TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Arlo Pro 4 Spotlight Camera

Helt trådlös övervakning

2K-videokvalitetsövervakning inne och ute, direkt i ditt Wi-Fi.

Av / 2021-12-28 - 09:00
Arlo Pro 4 Spotlight Camera

Home tycker

  • Robust och vädertålig kamera med hög upplösning. Kan anslutas direkt till Wi-Fi-nätverket. Inbyggd spotlight.
  • Dyr. Upplösningen är hög, men inte lika hög som på Arlo Ultra 2.

Arlo har så många olika övervakningskameror att det kan vara svårt att få en överblick. Från riktigt billiga inomhuskameror för ett par hundralappar och upp till heltäckande paket med övervakning av hela hemmet i UHD-upplösning.

Trots proffsbeteckningen är Arlo Pro 4 Spotlight Camera inte toppmodellen utan ”bara” den näst mest avancerade. Vilket inte är så illa, eftersom kameran klarar videoövervakning i 2K-upplösning både inomhus och utomhus, kan filma fullständigt mörker och har en inbyggd spotlight.

På utsidan ser Arlo Pro 4 ut precis som företagets övriga kameror: en rundad enhet i glansig vit eller svart plast som kan fästas magnetiskt eller med skruvfäste som ingår i paketet. Likheten är så fullständig att man måste gå in i Arlo-appen (eller läsa på förpackningen) för att se skillnaden mellan Pro 4 och Ultra 2 – eller för den delen den äldre Pro 3-modellen.

Connect to wifi
Arlo Pro 4 kan användas inomhus och utomhus. (Foto: Arlo)

Pro eller Ultra?

Där Arlo Pro 4 skiljer sig från den något dyrare Arlo Ultra 2, som vi också har testat, är först och främst på videokvaliteten. Ultra-modellen kan spela in med 4K-upplösning, medan Pro-versionen nöjer sig med 2K. Så länge man inte behöver zooma in på detaljer som är väldigt långt borta är skillnaden i upplösning ett lyxproblem.

Desto mer relevant är att Ultra-kameran har två mikrofoner – och därmed en möjlighet att reducera bort vindbrus på elektronisk väg, medan Pro-kameran får nöja sig med en enda mikrofon. Det finns dessutom bara en enda rörelsesensor i Pro-modellen i stället för två. Det kan spela roll på vissa platser – som vindpinade hushörn. Om kameran ska monteras inomhus är skillnaden förmodligen obetydlig.

Annons
Pro 4 Hero VMC4050P 45Left Transparent
Arlo Pro 4 kan anslutas direkt till det trådlösa nätverket. (Foto: Arlo)

Ett område där Arlo Pro 4 ligger före den dyrare Ultra 2 är att den kan kopplas direkt till hushållets trådlösa nätverk. Man slipper alltså använda en ”hubb” som länk mellan nätverket och kameran(-orna). Om man bara behöver en enda övervakningskamera blir paketpriset lägre. Det gör också det enklare att integrera Arlo Pro 4 i ett smart hem med kameror från flera tillverkare. Har man redan en Arlo-hubb i huset kan Pro 4 också kopplas till den, om man vill.

Möjligheten att koppla upp direkt till det trådlösa nätverket är för övrigt den enda direkta skillnaden mot föregångaren Arlo Pro 3, som vi har testat tidigare.

Pro 4 kan, liksom Arlos andra kameror, styras från Arlos egen mobil-app, som även används under installationen. Men den kan också integreras i ett smart hem via Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa eller Samsung SmartThings.

Pro 4 Spotlight
Det finns en inbyggd spotlight och siren i kameran. (Foto: Arlo)

Spotlight och tvåvägskommunikation

På paketet utlovas Color Night Vision. Detta är en sanning med modifikation, eftersom det inte filmas i färg i totalt mörker. När kameran streamar video från ett mörkt rum sker det i svartvitt. Färgerna kommer in i bilden när rörelsesensorn känner av aktivitet framför kameran och tänder LED-spotlighten.

Det finns inbyggd mikrofon och högtalare i kameran, med full tvåvägskommunikation så du kan be budet att lägga paketet i trädgårdsskjulet eller beordra hunden att gå ner från sängen när du har fått ett meddelande i mobilen om att kameran har observerat ett paket eller ett djur. Om det varken är UPS eller hunden som upptäckts så har kameran även en inbyggd siren för att skrämma bort inbrottstjuvar.

POV Guests 2K video with HDR
Se vem som ringer på – och undvik överraskningar. (Foto: Arlo)

Abonnemang är – nästan – oumbärligt

Möjligheten att identifiera människor, djur, fordon och paket finns inte automatiskt, som det gör med Google Nest Cam. För att skilja de relevanta rörelserna framför kameran från de irrelevanta måste man ha ett abonnemang hos Arlo. I ”gratis-utförande” får man live-meddelanden i appen när något registreras. Och man kan titta på en live videofeed. Men videon lagras inte i molnet som bevis.

I praktiken betyder det att ett abonnemang är oumbärligt för att Arlo Pro 4 ska fungera som det är tänkt med en övervakningskamera. Det kostar 29 kronor i månaden att få tillgång till lagring online för en kamera. Har man fler mer än en enda kamera kostar det 99 kronor per månad för onlinelagring i upp till 30 dagar i 2K-videokvalitet. Oavsett antal kameror. När man köper kameran får man tre månaders gratis provperiod på abonnemanget.

Arlos app har en funktion som heter Geofencing som aktiverar kamerorna när ägaren lämnar hemmet, det vill säga när mobiltelefonen förflyttar sig bort från adressen. Och stänger av dem igen när mobilen kommer hem. Man kan registrera flera mobila enheter så att kamerorna bara är aktiva om alla som bor i huset är borta.

POV Car Viewing angle
Arlo Pro 4 har en högre bildupplösning än de flesta övervakningskameror. (Foto: Arlo)

Slutsats: Arlo Pro 4

Arlo Pro 4 är ingen billig övervakningskamera, men kvaliteten och funktionerna matchar priset. Och tack vare möjligheten att koppla kameran direkt till Wi-Fi utan anslutnings-hubb kan den även vara en bra nybörjarkamera för den som vill börja övervaka sin omgivning. Video i 2K med HDR-färgrymd ger en bildkvalitet som är högre än i de flesta modeller på marknaden. Vill man ha ännu högre bildkvalitet kan man överväga Arlo Ultra 2, men då blir inte bara upplösningen utan även priset per kamera dubbelt så högt.

Karakter
Arlo Pro 4 Spotlight Camera
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Smart övervakning i 4K och färg

Ett effektivt farväl till smuts och djurhår

Ny toppmodell från Sage imponerar

Lättinstallerad och drivs av solljus

Prisvärd pizzaugn för både inom- och utomhusbruk

Du får inte ha bråttom

Ambilight för den moderna spelaren

Pling plong - du är i bild

Delad glädje är dubbel glädje

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Ljud & Bild