air Freshener som sprider väldoft i rummet samtidigt som den städar. Emellanåt tömmer roboten smuts och damm i den speciella laddstationen, som alltså också innehåller en större soppåse som klarar daglig dammsugningen under en hel semester.

Roboten är utrustad med dToF-teknik (direct Time of Flight med hjälp av LiDAR), som hjälper den att hitta i hemmet. Laserpulser mäter avståndet till väggar och hinder, och robotens ”kofångare” registrerar när den ändå krockar med saker.

Ecovacs Deebot T9+
Roboten är utrustad med dToF-teknik (Direct Time of Flight med hjälp av LiDAR), som hjälper den att hitta i hemmet. Laserpulser mäter avstånd till väggar och hinder, och ”kofångaren” på roboten registrerar när den ändå krockar mot saker. (Foto: Ecovacs)

Styrning via app eller digital assistent

Styrningen görs med hjälp av en särskild app, där man bland annat kan se en karta över hemmet som blir mer och mer exakt för varje städning. Man kan bestämma hur och hur noggrant olika områden ska rengöras (det finns tre olika sugstyrkor och fyra nivåer golvtvätt), plus att man kan be roboten städa i en viss ordning eller vid vissa tider. Appen kan också generera en 3D-karta över hemmet, som man sedan kan förfina själv genom att placera möbler på rätt ställen.

DEEBOT T9 3Dmap 02
Appen kan skapa en 3D-karta över hemmet, som man sedan kan förfina själv genom att placera möbler på ställen plats i rummet. (Foto: Ecovacs)

Ecovacs Deebot T9+ kan dessutom röststyras via både Google Assistant och Amazon Alexa, så att man säga till den digitala assistenten att den ska skicka ut roboten för att städa.

app indstillinger scaled
I appen kan man bestämma hur och hur grundligt olika områden ska rengöras (det finns tre olika sugstyrkor och fyra graders golvtvätt). (Foto: Peter Gotschalk)

Defekt exemplar?

Allt det här låter ju fantastiskt, ändå var testet av Deebot T9+ lite av en besvikelse. Vårt allmänna intryck var att robotdammsugaren på flera områden inte riktigt kändes färdigutvecklad. Vi råkade i alla fall ut för många situationer som fick oss att överväga om vi kanske hade fått ett trasigt exemplar.

Annons

Så var det knappast, eftersom robotdammsugaren trots allt fungerade för det mesta. Vi retade oss bara på de många småfelen som gjorde att vi antagligen skulle ha lämnat tillbaka Ecovacs till butiken och bett om pengarna tillbaka.

Det började med installationen, som inte kunde slutföras förrän vi hade laddat ner och installerat åtskilliga programuppdateringar. Mystiskt, när det handlar om en produkt som precis har släppts på marknaden.

När Deebot T9+ skulle koppla upp sig på vårt Wi-Fi gav appen ett felmeddelande om att anslutningen inte kunde upprättas, trots att robotdammsugaren ändå var online. Irriterande.

Flera gånger när roboten just hade lämnat laddningsstationen körde den runt i små cirklar och kom inte riktigt igång. Men det mest frustrerande felet var att den så kallade TrueDetect 3D 2.0-tekniken inte fungerade som den skulle.

 

Tillverkaren lovar nämligen att roboten lätt kan hittar runt i hemmet med hjälp av intelligent objektigenkänning.

”Oavsett om leksaker, gardiner, stolsben eller trösklar upptäcks så manövreras alla omgivande föremål strategiskt runt i realtid med 3D-laseravkänning, vilket undviker kollisioner med högsta precision. DEEBOT T9 skyddar också inredningen genom att säkert undvika kablar och andra föremål som kan trassla in sig i borstarna”, skrev Ecovacs i ett pressmeddelande i samband med produktlanseringen.

Överskrider gränserna

Bra att vi inte helt litade på detta. Vi höll koll på roboten medan den jobbade och kunde därför hindra den från att riva ner en bärbar dator, ett par högtalare och en skärm ner på golvet, eftersom den gjorde ett stort nystan av alla strömkablar på golvet.

Den mest pragmatiska lösningen på detta problem är så kallade virtuella gränser. Man ritar rektanglar på kartan som dammsugaren ska hålla sig borta från. Det fungerade fint när vi testade Deebot Ozmo T8 AIVI, men Deebot T9+ ignorerade glatt den virtuella gränsen vi hade satt runt kablarna när vi lät den försöka igen.

DEEBOT T9 ambience 13
Ecovacs Deebot T9+ kan sopa, torka och dammsuga alldeles själv. (Foto: Ecovacs)

Naturligtvis innebär sådana här problem att man åtminstone inte vågar låta roboten åka runt i hemmet utan att man är hemma och kan hålla koll på den. Och vad är då egentligen poängen?

Ecovacs Deebot T9+: Slutsats

Tanken med en robotdammsugare som till och med kan tvätta golvet och sprida fräsch doft, och som gör allt arbete på egen hand, är det naturligtvis inget fel på. Och på papperet kan man väl knappast hitta en bättre produkt för uppgiften än Ecovacs Deebot T9+.

Men vårt test visade att robotdammsugaren kanske kan behöva lite mer utbildning i rengöring och undvikande av olyckor innan vi vågar släppa loss den på egen hand hemma. Därför kan det inte bli mer än ett medelmåttigt betyg den här gången.

Karakter
Ecovacs Deebot T9+
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En ny familjemedlem

Det är dags för en grundlig tvätt

Nästan perfekt

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Ljud & Bild