Ring är Amazons varumärke inom Smart Hem-produkter. Spotlight Cam Plus är därför tätt integrerat med Alexa, teknik- och handelsjättens plattform för röststyrning och smart hemstyrning. Alexa förstår inte alla nordiska språk och är halvhjärtat introducerad på våra breddgrader, så det talar inte direkt till produktens fördel att det är denna plattform som kameran är ansluten till. Googles och Apples konkurrerande plattformar är mycket bättre implementerade i de nordiska länderna, men dem finns inte skymten av här.
Alexa spelar dock ingen avgörande roll för upplevelsen. Installation och hantering görs i huvudsak med Ring-appen.
Innan du kan börja konfigurera måste batteriet sättas i och kameran monteras. Skruva loss botten och placera batteriet i en av de två hållarna. I den andra kan ett extra batteri placeras för att fördubbla batteriets livslängd och du kan ladda ett medan det andra håller kameran i gång. Ett andra batteri är ett tillbehör, men det är ändå en trevlig funktion som Ring är den enda av testdeltagarna som erbjuder.
Ett litet minus är dock att batterierna laddas med den gamla microUSB-kontakten. Det finns ingen anledning att använda detta idag, särskilt inte när den fasta strömanslutningen på kamerans baksida är USB-C. Det är onödigt förvirrande att blanda de två kontakttyperna – för att inte tala om slöseri med kablar.
Kameran levereras med ett flexibelt fäste, vilket gör att den kan monteras på en lodrät vägg eller under ett tak. Om du vill placera den stående måste du köpa en fot. Med IP55-certifiering är det inte den mest vädertåliga i testet. Vi såg dock inga tecken på att regn var någon särskild utmaning för kameran.
Svårt att slippa abonnemang
När batteriet har satts in i kameran väljer du att lägga till en ny produkt i Ring-appen; skanna sedan QR-koden med kameran och följ stegen, som inkluderar olika anpassningar för rörelsedetektering, inställning av privata zoner, skanningsfrekvens och mycket mer. Det är en lite längre process, däremot är kameran helt klar att köra och anpassad efter dina önskemål när du väl har kommit igenom. Därför behöver du inte oroa dig så mycket för det lite förvirrande urvalet av menyalternativ i appen.
Den grundläggande hanteringen är relativt enkel. Tryck på kamerabilden för att strömma live och få manuell kontroll över den inbyggda strålkastaren och sirenen. Strålkastaren kan också tändas automatiskt när rörelse detekteras, men sirenen måste alltid aktiveras manuellt för att undvika olyckliga falsklarm som väcker hela grannskapet.
Mikrofon och högtalare kan också aktiveras här, så det är möjligt att prata med den som är framför kameran.
Bildkvaliteten är ganska utmärkt. Det är bra kontrast och fina färger i dagsljus, och när natten faller får du också en utmärkt bild av den närmaste omgivningen, även i färg när strålkastaren är aktiverad.
Kameran har inte riktigt lika förfinad artificiell intelligens som flera av de andra i testet. Den ser inte skillnad på djur och fordon, men kan ställas in för att filtrera bort allt annat än människor, vilket kan minska mängden falsklarm en del.
Videoinspelningar lagras i molnet. Det finns inget alternativ för intern lagring. Därför finns det verkligen ingen väg runt ett månadsabonnemang. Så även om priset på kameran är mycket rimligt blir det snabbt en stor investering.
Slutsats
Ring-kameran har många fina kvaliteter. Den ger en fantastisk bild med ett brett synfält, ett komplett utbud av funktioner och en lång batteritid om du lägger till ett andra batteri (upp till sex månader anges för ett enda batteri, men det varierar ganska mycket beroende på inställningar). Om du kan leva utan Google- och Apple-integration är det en kamera som täcker de flesta människors behov. Det faktum att lagringen kräver ett månadsabonnemang är dock ett betydande minus.