TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Grupptest: 5 Sous vide-cirkulatorer

Skonsam och exakt matlagning

Från kockarnas hemliga teknik till något vi alla kan göra hemma för ett perfekt resultat. Sous vide har blivit vardagsmat.

Av / 2024-02-26 - 09:12
5 Sous vide-cirkulatorer

Som restauranggäst blir man ibland förundrad och ofta lite frustrerad över hur kockarna lyckas tillaga fisk och kött så fantastiskt. Medan man själv antingen får en torr och hård fiskbit eller en köttbit som antingen är kall eller är halvt genomstekt. De lyckas även locka fram starka smaker ur grönsaker som hemma bara känns smaklösa. Naturligtvis handlar det mycket om erfarenhet och skicklighet, men i restaurangköken finns även maskiner som kan hjälpa till.

Det handlar om att vakuumpacka livsmedlen och att laga dem långsamt och försiktigt med exakt temperaturkontroll. På så sätt får man samma temperatur genom hela livsmedlet, så att det blir tillagat i mitten utan att bli bränt på utsidan. Genom den långa tillagningen bryts även kollagen och proteiner ner. Därmed kan man göra billigare köttstycken möra, och ta vara på de ofta mer smakrika styckningsdelarna.

SousVideSirkulator Creek
Staven cirkulerar vattnet i behållaren så att det håller rätt temperatur och maten tillagas jämnt. (Foto: Wilfa)

Sous-vadå?

Sous vide är franska för ”under vakuum”, kort för méthode sous-vide, det vill säga vakuumpacknings-metoden. Det är alltså inte tillagningen som heter sous vide, utan förberedelsen. Därmed är det vakuumpacknings-maskinen som heter sous vide-maskin. Apparaterna vi testar här kallas sous vide-cirkulatorer eftersom de cirkulerar vattnet runt de vakuumpackade livsmedlen. Det uttalas /suːˈviːd/ (ungefär soo vidd), man sväljer alltså det andra s:et i ”sous”.

Vad lagar man sous vide?

Det klassiska är proteiner som kött, fågel och fisk. Kött därför att man kan få en perfekt medium rare där köttbiten är rosa rakt igenom. Kör man bara i stekpanna tar det så lång tid att få in värme i mitten av köttbiten att den yttre delen ofta blir för tillagad. Fisk kör man av liknande anledning, eftersom det är lätt att den i ugnen blir för tillagad och torr om man inte vill ha den rå i mitten. Med fågel handlar det om att få en tillräckligt hög temperatur i mitten för att undvika bakterier utan att hela biten blir torr och överstekt.

sous vide fish sous vide meat
<
>
Fisk blir saftig och så perfekt tillagad att den skivar sig när man sätter gaffeln i den. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Man kan även med fördel laga ägg, där ”64-graders ägg” blev väldigt hypat på nätet. Där kan man få en fast vita med en rinnig gula eftersom de stelnar vid något olika temperatur. Grönsaker blir ofta väldigt bra också, som exempelvis sparris. Eftersom de så att säga kokar i sitt eget spad finns det inget vatten som kan späda ut smaken, utan de får en intensiv naturlig smak.

Annons
Läs också 6 airfryers som gör matlagningen lekande lätt Allt man gör i en ugn kan man göra i en airfryer – fast snabbare och bättre.

Hur gör man?

Som vi lärt oss handlar det om att vakuumpacka maten och då använder man lämpligen en vakuumpackningsmaskin och speciella sous vide-påsar. Maskinerna är inte speciellt dyra längre och det går alldeles utmärkt med en billigare maskin. Påsarna kan köpas på rulle för lägre pris. Man ”svetsar” då en botten på påsen, klipper av den i lagom storlek och stoppar in livsmedlet i påsen. Sedan stoppar man in öppningen i vakuumpackningsmaskinen som suger ut luften och förseglar öppningen.

 

Påsen lägger man sedan i ett vattenbad i en bunke, en gryta eller en speciell sous vide-låda. De senare brukar man använda om man ska laga riktigt länge, för att undvika att vatten avdunstar och all värmen läcker ut. Man sticker ner sin cirkulator och ställer in temperatur och tid. Det finns tabeller på nätet där man kan hitta råd om vad som är lämpligt. Sedan är det bara att köra. Vattnet rör sig så att allt tillagas jämnt.

vacuum packed meat
Vacuumpackade livsmedel håller sig dessutom längre och är perfekt för att portionera och frysa större mängder. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

När timern piper fiskar man upp påsen och klipper upp den. När det gäller grönsaker försöker man behålla vätskan. Med kött kan man använda den till såsen, medan man klappar köttet torrt. Det som saknas efter tillagningen är nämligen den stekyta som är pricken över i. Vissa kör i en vrålhet stekpanna, medan andra föredrar en gasbrännare. Vilket som är bäst beror lite på maträtten.

Gastronoma Sous Vide 18310009

Borttappad potential

Hade kunnat vara bland de bättre stavarna men krånglande teknik drar ner betyget.

Rejäl konstruktion. Enkel men väl fungerande fästanordning. Lätt att plocka isär och rengöra. Håller temperaturen.
Problem att ansluta staven till wifi, vilket gör att appen inte fungerar. Otydliga symboler. Bland de långsammare att komma upp i temperatur.
Läs hela testet

iVide Sous Vide Cooker with Wifi

Lättanvänd men svårunderhållen

Prestanda och handhavande är riktigt bra men konstruktionen är vi tveksamma till.

Tydlig display som visar temp och tid samtidigt. Många recept i appen, om än på engelska. Snabb tack vare hög effekt. Håller temperaturen.
Väl kort sladd. Krånglig att ta isär för rengöring. Plastig och oflexibel fästanordning. Onödig fininställning. Engelsk app.
Läs hela testet

Melissa Sous Vide 16310224

Enkel och bra

Pålitlig stav med få funktioner, men därmed också mindre krångel, till ett bra pris.

Välbyggd stav med en enkel och bra fästanordning. Enkelt att hålla ren. Håller temperaturen. Instruktioner på nordiska språk.
Långsam uppvärmning. Otydliga symboler.
Läs hela testet

Silvercrest Sous vide stick

Svårfunnen och väldigt tysk

Staven i sig är bra men appen är så dålig att man undrar varför den finns.

Hög effekt och därmed snabb uppvärmning. Håller temperaturen. Fjärrkontrollerad med app.
Kan inte demonteras för rengöring. Kräver djupt kärl. Staven sitter inte fast i clips-fästet. Appen är häpnadsväckande dåligt översatt.
Läs hela testet

Wilfa Creek Circulator SVS-1200S

Pålitlig och rakt på sak

Lättbegripliga inställningar och en rejäl stav som man kan lita på i köket.

Temperaturen kan kalibreras! Instruktioner på nordiska språk. Justerbar flödesriktning. Bra knappar och display. Lätt att rengöra. Välbyggd med lång garanti.
Lite besvärlig att montera och ta loss. App hade varit trevligt i denna prisklass.
Läs hela testet
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Ljud & Bild