TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: DreameBot L20 Ultra

DreameBot L20 Ultra kan mer - men är det bättre?

Nya DreameBot L20 Ultra överträffar sin föregångare. Allt är inte lika användbart, men ett bättre batteri och mer sugkraft är en fördel för hemmets golv.

Av / 2023-11-29 - 09:05
DreameBot L20 Ultra

Home tycker

  • Starkare sugkraft och längre batteritid än föregångaren. Grundlig rengöring med möjlighet att följa roboten via kamera.
  • För många funktioner som inte har någon praktisk betydelse. En större, mer massiv basstation som tar upp mer plats och en högre prislapp.

Beskrivningen på kartongen säger allt: ”Tungt paket”. Dreames nya version av sin moppdammsugare, DreameBot L20 Ultra, är en tungviktare. Den runda robotdammsugaren har gått upp 600 gram jämfört med föregångaren L10 Ultra. Även basstationens mått och vikt har ökat. Det senare med nästan 5 kilo.

Frågan är om vi får valuta för pengarna. L20 Ultra kostar en slant, men den nya modellen kan (naturligtvis) även göra mer.

Trots vikten är uppackningen lätt avklarad. Basstationen har fått en räfflad front, vilket man kan ha blandade åsikter om. Jag är inget fan.

Precis som sin föregångare styrs DreameBot L20 Ultra med Dreamehome-appen. Den kan laddas ner från Dreames webbplats. Alternativt kan man använda sin mobilkamera för att skanna QR-koden under robotens öppningsbara lock.

På ovansidan har basstationen två plasttankar. Precis som på L10 Ultra är smutsvattentanken i mörk plast, medan tanken för rent vatten är i ljus plast. Med den större basstationen finns det plats för större tankar än i föregångaren. I praktiken handlar det om cirka två liter mer i varje behållare.

Annons
L20 Ultra vandtanke
Liksom på L10 Ultra är vattentankarna på L20 Ultra ljusa och mörka i färgen. De har handtag och är placerade på stativets ovansida, där inbyggda slangar fyller och samlar upp vatten till och från roboten. (Foto: Natasja Broström)

Den särskilda behållaren för rengöringsmedel placeras mellan tankarna. Dosen tillsätts automatiskt och följer med vattnet ner till robotens 80 ml vattentank. Smutsigt vatten pumpas in i den mörka plasttanken på stativet. Med de större tankarna dröjer det längre innan du manuellt måste tillsätta vatten och rengöringsmedel.

Läs också Dyr och klumpig Himmelriket för alla djurägare när “olyckan” är framme. Men frågan är om P.O.O.P – PetOwnerOfficialPromise fungerar i praktiken …

Efter att ha anslutit strömmen, monterat de två mopparna och sopborsten samt kopplat upp sig mot appen är DreameBot L20 Ultra redo att visa vad den går för.

Kartläggning av hemmet

Med LDS-sensorer (Laser Distance Sensor) skapar DreameBot L20 Ultra en karta över hemmet. Sensorerna är placerade på robotens ovansida och framsida. De övre sensorerna samlar in data i förhållande till avstånd, t.ex. till stolsben. De främre mäter hemmets linjer och ”ritar” kartan, så att säga.

Medan L10 Ultra var ivrig att köra till alla områden som roboten ”såg” via sina sensorer, är L20 Ultra mer reserverad. En dubbeldörr var öppen mellan vardagsrummet och matsalen, så roboten kunde inte mäta bakom dörren.

Jag sprang för att stänga dörren innan roboten kom dit. Sensorn hade dock på avstånd upptäckt att den delen av matsalen var otillgänglig och körde förbi. En irriterande detalj som åtgärdades nästa gång roboten städade matsalen.

L20 Ultra app dumps opmaaling
Inte alla rengöringsuppgifter och mätningar var smärtfria. Vardagsrummet fick en toalett och städningen under matbordet (till vänster) var besvärlig tills stolarna drogs ut en bit. (Foto: iOS)

En annan udda detalj är att jag tydligen har en toalett i vardagsrummet. L20 Ultra har en frontkamera som hjälper robotens AI-sensor att mäta och bedöma objekt. Om det är kameran eller sensorn det är fel på är omöjligt att säga, men 3D-kartan över mitt hem visar en toalett i vardagsrummet.

Kamerans funktioner

Förutom att mäta har kameran en indikator. Om L20 Ultra stöter på mycket smuts i ett mörkare område tänder kameran två ”strålkastare” för att hjälpa den att rengöra bättre.

Kameran tar också bilder av objekt som roboten kommer att undvika i framtiden. Bilderna kan vara av stolsben, men också av otillgängliga platser som bakom de främre högtalarna eller under dubbelsängen.

Läs också Den lilla hemhjälpen kan själv - nästan DreameTechs DreameBot L10 Ultra levererar städning i ett snyggt och effektivt paket. Den runda roboten moppar och dammsuger på egen hand och klarar nästan allt själv.

Dessa ”snapshots” av sängben, sladdar etc. visas i appen. Jag kan ignorera eller godkänna robotens förslag på vad hindret är för något. Vanligtvis har roboten och dess AI-sensor helt rätt. Den förmodade toaletten i vardagsrummet var dock en miss. Min tv-bänk för min receiver och spelkonsoler är inte och kommer aldrig att bli en toalett.

L20 Ultra app dumps forhindringer
På sin väg runt i hemmet tar L20 Ultra bilder av hinder. Det kan vara stolsben, en hundkorg eller bortglömda leksaker under sängen (foto: iOS)

 

Städning rum för rum

När kartan är klar börjar den mer avancerade städningen. Man kan ge olika områden i hemmet olika namn, men det är inte alltid det stämmer. Det är nog snarare en begränsning i översättningen att mitt matrum bara kan kallas ”matsal”.

Varje rum kan rengöras på olika sätt. Man kan justera sugkraften och hur fuktig man vill att mopparna ska vara vid golvmoppning. Kanske behöver hallen extra kärlek om det finns barn och husdjur i hemmet.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Robotens undersida har en särskild matt-sensor som känner av vilken typ av underlag det är. Robotens två roterande moppar på undersidan stannar och lyfts upp när L20 Ultra rör sig över tyg. Avståndet är tillräckligt stort för att roboten inte ska dra ett vått spår över den något tjockare kanten på min sisalmatta. Det gjorde dess föregångare.

Precis som med föregångaren L10 Ultra kan man under ikonen Kartredigering dela in hemmet i zoner, rum och våningsplan. Dessutom kan man slå ihop områden och rum eller separera dem.

Särskilda faktorer att ta hänsyn till

Med appen kan man ställa in körriktningen för L20 Ultra. Med golvplankor, mattor eller klinkers kan det vara en fördel om roboten rengör i en riktning. Till exempel längs golvbrädorna och inte tvärs över.

Mattor har en egen ”sektion” under kartredigering. Om man lägger till en matta i kartan över sitt hem kan man välja att låta det markerade området dammsugas en extra gång, medan resten av rummet bara behöver moppas.

Under Inställningar för mattrengöring kan man ställa in roboten så att den lämnar mopparna i stativet när mattorna behöver en rejäl rengöring. Till exempel dammsugning kors och tvärs. Den här funktionen är väl genomtänkt.

Schemalagd städning

L20 Ultra kan städa på bestämda tider, så att man inte behöver vara hemma under tiden. Ljudnivån har gått från 59 dB på föregångaren till 63 dB, och det hörs. L20 Ultra är en lite högljudd bekantskap. Speciellt när sugkraften är på max.

Schemalagd städning kan omfatta zoner och rum, men inte våningsplan. Här måste L20 Ultra flyttas för hand. Dörrtrösklar på över 2 centimeter var ett problem för L10 Ultra, medan L20 Ultra är mindre hjälplös. Efter ett par försök klarar roboten av hindret.

Om L20 skulle fastna bakom ett hinder eller en oöverstiglig tröskel, lyfter man roboten till önskad plats och trycker på startknappen på locket. L20 fortsätter sedan som tidigare.

L20 Ultra adskilt
DreameBot L20 Ultra består av flera delar, men är lätt att ta isär och sätta ihop igen. En fördel när man behöver tömma smutsbehållaren, byta filter, rullar eller något annat. (Foto: Natasja Broström)

Jag ställde in L20 Ultra på att dammsuga och moppa ordentligt under sängen, där jag inte städar varje dag. Under Inställningar (de tre punkterna högst upp på appens huvudsida) valde jag typ av städning och tidpunkt innan jag gick och handlade.

Batteriet är kraftfullare än sin föregångare. Jag lyckades städa cirka 100 kvadratmeter utan att L20 Ultra återvände till stativet för att laddas. Med maximal sugkraft och extra noggrann golvrengöring bör du räkna med att använda cirka 1 procent av batteritiden per kvadratmeter.

Specialfunktioner och möjligheter

L20 Ultra har fått ett antal nya funktioner. Till exempel kan de två roterande mopparna skjutas ut åt sidan för bättre rengöring längs listerna. Den här funktionen fungerar bäst i läget för punktrengöring, som man aktiverar genom att trycka på den fyrkantiga ikonen på robotens lock.

Med kameran kan man övervaka sitt hem. Din mobiltelefon och L20 Ultra måste dock vara anslutna till samma hemnätverk och funktionen kan kräva mobildata.

Roboten har ett barnlås ifall junior är klåfingrig. Om roboten skulle komma bort väljer man Robothantering under Inställningar och klickar på Hitta min robot. L20 Ultra svarar artigt: ”Jag är här”.

Precis som på L10 Ultra kan text och tal i appen ställas in till önskat språk. Röststyrning kan göras via Siri, Alexa och Google Home.

Reservdelar som extra påsar kan köpas online. Tre påsar kostar 149 kronor. Man kan också köpa tröskelramper från 235 kronor.

I skrivande stund fungerar inte de europeiska versionerna av Dream-webbplatsen korrekt, så det fanns bara amerikanska priser för rengöringsmedlet. En behållare kostar $16 eller 175 kronor från Dreames amerikanska webbplats. När jag testade L10 Ultra tillsatte jag en klick såpa istället för det officiella rengöringsmedlet. Varken L10 Ultra eller mina trägolv tog skada.

L20 Ultra stoevkammer
Kom ihåg att slå på automatisk tömning av robotens dammbehållare. Två handfullar smuts hade samlats. (Foto: Natasja Broström)

Jag missade att robotens smutsbehållare måste ställas in så att den töms automatiskt. Efter några veckors användning hittade jag två handfullar smuts i den inbyggda behållaren. Det finns två sätt att se på detta: antingen har jag ett mycket smutsigt hem eller så är L20 Ultra bara effektiv. Jag väljer att tro på det senare.

Slutsats

DreameBot L20 Ultra kan mer än L10 Ultra, men inte alla funktioner är lika viktiga eller nödvändiga. Kantrengöringen, där mopparna glider ut åt sidan, lyckades aldrig hos mig. Ibland fungerade det, ibland inte.

Kameraövervakningen fungerade till och från, vilket beror på nätverket, medan sensorerna är lite för petiga. Ett stolsben gav hela tiden L20 Ultra problem, men roboten valde exakt samma väg genom matrummet (och in i stolsbenet).

Sugkraften, rullarna och sopborstarna är mycket effektiva, och L20 Ultra jobbar längre och mer självständigt än sin föregångare. Både när det gäller moppning och dammsugning. Enligt manualen kan stationens dammsugarpåse rymma tre till sex månaders smuts. Krånglet med trösklar verkar också vara ett minne blott.

L20 Ultra stoevpose
Stationens inbyggda dammbehållare rymmer flera månaders smuts. När roboten står i stationen sugs den inre dammbehållaren automatiskt tom och innehållet överförs till stationen. (Foto: Natasja Broström)

Med större tankar, automatisk dosering och tömning är underhållet minimalt med L20 Ultra, men också till ett mycket högre pris. Har man ett hem på 50–70 m2 är föregångaren L10 Ultra förmodligen (fortfarande) ett bättre val.

 

Karakter
DreameBot L20 Ultra
High End
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

1 reaktion på ”DreameBot L20 Ultra”

  1. Peter Jönsson

    Toaletten i vardagsrummet fick Dream L20 AI från mig och vägrar släppa det för andra användare… Sedan L 20 är En dålig produkt som jag fick lämna tillbaks… motivation; jag vill inte utan förfrågan vara ”försökskannin” för deras mjukvaror utveckling.
    L20 gör INTE som utlovat… alltid något fel, fäller inte ut mopparmen, lyfter inte mopoarna för mattor, hittar inte mattor, suddar kartor om den inte på någon minut hittat alla rum när den vid första start ritar upp kartor, ”undra kännaren” ser igen vissa tunna väggar och då ”stångar” sig trött mot väggen för den förstår inte att vägen finns… Jag kan hålla på i timmar och berätta hur idiotiskt det är av giriga kapitalister att låta kunden vara försökskaniner av mjukvara… skärpning… låt inte kunden vara försökskanin utan KRAFTIG rabatt på produkten… har du mycket stort hem med många rum, glöm denna produkt…
    GLÖM INTE:
    DERAS KUNDTJÄNST SVARAR EJ OCH SKULLE DOM EFTER MILJONER FÖRFRÅGNINGAR SVARA… DÅ BRYR DOM SIG INTE (18 åriga fattiga asiatiska personer som fått arbetet för dom är enkla att toppstyrd från ledningen, inte att göra kund nöjd eller ha teknisk kunskap”
    Rakt igenom idiotförklarad dom personer med kunskap…
    Sedan…
    Kolla priset på rengöringsmedel…
    500 kr
    (Vi testade innehållet)
    Gör hål i behållaren och köp en flaska rengöringsmedel på ÖB, Rusta eller liknande som kostar 10 kr och räcker utspädd till minst 100 behållare… samma innehåll och dessutom… Varför ha miljöförstörande rengöringsmedel när det till 99% räcker med vatten…
    Slutligen:
    Köp på Elgiganten om du inte tror mig, för där får du lämna tillbaks använd produkt…

    PS. För den som vågar erkänna.. så är det i grunden en bra produkt om de får ordning på mjukvara AI… innan dess kommer du garanterat bli BESVIKEN…
    SPECIELLT att kundtjänst vägrar hjälpa till…

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild