Hemmagjord glass är något av det enklaste och godaste du kan göra själv. Så länge du har en glassmaskin. Utan en sådan är det en omständlig och långsam historia.
Vi har alltid varit imponerade av hur god glass man kan göra i en billig glassmaskin med fryselement. Så varför lägga pengar på en dyr maskin? Vad mer kan den erbjuda? Frysdelen tar dock upp utrymme i frysen, så Steba IC 110 med inbyggd kompressor är en rimlig uppgradering i förhållande till priset.
Steba IC 110 är enkel att använda när du behöver glass. Det är bara att koppla in den och hälla glassmeten i behållaren. Den är också relativt liten, så den kan enkelt förvaras i ett skåp över vintern.
Man kan välja mellan 5 program. Mjukglass, glass, sorbet, yoghurt och DIY. Det senare är en programmerbar inställning där man väljer hur länge maskinen ska köras. Om man vill göra vanlig glass tar det hela 2 timmar.
Om man vill göra yoghurt från grunden ingår en särskild plastbehållare. Man kan välja temperatur mellan 25 och 50°C, men den korrekta fermenteringstemperaturen för yoghurt är tydligen 42°C.
Konstruktion och kvalitet
Då Steba IC 110 är en lågprismaskin är det föga förvånande att konstruktionen domineras av plast. Inuti är behållaren av metall, vilket är nödvändigt för att den ska bli tillräckligt kall för att göra glass. Inga av materialen känns ömtåliga när de sätts ihop. Å andra sidan är det lite av ett pussel. Det finns ett lock som vi aldrig förstod var det hörde hemma. Det går inte att packa ihop alla smådelar inuti maskinen så att allt kan förvaras tillsammans, vilket gör det troligt att något kommer bort. Förmodligen plastbehållaren för att göra yoghurt.
Användarupplevelse
Trots de få knapparna och funktionerna är maskinen inte särskilt intuitiv att använda. Kan du lista ut om mjukglass är symbolen med kulor i en skål eller kulor i en våffla? Svaret visade sig vara skålen. Knapparna är inte särskilt känsliga, de behöver ett fast tryck för att reagera. Om man vill göra en paus (för att smaka på den ofärdiga glassen, förstås) måste man ta av locket, vilket stänger av hela maskinen.
Då måste man börja om från början och hålla reda på hur långt man kommit i processen. Det är lite irriterande att det inte bara finns en provsmakningsöppning. Man kan också försöka med självbehärskning, men det passar inte alls in i konceptet med hemmagjord glass.
Glasskvaliteten
Kvaliteten på glassen beror mycket på vilken inställning man väljer. Efter två timmar på den ”vanliga” glassfunktionen får man vad vi skulle beskriva som väldigt mjuk mjukglass. Det är inte ovanligt att glassmaskiner producerar mjukglass som sedan läggs i frysen, men efter 2 timmar förväntade vi oss en mycket mer ätfärdig glass. En gammaldags maskin med ett fryselement tar bara 25-35 minuter att göra mjuk men ätfärdig mjukglass.
Om man använder den dedikerade mjukglassfunktionen tar processen 1 timme och 20 minuter. När väntetiden är över har man en glass som knappt är tjock. Det är en lång tid att vänta för att bli besviken. Det hjälper inte att maskinen är ganska högljudd under användning.
Om en dyrare maskin ger snabbare och kallare glass kan det vara väl investerade pengar. Men om man bara tar fram glassmaskinen då och då är det förmodligen bättre med de billigare maskinerna med fryselement.
Slutsats
Även om idén med en liten, billig glassmaskin med kompressor är rimlig, kan den också vara för billig. Steba IC 110 tar hela 2 timmar på sig att göra mycket mjuk mjukglass, vilket är mycket längre än de mycket billiga maskinerna med fryselement. Ljudnivån är också en utmaning när maskinen är så långsam som den är. Den är svår att rekommendera framför en klassisk maskin med fryselement om man inte gör mycket glass och har ett par bra bullerdämpande hörlurar.
Också i detta test:
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Mer bakning, mindre diskning
Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!
Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!
OBH Nordica Optigrill+
Du är en bättre kock än den här bordsgrillen
Om du kämpar med att laga en perfekt biff erbjuder OBH Nordica Optigrill+ en enkel lösning. Men kanske är det bättre att du bara övar.
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre end en?
L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser