TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: DeLonghi Rivelia

Lite räcker långt när det gäller espressomaskiner

Den lilla, prisvärda DeLonghi Rivelia försöker inte överdriva på utrustningsfronten. Den har dock ett trick i rockärmen som gör att den skiljer sig från andra små espressomaskiner.

Av / 2023-12-07 - 08:40
DeLonghi Rivelia

Home tycker

  • Storleken gör den mycket mer praktisk än andra espressomaskiner. Det är enkelt att växla mellan olika bönor. Pekskärmen är både snygg och responsiv. Espressokvaliteten matchar prislappen.
  • Inte så mycket wow-faktor. Det finns alltid överblivna bönor som måste bryggas eller kastas bort när man byter bönbehållare. Mjölkkannan spiller lätt. Det går inte att brygga en hel kanna kaffe åt gången. Ingen appstyrning eller Wi-Fi-anslutning.

DeLonghi Rivelia är den senaste maskinen från det italienska varumärket. Det är en liten, prisvärd, helautomatisk espressomaskin som vill göra det så enkelt och snabbt som möjligt att växla mellan olika kaffebönor. Något som vanligtvis är ganska omständligt.

Den testades precis efter vårt grupptest av de dyraste espressomaskinerna på marknaden. Ett tufft fält att konkurrera i för den här lilla maskinen, som kostar ungefär en fjärdedel av den dyraste i sin klass. Lyckligtvis försöker den inte konkurrera med de stora grabbarna med smarta funktioner, utan snarare med enkla lösningar i ett billigt format.

Läs också Hur smakar 30 000-kronors kaffe? Om pengar inte ska stå i vägen för din kaffeupplevelse har vi testat några av de dyraste och häftigaste espressomaskinerna på marknaden.

Maskinen testades med två kaffebönor. Ett kaffe från mataffären och ett specialkaffe för finsmakare. Från den lokala stormarknaden, en ekologisk blandning som heter Mezcla de Cafe, som kostar 173 kronor för 750 gram. I den dyra änden finns ett sällan förekommande kaffe från det numera världsberömda rosteriet Coffee Collective. En anaerobt fermenterad kaffeböna från en enda gård i Etiopien. Det kostar 216 kronor för 200 gram ekologiska bönor.

Rivelia1 Rivelia2
<
>
Den lilla påsen kostar mer än den stora! (Foto: Lasse Torp Hansen)

Endast nödvändig utrustning

Med Rivelia har DeLonghi inte slösat pengar på dyr utrustning. Man får en enda kvarn och man kan inte ansluta maskinen till en app via Wi-Fi eller Bluetooth. Man hittar inte heller någon koppvärmare på maskinen. Man kan fortfarande ändra bryggtemperaturen, göra mindre ändringar i kafferecepten och ha flera profiler. Man får också tillgång till Delonghis ”Bean Adapt”, som hjälper dig att ställa in maskinen efter dina kaffebönor.

Designen är lite tråkig, men DeLonghi Rivelia tar bara upp lite mer utrymme än vissa kapselmaskiner. Det gör den lätt att få plats med, vilket sällan är fallet med espressomaskiner. Ljudnivån är också på en acceptabel nivå.

Annons

Den maximala dosen kaffebönor är cirka 16 gram kaffe per kopp, och det tar maskinen en minut och 42 sekunder att brygga en cappuccino. När man sätter på Rivelia tar det 37 sekunder att värma upp och spola vatten genom munstycket.

Kort sagt, exakt vad man kan förvänta sig av en konkurrenskraftig maskin i denna prisklass. Varken över- eller underväldigande, men poäng för den kompakta storleken. Där Rivelia utmärker sig är bönbehållaren.

Anmeldelse af Delonghi Rivelia
Även om den inte kan kopplas till en app kan man ändå få hjälp att justera sitt kaffe. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Byte av bönor

De allra flesta espressomaskiner har inget sätt att avlägsna bönorna efter att de har fyllts på i behållaren. Synd om du inte gillar kaffet!

Så är det inte med Rivelia. Den levereras med två behållare som man kan växla mellan. Systemet fungerar på samma sätt som den mycket dyrare Sage The Oracle Touch, där man ”låser” botten på bönbehållaren och sedan lyfter upp den från maskinens ovansida.

Det blir alltid några bönor kvar närmast kvarnen när man tar bort behållaren. Ca 12 gram. Man får välja mellan att mala bort bönorna eller att brygga dem till en valfri kopp kaffe. Det är enkelt och skärmen förklarar allt på ett pedagogiskt sätt när man byter behållare.

Eftersom det bara finns en kvarn kommer det alltid att förekomma viss korskontaminering mellan bönorna. Och även om det är bekvämt att förvara kaffet i de två bönbehållarna bör man vara medveten om att behållarna inte är lufttäta. Detta är inte nödvändigtvis ett problem, men om bönorna ligger kvar i behållarna i flera veckor kommer de att bli dåliga. Om man till exempel har koffeinfria bönor som man använder sällan är det bättre att förvara dem i frysen eller i en behållare som är lufttät eller i vakuum. Då bevaras smaken mycket bättre.

Sammantaget är bönutbytet ett praktiskt system som gärna får införas i andra kaffemaskiner.

Rivelia4 Rivelia5
<
>
Om man behöver förvara sina bönor under en längre tid är det en bra idé att köpa en vakuumbehållare. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Användarvänlighet

Rivelia är en typisk DeLonghi och kommer att vara bekant om man har provat andra DeLonghi maskiner. Detta är i allmänhet en bra sak. Deras mjölkkanna är lätt att rengöra, vattentanken har en bra storlek för en liten maskin och pekskärmen är lätt att navigera. Faktum är att den är mycket enklare än toppmodellen Maestosa, som är några år gammal. Skärmen har mycket bättre färger och svarstid, men är liten, vilket kan leda till mänskliga misstag tidigt på morgonen. Själva mjukvaran är oerhört enkel. Detta beror delvis på att man inte har lika många justerbara inställningar som på de dyrare modellerna.

DeLonghi vill verkligen göra livet enkelt, och Rivelia har en inbyggd ”rutin”-funktion som föreslår kaffe baserat på tiden på dagen. Som gör vad den lovar. Den delar in dagen i morgon, middag och kväll, och den kaffesort man dricker mest av under dessa tidsintervall hamnar först på skärmen. Om kaffevalet är helt oberoende av tid på dygnet känns det mer som att den flyttar runt recepten utan anledning. Om man till exempel konsekvent dricker en cappuccino på morgonen, en americano på eftermiddagen och en liten espresso på kvällen kan man spara lite tid. Mycket lite tid. Enligt min mening är det bättre att stänga av systemet, vilket lyckligtvis är lätt.

anmeldelse delonghi rivelia
En rätt anonymt utseende men som rymmer det allra viktigaste. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Kaffet blir som förväntat

Rivelia brygger en god espresso som inte hotar de bästa på marknaden, men inte heller känns som en kompromiss. Bönorna från mataffären visade sig vara en besvikelse, vilket inte är maskinens fel. Därför blev deras uppgift att minimera den askiga bitterheten som bönorna bjöd på och skapa en espresso som åtminstone smakade bra i en cappuccino. Detta lyckades den bra med. Med lite extra vatten och temperaturen på medium blev kaffet acceptabelt. Kvarnen var inställd på 3 i testet, vilket resulterade i en utmärkt konsistens för en automatisk maskin. Den maximala dosen på 16 gram kaffe smakade bäst när det bryggdes till cirka 65 gram espresso.

De dyra bönorna hade en mer intressant smak. Temperaturen måste höjas till High, men en färdig mängd på 65 gram espresso passade också bra till. Resultatet blev en espresso utan bitterhet eller bismak. Syran lyste verkligen igenom utan att vara obehaglig eller överväldigande. En mycket ren och tydlig fruktsmak med en bra mängd syra och sötma. Den fermenterade smaken förblev ganska subtil.

Espressokvaliteten från Rivelia är mycket väl anpassad till prisnivån. Den har inte alla de nördiga små inställningarna, men den har det väsentliga täckt. Kvarnen ställs in manuellt på ovansidan av maskinen och temperaturen ställs in på skärmen. I kafferecepten har man möjlighet att ändra hur mycket kaffe och vatten som används, vilket trots allt är det viktigaste. Om man är mycket osäker på de rätta inställningarna kan man använda den så kallade Bean adapt. Den guidar en genom kaffets smak och utseende och justerar inställningarna tills man är nöjd. En trevlig funktion som gör det enkelt att upptäcka en ny kaffeböna.

Rivelia7 Rivelia8
<
>
Maskinen producerar en fin crema och snålar inte med skummet till din cappuccino. (Foto: Lasse Torp Hansen)

Mjölk

Mjölkbehållaren liknar den som finns i DeLonghi Eletta Explore, och kvaliteten är lika fin även om den inte kommer i närheten av baristakvalitet. Varm mjölk är alltid en lyx och Rivelia levererar det med ett fint krispigt skum till en cappuccino. Maskinen fungerar även bra med växtbaserad mjölk om man föredrar det. Som de flesta automatiska espressomaskiner har den dock svårt att producera den krämiga mjölk som krävs för en god latte.

Mjölkbehållaren är enkel att ta isär och rengöra, och den tål maskindisk. Ett problem är att locket inte går att fästa på behållaren. Det gör det alltför lätt att spilla mjölk i hela kylskåpet, vilket tyvärr hände mig en sömnig onsdagsmorgon. Min gamla kapselmaskin, också från DeLonghi, har en nästan identisk mjölkbehållare som klickas på plats. Varför DeLonghi har gått ifrån detta är för mig obegripligt.

Test Delonghi Rivelia
Foto: DeLonghi PR

Slutsats

Förhållandet mellan pris och kvalitet för DeLonghi Rivelia är bra, men utan att vara överväldigande. Storleken är ett stort plus, liksom pekskärmen, som överträffar skärmen på äldre DeLonghi-maskiner. Systemet för att byta bönor fungerar riktigt bra, men innebär att man antingen slösar bort bönor eller måste dricka en kopp av det kaffe man vill byta från. Det är ändå mycket bättre än att inte kunna ta bort behållaren, så funktionen är uppskattad. Om du inte är intresserad av app-kontroll och inte vill ha en dyr, gigantisk maskin på köksbänken är DeLonghi Rivelia ett bra köp.

Karakter
DeLonghi Rivelia
Premium
Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse har bland annat publicerats i Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler och Filmmagasinet Ekko. Lasse visade sig tyvärr vara en ganska usel akademiker, men å andra sidan väldigt bra på att formulera de universella sanningar som håller honom vaken om nätterna: som att elbilar ofta delar designfilosofi med gaming-utrustning och att filmen ”Erna i krig” har samma handling som ”Hitta Nemo”. Hans främsta besattheter är bilar, kaffe, teknik, design och film.

1 reaktion på ”DeLonghi Rivelia”

  1. Bra tänkt MEN
    MELITTA BARISTA TS SMART har alltid haft två kaffekvarn eller två avdelningar för bönor. Kaffekvarn fortsätter mala någon sekund i tomtläge så det är inga bönor kvar närmast kniven. Du kav växla och välja vid varje kopp utan klydd.
    Dessutom har Melitta Barista TS smart vunnit tester (bästa kaffe) även mot maskiner liksom Siemens som kostar nästan 40.000.
    Design är tidlös även om den sett likadant ut i 10 år.
    Enligt MELITTA så kommer det en facelift 2025.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild