TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Dreame L40 Ultra

Självständig robot gör det nästan perfekt

Dreames nya och välutrustade flaggskepp löser två av de största problemen med robotstädning. Å andra sidan är den lite glömsk och egensinnig.

Av / 2025-01-13 - 09:03
Dreame L40 Ultra

Home tycker

  • Snabb och exakt kartläggning. Välfungerande sidoborste och rörlig mopp. Fortsätter arbetet i nya rum efter att ha lyfts över dörrtröskeln. Uppgifter kan schemaläggas och ställas i kö.
  • Tar ibland konstiga omvägar. Städmönster och igenkänning är inte alltid logiskt. Användningen av kartor i appen kräver ett säkert finger.

På bara några år har det kinesiska företaget Dreame blivit ledande inom robotdammsugare tillsammans med bland andra Ecovacs och Roborock. Flera av modellerna kan göra många saker som låter smarta på pappret. Men det är inte alla som levererar när roboten släpps lös på golven i ditt hem.

Dörrtrösklar, nivåskillnader och korrekt kartläggning kan till exempel orsaka problem. Vi har tidigare testat toppmodellen Dreame X40 Ultra, där dörrtrösklar orsakade problem. Andra robotar som Roborock Qrevo S och Narwal Freo Z Ultra tappar kontakten med basstationen eller ger upp halvvägs och kör ”hem” till basen.

Dreame L40 Ultra är utrustad med SideReach Extendable Side Brush och MopExtend RoboSwing Technology. Tillsammans kallas de Dual Flex Arm Cleaning Technology.

Bakom namnen döljer sig en mopp och en liten arm med borste som svänger ut efter behov.

Dreame L40 Ultra sidebrush
Sidoborsten och den flexibla moppen arbetar tillsammans för att nå svåra områden. Till exempel hörn och under skåpdörrar. (Foto: Dreame)

Kombinationen finns också i Roborocks toppmodell S8 MaxV Ultra. Som för övrigt vann vår duell mot Dreame X40 Ultra i maj 2024.

Annons

De fiffiga begreppen är inte bara säljsnack, för man får det Dreame lovar. I det här fallet intelligent städning på platser som annars skulle vara svåra att nå för en rund och 10,3 cm lång robot.

Dessutom kan Dreame L40 Ultra pausa en arbetsuppgift. Detta låter kanske inte revolutionerande, men i praktiken löser det en av robotstädningens största utmaningar: nordiska hem med trösklar.

App och installation

Dreamehome-appen är nyckeln till städparadiset. Skanna QR-koden under robotens lock för att ladda ner den och ansluta Dreame L40 Ultra till ditt trådlösa nätverk.

Klicka på användarikonen (en smiley) för inställning av t.ex. språk, delning av L40 Ultra med andra och röststyrning. Dreamehome stöder alla nordiska språk.

Läs också Du får inte ha bråttom Mova E30 Ultra ska enligt uppgift inte vara en Dreame-produkt. Den är enbart ”Powerd by Dreame”. Vad det egentligen innebär är högst oklart. Vad som däremot är helt klart är att detta är en robotdammsugare med moppfunktion som har en väldigt överkomlig prislapp.

L40 Ultra doserar rengöringsmedel automatiskt. Använd den medföljande 200 ml-flaskan för att fylla behållaren på basstationens vänstra sida bakom frontluckan. När flaskan är tom kan du köpa en liter Dreame-rengöringsmedel för cirka 307 kronor plus frakt.

Dreame L40 Ultra buckets
Utrustningen liknar den som följde med tidigare versioner av Dreames städrobotar. De två solida hinkarna passar ihop på toppen av basstationen. (Foto: Natasja Broström)

Bakom luckan finns också en förinstallerad 3,2 liters dammpåse. En extra medföljer i kartongen. Enligt Dreame bör påsarna bytas först efter 75 dagars användning av L40 Ultra. Ett paket med sex nya dammsugarpåsar kostar 370 kronor.

Före rengöringen fuktas mopparna automatiskt med vatten från stationens vita 4,5-litersbehållare. Appen har en 32-stegsskala, från lätt fuktad till våt. Om mopparna inte behövs tar roboten av dem och lämnar dem i stativets bas.

Läs också Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra Narwals nya dammsugarrobot ståtar med dubbla AI-chip. Resultatet är långt ifrån dubbelt så framgångsrikt, intelligent eller särskilt rent.

När enheten är ansluten till nätverket och online klickar du på länken ”Gå till enheten” för att påbörja den första kartläggningen. Välj kartikonen och en penna för att skicka ut Dreame L40 Ultra på robotens första uppdrag.

Första kartläggningen

Dreame L40 Ultra är lika snabb som toppmodellen Dreame X40 Ultra. Mina 60 kvadratmeter stora vardagsrum kartlades på några minuter. X40 tog några konstiga omvägar under arbetet, medan L40 gör jobbet utan problem.

Den första kartläggningen var också det första mötet med det stora, återkommande problemet för robotdammsugare: trösklar. Dreame L10 och L20 hatade mina 2-3 cm höga dörrtrösklar, men lydde och tog sig över efter några försök. Dreame X40 Ultra vägrade.

Dreame L40 Ultra app
L40 Ultra upptäcker angränsande rum. Roboten kartlade och städade dem ett efter ett. Sedan var det bara att namnge rummen i appen. (Skärmdump: iOS)

Först kartlade roboten mina två vardagsrum (utan trösklar däremellan). Sedan öppnade jag dörrarna till de angränsande rummen som var separerade från vardagsrummen med trösklar och skickade ut roboten igen. För att spara tid bad jag roboten att städa en mindre zon nära de angränsande rummen.

En av dem var min hall. På avstånd uppfattades en del av hallen och ritades delvis in på kartan. På appens karta klickade jag på det delvis utritade utrymmet och bad roboten att städa det. L40 Ultra körde mot hallen. Nära tröskeln tryckte jag på pausknappen (på/av-symbolen) på framsidan av robotens runda lock.

Jag lyfte roboten över tröskeln och ställde ner den på hallgolvet. När jag tryckte på knappen igen slutförde L40 Ultra inte bara kartläggningen av rummet. Den fortsatte också med städningen som jag hade begärt.

Dreame L40 Ultra all
Dreame L40 Ultra har kameror och sensorer på kanten och ovansidan för att göra kartor och känna igen ytor och hinder. Basstationen rengör och torkar de två mopparna. (Foto: Natasja Broström)  

Metoden kartlade hall, kök och sovrum med tillhörande badrum. För att komma in i rummen krävs att man klättrar över 2–3 centimeter höga trösklar. Roboten kan hantera hinder på maximalt 2,2 centimeter och L40 klarade av att ta sig över tröskeln mellan sovrummet och badrummet på egen hand.

Att lyfta och flytta runt en dammsugarrobot är inte optimalt, men det löser problemet med höga dörrtrösklar. På så sätt tog sig L40 Ultra dit där i stort sett alla andra robotdammsugare har gett upp.

Städning av zoner och i följd

I appen kan du organisera städningen per rum, hela hemmet eller per zon. Dreame uppger att L40 Ultra städar i ett mönster med raka, välordnade rader. Jag upplevde detta med Dreame L10 Ultra och Dreame L20 Ultra. Båda testade 2023.

Det mönster som L40 visar i realtid på appens karta är ibland rörigt och går tvärs över robotens färdriktning. Vid första anblicken resulterade det inte i sämre städning när jag kontrollerade. Till exempel när jag moppade. Mina trägolv blev ändå fint rengjorda.

Dreame L40 Ultra hall
Roboten tänder lampan automatiskt, men kommer inte ihåg om det finns utrymme att passera eller inte. Andra gånger gick den över kanten på en zon (här min matta) där det skulle dammsugas (Foto: Natasja Broström)

För bostäder med flera våningar kan L40 Ultra skapa och lagra upp till fyra olika kartor. Här måste man bära och flytta roboten. L40 Ultra kan inte gå i trappor. Välj mellan kartorna beroende på vilken våning som ska städas.

Dreame L40 Ultra är en av de få robotar jag har testat som kartlade mitt hem korrekt. Väggar, rum och mattor visades som de verkligen är på appens 2D- och 3D-kartor.

Du kan planera och sätta uppgifter i kö. Till exempel att städa matrummet och köket efter middagen. Jag försökte dock få L40 Ultra att ”seriestäda” mina mattor, men det slutade med att appen raderade mattorna från kartan. I stället ritade jag in mattorna som zoner, vilket är oprecist och irriterande.

Intelligent städning och extrafunktioner

Den stora innovationen hos Dreame L40 Ultra är kombinationen av en flexibel mopp- och borstarm. Den ena moppen svänger automatiskt ut och rengör där robotens runda form kan göra det svårt för icke-flexibla moppar att komma åt. Till exempel nära en list längs golvet. Funktionen fungerade felfritt längs mina lister.

Dreame L40 Ultra all1
Robotens undersida känner av underlagets beskaffenhet och fäller ut borsten och en mopp efter behov. Den extra (mörka) borstvalsen är till för att plocka upp djurhår. (Foto: Natasja Broström) 

Borstarmen kan röra sig upp och ner med en centimeter och har en räckvidd på fyra centimeter. Jag testade funktionen i sovrummet. Skjutdörrarna på min garderob går inte ända ner till golvet, utan har ett litet mellanrum mellan golvet och dörrarnas nederkant. Här kan det vara svårt att dammsuga, även med en vanlig dammsugare.

Roboten uppfattade den smala öppningen. Borstarmen sköt ut av sig själv och svepte hela vägen till garderobssockeln under skjutdörrarna.

Robotens inbyggda LED-lampa tänds vid behov. Till exempel när den städar under sängen. AI-kameran känner igen föremål och hinder med varierande framgång. Så ett hörn av ett skåp är inte en kabel, även om L40 hävdar att det är det.

Omvänt slår L40 Ultra inte i saker som upptäcks av sensorerna på sidan. Även om L40 gärna skulle ha velat köra mellan benen på en bänk (för att spara en omväg) fanns det inte plats, så roboten gav upp och körde runt den.

Dreame L40 Ultra app2
Dreame L40 Ultra är en märklig blandning av fel och perfektion. Skåphörnet är inte en strömkabel och rengöringsmönstren är inte raka. Men roboten kartlade mitt hem (och dess mattor) perfekt. (Skärmdump: iOS)

L40 Ultra fortsatte att upprepa denna manöver, trots att roboten borde veta bättre nästa gång. Omvänt memorerar den mattor och undviker dem på väg till andra områden. Att färdas på släta golv är snabbare än att passera över mattor och mattkanter.

Mattor upptäcks av sensorn på robotens undersida. Om ytan är slät anger du i appen om den är gjord av till exempel kakel eller trä. Du behöver dock ett stadigt finger för att välja bland kartans många små menyer och symboler.

Du kan använda L40 Ultras kamera och mikrofon för att följa eventuella husdjurs rörelser och prata med dem (vilket jag inte ser någon större mening med). Kameran fotograferar också hinder som du bekräftar eller bortser från i appen.

Om du har husdjur (och massor av djurhår) levereras Dreame L40 Ultra med en extra rullborste, Anti-Tangle TriCut Brush. Rullens gummiborste skrapar loss smuts, medan inbyggda knivskär klipper av hårstråna så att de sugs med vid nästa tömning av robotens dammbehållare.

Dreame L40 Ultra cleaning
För att rengöra behållaren i basen tar du bort mopphållaren och följer appens instruktioner. Ett munstycke släpper ut varmt, rent vatten i behållaren och smutsvattnet sugs upp i behållaren för detta. (Foto: Natasja Broström)

Tömningen från robot till basstationens dammpåse sker automatiskt om du inte väljer att göra det via appen. Om basstationens behållare blir riktigt smutsig finns det instruktioner i appen om hur man rengör den med den medföljande borsten. Basstationen kan nämligen släppa ut rent, varmt vatten i behållaren och sedan suga upp det till smutsvattenbehållaren.

Slutsats

Med Dreame L40 Ultra får du snabb och exakt kartläggning. Apparaten löser två tidigare stora problem inom robotstädning: trösklar och städning av annars svåråtkomliga platser. L40 Ultra måste pausas och återaktiveras för att passera dörrtrösklar, men klarar jobbet utan att bli förvirrad eller tappa kontakten med basstationen.

Robotens flexibla mopp- och borstarm når in i hörn och mycket låga utrymmen, t.ex. mellan golvet och dörrarna i en garderob.

Jag använde en Apple HomePod Mini för röststyrning, men Siri fick bara roboten att berätta var den befann sig. Om jag ville påbörja eller avsluta en städuppgift sa Siri till mig att fortsätta uppgiften ”med den aktuella enheten”, alltså roboten.

Sammantaget ger Dreame L40 Ultra en utmärkt upplevelse. Röststyrning, hinderigenkänning och att hålla sig inom en tilldelad zon för städning lämnar dock fortfarande en del att önska.

Karakter
Dreame L40 Ultra
Premium
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Geggamoja i tanken

Golvlampa med discostil

Bra i teorin, mindre bra i praktiken

Billig babymonitor som funkar finfint

Bryggare och kvarn i perfekt symbios

Tado X har fått Thread, Matter och abonnemangssystem

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ljud & Bild