TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Ring Spotlight Cam Plus

Välutrustad kamera kan bli dyr i längden

Den har i stort sett alla tänkbara funktioner och till och med plats för ett extra batteri. Det är inte möjligt att spara inspelningar lokalt, och molnlagring kräver en prenumeration.

Av / 2023-06-13 - 09:24
Ring Spotlight Cam Plus

Home tycker

  • Två batteriingångar. Fin bild. Bra utbud av funktioner.
  • Gammal kontakt för batteriladdning. Ingen intern lagring. Svårt att slippa abonnemang.

Ring är Amazons varumärke inom Smart Hem-produkter. Spotlight Cam Plus är därför tätt integrerat med Alexa, teknik- och handelsjättens plattform för röststyrning och smart hemstyrning. Alexa förstår inte alla nordiska språk och är halvhjärtat introducerad på våra breddgrader, så det talar inte direkt till produktens fördel att det är denna plattform som kameran är ansluten till. Googles och Apples konkurrerande plattformar är mycket bättre implementerade i de nordiska länderna, men dem finns inte skymten av här.

Alexa spelar dock ingen avgörande roll för upplevelsen. Installation och hantering görs i huvudsak med Ring-appen.

Innan du kan börja konfigurera måste batteriet sättas i och kameran monteras. Skruva loss botten och placera batteriet i en av de två hållarna. I den andra kan ett extra batteri placeras för att fördubbla batteriets livslängd och du kan ladda ett medan det andra håller kameran i gång. Ett andra batteri är ett tillbehör, men det är ändå en trevlig funktion som Ring är den enda av testdeltagarna som erbjuder.

ring 2
Det finns plats för två batterier i kameran för att fördubbla batteriets livslängd. (Foto: Ring)

Ett litet minus är dock att batterierna laddas med den gamla microUSB-kontakten. Det finns ingen anledning att använda detta idag, särskilt inte när den fasta strömanslutningen på kamerans baksida är USB-C. Det är onödigt förvirrande att blanda de två kontakttyperna – för att inte tala om slöseri med kablar.

Kameran levereras med ett flexibelt fäste, vilket gör att den kan monteras på en lodrät vägg eller under ett tak. Om du vill placera den stående måste du köpa en fot. Med IP55-certifiering är det inte den mest vädertåliga i testet. Vi såg dock inga tecken på att regn var någon särskild utmaning för kameran.

Annons

Svårt att slippa abonnemang

När batteriet har satts in i kameran väljer du att lägga till en ny produkt i Ring-appen; skanna sedan QR-koden med kameran och följ stegen, som inkluderar olika anpassningar för rörelsedetektering, inställning av privata zoner, skanningsfrekvens och mycket mer. Det är en lite längre process, däremot är kameran helt klar att köra och anpassad efter dina önskemål när du väl har kommit igenom. Därför behöver du inte oroa dig så mycket för det lite förvirrande urvalet av menyalternativ i appen.

Den grundläggande hanteringen är relativt enkel. Tryck på kamerabilden för att strömma live och få manuell kontroll över den inbyggda strålkastaren och sirenen. Strålkastaren kan också tändas automatiskt när rörelse detekteras, men sirenen måste alltid aktiveras manuellt för att undvika olyckliga falsklarm som väcker hela grannskapet.

Mikrofon och högtalare kan också aktiveras här, så det är möjligt att prata med den som är framför kameran.

Bildkvaliteten är ganska utmärkt. Det är bra kontrast och fina färger i dagsljus, och när natten faller får du också en utmärkt bild av den närmaste omgivningen, även i färg när strålkastaren är aktiverad.

Kameran har inte riktigt lika förfinad artificiell intelligens som flera av de andra i testet. Den ser inte skillnad på djur och fordon, men kan ställas in för att filtrera bort allt annat än människor, vilket kan minska mängden falsklarm en del.

Videoinspelningar lagras i molnet. Det finns inget alternativ för intern lagring. Därför finns det verkligen ingen väg runt ett månadsabonnemang. Så även om priset på kameran är mycket rimligt blir det snabbt en stor investering.

Slutsats

Ring-kameran har många fina kvaliteter. Den ger en fantastisk bild med ett brett synfält, ett komplett utbud av funktioner och en lång batteritid om du lägger till ett andra batteri (upp till sex månader anges för ett enda batteri, men det varierar ganska mycket beroende på inställningar). Om du kan leva utan Google- och Apple-integration är det en kamera som täcker de flesta människors behov. Det faktum att lagringen kräver ett månadsabonnemang är dock ett betydande minus.

Karakter
Ring Spotlight Cam Plus
Premium

Också i detta test:

TP-Link Tapo C420S2

Skarpa bilder och bra pris

För mer eller mindre samma pris som de andra i testet erbjuder TP-Link två kameror som levererar skarpa 2K-bilder och ett bra utbud av funktioner.

Skarp bild. Två kameror till priset av en. Bra utbud av funktioner.
Måste vara ansluten till en hub. Begränsat synfält.
Läs hela testet

Arlo Go 2

Mobil kamera med 4G

Arlos kamera kan anslutas till mobilt bredband, så det är möjligt att använda den på platser där det inte finns Wi-Fi. Men det är ganska dyrt när man tar hänsyn till dess andra egenskaper.

Internetanslutning överallt. Lång batteritid. Lång räckvidd. GPS-spårning.
Bildkvaliteten varierar. Ganska dyr.
Läs hela testet

Netatmo Smart Outdoor Cam with Siren

Fast monterad kvalitetskamera utan extrakostnader

En välfungerande kvalitetskamera där du får tillgång till all funktionalitet utan abonnemang. Den kräver dock en fast strömanslutning och är därför inte särskilt flexibel.

Välbyggd. Fin bild, dag och natt. Inga funktioner kräver abonnemang.
Kan endast monteras i ett lamputtag. Smalt synfält.
Läs hela testet

Google Nest Cam (med batteri)

Snygg Google-kamera med bra bild

Designen är läcker, användarvänligheten är hög och kameran erbjuder smart personigenkänning. Du måste dock klara dig utan strålkastare och sirener

Snygg design. Hög användarvänlighet. Bra bild, både dag och natt.
Inte den mest vädertåliga. Ingen strålkastare eller siren. Ingen möjlighet till intern lagring. Personigenkänning kostar extra.
Läs hela testet
Rasmus Elm Rasmussen
(f. 1980): Journalist på L&B Home. Rasmus skrev sin första artikel om teknik 1999 för tidningen Alt om NET. Sedan dess har han skrivit en mängd artiklar för tidskrifter, dagstidningar och webbmedier inom områdena kultur, livsstil och teknik. De senaste åren har Rasmus varit redaktör för tidningen Alt om DATA. Rasmus skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till elbilar, smarta hem och ljudutrustning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild