TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Arlo Video Doorbell 2K

Arlo Video Doorbell 2K är snabbare och skarpare

En redan bra videoringklocka har uppgraderats där det räknas.

Av / 2024-10-06 - 14:04
Arlo Video Doorbell 2K

Home tycker

  • Praktisk och välbyggd videoringklocka. Reagerar snabbt och ger tillräckligt bra samtalskvalitet. Bra videokvalitet i dagsljus och godkänd i mörker.
  • Kräver abonnemang för full funktion. Inget enkelt sätt att stänga av notiser. Stöder inte Apple Homekit.

Om man ofta får leveranser eller andra besök när man inte är hemma kan en videoringklocka vara en smart lösning. När besökaren ringer på får man signalen i mobilen och genom att öppna appen kan man se vem som står utanför, och kan prata med denne. Man kan antingen be budet att lämna paketet hos grannen, eller komma överens om en senare tid när man är på plats. Skulle det vara en hantverkare eller någon annan man faktiskt vill släppa in så är det bara att fjärröppna sitt smarta lås. Det är det perfekta komplementet till en videoringklocka. Som en bonus fungerar den även som en övervakningskamera så att man får notiser om någon smyger omkring utanför dörren.

Arlo kompletterade 2019 sitt breda utbud av säkerhetskameror med en videoringklocka som krävde sladdanslutning. Två år senare släpptes äntligen en modell med batteridrift vilket gör den betydligt enklare att installera för de flesta. Nu kommer Arlo Video Doorbell 2K, den senaste i raden som har bättre videokvalitet, bättre prestanda och trevligt nog även ett lägre pris.

Arlo Essential Video Doorbell montering
Har man dörrfoder av trä är det lätt att skruva fast och montera Doorbell. (Foto: Arlo)

Installation

Efter att ha laddat ringklockan, vilket görs med en USB-C-kontakt på baksidan, är det dags för montering. Det är inte svårare än att skruva fast ett monteringsbleck på dörrkarmen, eventuellt med en vinkelplatta om man inte vill ha den riktad rakt fram. Sedan klickar man fast kameran i monteringsblecket. Det ska noteras att man även kan ersätta sin gamla ringklocka och koppla in Arlo Video Doorbell 2K till sladdarna. Då ringer det på det gamla hederliga sättet också, samt att den håller batteriet laddat. Utan sladdar får man komplettera med en Arlo Chime 2 för att få ringsignal även utan mobilen.

Appen visar alla stegen åt dig, så det är ytterst pedagogiskt. Därefter är det bara att följa instruktionerna för att koppla upp ringklockan på det trådlösa nätverket. Det kan vara smart att kolla att ditt wifi verkligen når utanför dörren innan du köper.

arlo monterad
Har man metalldörr går det i nödfall att sätta upp den med monteringstejp. (Foto: Max Nyman-Hansen)

 Användning

Det fungerar bra att ta emot ringsignalen med mobilen, det är en väldigt kort fördröjning mellan att något trycker på knappen och att det låter i mobilen. Om de inser var de ska trycka vill säga, för det är inte alltid uppenbart för besökarna att den lilla lådan är en ringklocka. En tydligare markering hade varit önskvärt så att man slipper göra en egen skylt som pekar på knappen.

Annons
Läs också Trådlös övervakning av hemmet När man varken behöver dra nätverk eller elsladdar blir det löjligt enkelt att öka säkerheten hemma.

Att prata med besökaren fungerar också väl, även om det inte är hifi-kvalitet så är det minst lika bra som att ringa någon med exempelvis Messenger. Videokvaliteten får sägas vara bra, klart ett steg upp från Arlo Video Doorbell Wire-free som vi testade för tre år sedan. Med den ökade upplösningen kan man zooma in i bilden och fortfarande se detaljer. I mörkret får videokvaliteten sägas vara okej. Den använder sig av IR-belysning för att få den välbekanta svartvita nattvideon.

arlo samtal
Videosamtalskvaliteten är väldigt bra i dagsljus. (Foto: Max Nyman-Hansen)

Man kan även koppla Arlo Video Doorbell 2K till smarta hem-system som Amazon Alexa, Google Home och Samsung SmartThings. Därmed kan den integreras i automationer, som exempelvis att tända ytterbelysningen när någon ringer på.

Övervakningskamera

Det här med att få notiser vid rörelse kan både vara en för- och en nackdel. Man får nämligen ganska ofta ”falsklarm” och efter att det plingat hela dagen i mobilen så slutar man titta. Det rekommenderas därför att man maskerar området som övervakas så att det bara är precis framför dörren. Att maskera synfältet är ofta ändå en nödvändighet så att man inte råkar filma folk utanför tomten, för det är inte tillåtet. Av någon anledning kan man inte stänga av kameran för att slippa notiser, exempelvis om man har hantverkare utanför huset.

Arlo Essential Video Doorbell night
Visst ser man vem det är även om det är mörkt. (Foto: Arlo)

 Nog är det praktiskt att få videoinspelningar av alla som rört sig på uppfarten. Exempelvis om man kommer hem och upptäcker att någon har burit i väg med cykeln som stod lutad mot förrådet. Det förutsätter dock att videor sparas. Och eftersom det inte finns plats för något minneskort i Arlo Video Doorbell 2K så måste de sparas i Arlos molntjänst. Något som Arlo tar 49 kronor i månaden eller 490 kronor om året för. Man får alltså plussa på den kostnaden för en viktig funktion, vilket gör den dyr att ha i längden.

Läs också Ytterdörrens väktare Paketleverantörer, oväntade gäster eller potentiella inbrottstjuvar. Den smarta dörrklockan upptäcker dem alla.

Slutsats

En välfungerande kvalitets-ringklocka som är enkel att installera då den inte kräver strömdragning. Arlos app är pedagogisk och lättanvänd. Fungerar bra för att prata med besökare när man inte är hemma. Är också en extra övervakningskamera då den reagerar på rörelse. Men man får hosta upp för ett abonnemang om videon ska sparas. Speciellt om man redan har Arlo-kameror är den ett utmärkt val.

Karakter
Arlo Video Doorbell 2K
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Ljud & Bild