Inom kaffe sker de flesta innovationerna i segmentet espressomaskiner, där man kan välja bland maskiner för kapslar eller för bönor – med eller utan inbyggd kvarn – och utbudet består av allt från helautomatiska, via halvautomatiska till helt manuella maskiner där man själv extraherar kaffet med hjälp av handkraft. Innovationer inom detta segment har den senaste tiden varit bland annat automatisk tamper (så att man slipper komprimera kaffet för hand) och cold brew.
När det gäller kaffebryggare ser de flesta produkter på marknaden ut som de gjort i många år, och den enda innovationen som lanserats å det senaste är blooming, vilket innebär att kaffet fuktas och får vila en stund innan bryggningen. Anledningen är att om kaffet är väldigt färskt – vilket såklart är att föredra – innehåller det en hel del koldioxid, vilket syns under bryggningen genom att kaffet bubblar och skummar när koldioxiden lämnar kaffet. För mycket koldioxid i kaffet påverkar smaken negativt, och då kan man använda blooming för att ”avgasa” kaffet innan själva bryggningen.
Det svenska företaget Aarke – som är mest känt för sina stilrena kolsyremaskiner – har i och med lanseringen av Aarke Coffee System tagit steget in i kaffets värld. Och som tillbehör erbjuder de termoskannan Thermal Jug.
Aarke Coffee Maker är certifierad av ECBC (European Coffee Brewing Center) och brygger en full kanna på under sex minuter.
Sömlös användning
När man packat upp Aarke Coffee System, som består av kaffebryggaren Coffee Maker och kaffekvarnen Coffee Grinder, kopplat ihop dem med den medföljande sladden och anslutit dem till varsitt eluttag är användningen mycket enkel.
- Man fyller kaffebryggaren med så mycket vatten man önskar, från 250 ml till 1,25 liter (motsvarande 2–10 koppar). När man häller i vattnet tänds en lampa inne i vattenbehållaren som gör det enkelt att se hur många koppar man hällt i.
- Man stoppar ett filter i filterhållaren och placerar den under kaffekvarnen (som ska vara inställd på läge A för automatik) och vippar på spaken, varpå kvarnen automatiskt maler så mycket kaffe som behövs, baserat på hur mycket vatten som finns i vattentanken.
- Man placerar filterhållaren, med de nymalda bönorna i, i kaffebryggaren och trycker på den enda knappen som finns på kaffebryggaren för att starta bryggningen. Önskar man använda sig av blooming så håller man inne knappen i tre sekunder (tills den tänds) innan man släpper den. Kaffebryggaren optimerar automatiskt bryggtemperaturen efter hur mycket kaffe som bryggs.
Den medföljande behållaren i rostfritt stål att mala bönor i och kaffemåttet behöver inte användas, utan kan packas undan, eftersom man kan mala direkt ner i filterhållaren. De två medföljande putsdukarna kan däremot vara bra att ha tillhands, om man vill bibehålla apparaternas blanka utseende…
Personlig justering
Kaffekvarnen kan ställas in i 60 lägen för olika malningsgrad, beroende på vilka bönor som används och personlig smakpreferens, och mängden kaffe som mals kan finjusteras i nio steg, från -4 till +4.
Jag testade med tre olika sorters bönor, och som exempel använde jag 15 som malningsgrad samt +3 på kaffemängd för en relativt ljusrostad böna, vilket resulterade i att kvarnen malde 21 g kaffe till 2 koppar och 42 g kaffe till 4 koppar. För en mörkrostad bönsort fungerade det, enligt mina smaklökar, bättre med malningsgrad 20 och +2 på kaffemängd.
Att brygga 2 koppar kaffe, motsvarande en mugg, tar ungefär en och en halv minut. Och om man som jag vill ha en mugg kaffe med mjölk på morgonen tar det från start till mål ganska exakt tre minuter. Använder man bloomingfunktionen får man addera lite drygt 30 sekunder.
Som en parentes kan nämnas att det är nästan exakt lika lång tid som det tar för mig att fixa en cappucino med min halvautomatiska espressomaskin, men då krävs lite mer aktivt arbete…
Potentiella köpare
Aarke Coffee System vänder sig till de som föredrar bryggkaffe framför espresso, samt är villiga att lägga en slant på sin kaffenjutning. Den självskrivna konkurrenten på marknaden är Moccamaster, vars kaffebryggare sett ungefär likadana ut sedan tillverkningen startade i Nederländerna 1969, som lyckats ta en rejäl bit av kakan inom segmentet kaffebryggare i premiumklassen. När jag hälsar på mina föräldrar får jag kaffe från en Moccamaster, besöker jag min bror står det en Moccamaster i köket och behöver jag låna ägg hos grannen i huset rakt över gatan är det inte omöjligt att det bjuds en kopp kaffe, från en Moccamaster.
En annan aktör på marknaden är norska Wilfa, som erbjuder ett antal olika kaffebryggare i samma segment. Både Moccamaster och Wilfa har kaffekvarnar i sitt utbud, och ett paket med kaffebryggare och kaffekvarn ligger i samma prisklass som Aarke Coffee System. Men konkurrenterna har inte den smarta hopkopplingen av apparaterna, för automatisk malning av korrekt mängd kaffe, som Aarke har.
Slutsats
Aarke Coffee System är företagets första steg in på kaffemarknaden, och imponerar. Produkterna känns gedigna och designen i rostfritt stål känns igen från företagets kolsyremaskiner – de har skapat två produkter som är mycket enkla att använda och som fungerar perfekt tillsammans.
Att automatiskt mala korrekt mängd kaffe direkt ner i kaffefiltret, oavsett hur mycket vatten man fyllt i kaffemaskinen, är genialt. Det är också enkelt att finjustera malningsgrad och kaffemängd, så att man optimerar smaken från de bönor man för tillfället använder.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser