Lusten att grilla sammanfaller inte alltid med grillväder. Men grillsmak är gott året runt, och nu kan man ta med sig upplevelsen inomhus. OBH Nordica Optigrill+ lovar nämligen att tillaga maten automatiskt, så att din biff alltid blir tillagad som du vill ha den.
Optigrill+ marknadsförs som en elektrisk bordsgrill, men den ser mer ut som en brödrost. I själva verket är det en blandning. Den klämmer fast maten på samma sätt som en brödrost, men den är fullpackad med automatiska funktioner som är centrerade kring grillfavoriter.
Man kan ställa in maskinen på att tillaga antingen hamburgare, kyckling, smörgåsar, korv, kött eller fisk. Allt automatiskt och till önskad temperatur. Naturligtvis kan man också använda den manuellt.
Stekytorna med non-stick beläggning kan enkelt tas bort och sättas i diskmaskinen. De är sluttande så att vätska rinner ner i den medföljande droppbrickan. En serie små prickar reser sig upp från matlagningsytorna så att maten inte glider av tallriken.
På framsidan av Optigrill+ hittar du ett mystiskt öga. Med skiftande färger indikerar ögat antingen grillens temperatur eller hur långt du har kommit i det valda programmet. Man måste läsa bruksanvisningen för att förstå vilka färger, ljud och knappar som betyder vad.
Konstruktion och prestanda
Med de flesta råvaror behöver man inte ens klämma fast maten, det är bara att stänga locket. Men en sandwich eller panini kräver ofta ett rejält tryck, och Optigrill+ känns instabil – den står inte stadigt och det är lätt att rucka på grillen. Vi önskar att den var tyngre eller hade mer friktion under fötterna. Metallen känns också tunn, vilket inte är ett definitivt problem, men det känns inte som en premiumprodukt, vilket priset skulle antyda.
Trots den nedslående konstruktionen är prestanda i toppklass. Optigrill+ blir riktigt varm, riktigt snabbt. Värmen sprids perfekt över grillplattorna, så man kan fylla den från kant till kant utan bekymmer. Man måste dock se till att all mat har samma tjocklek. Annars kommer en del av maten att sakna de fina grillmärkena. Detta är naturligtvis fysikens lag och inte produktens fel.
De sluttande ytorna är däremot produktens fel. Din mat glider lätt ner. Det finns en serie små prickar på ovansidan av grillspåren för att hindra maten från att glida ner, men det fungerar inte alltid. Allt vill glida ner till botten, så var försiktig så att du inte lägger de tyngsta sakerna överst. Du kan inte heller placera maten i en vinkel, eftersom den till slut kommer att glida platt mot botten oavsett vad du gör. Detta är en utmaning med både kött och grönsaker. Om grillplattorna var fyllda med små prickar skulle det kanske hålla maten på plats, men just nu är de mest en liten barriär där maten stannar.
Det är inte ett stort minus, men ibland hamnar maten i droppbrickan. Vi skulle också vilja kunna göra snygga, sneda grillmärken.
Automatisk, men inte intelligent
Det stora försäljningsargumentet för Optigrill+ är de automatiska programmen som lovar perfekt tillagning av ett brett utbud av kött. Idén är enkel. Du väljer det kött du vill tillaga och maskinen värms upp. Grillen läser av köttets tjocklek och justerar därefter.
När maskinen är varm piper det till och man slänger köttet på grillen. Den lyser sedan med olika färger för att indikera innertemperaturen. När färgen matchar önskad temperatur tar man bort köttet.
Det här fungerar bäst med en biff. Köttet får fina grillmärken och innertemperaturen är någorlunda rätt. Vi är dock inte överdrivet imponerade. Stekytan var inte imponerande.
Om vi hade använt den manuella inställningen skulle vi ha gett den maximal värme först och sedan skruvat ner den. Den automatiska funktionen verkar använda samma temperatur hela tiden. Detta innebär att ju rödare kött du gillar, desto mindre stekyta får du.
Innertemperaturen var ungefär rätt, men du kan bara välja mellan rare, medium och genomstekt. Det är ett brett spann och vi önskar att vi kunde skräddarsy temperaturen mer exakt.
Om man använder kycklinginställningen är det kört. Kycklingbröst är svåra att tillaga perfekt, så en automatisk inställning är en bra idé. Du kan inte ange om du med kyckling menar bröst eller lår. Kycklingbröst blev torrt som en öken med den automatiska inställningen. Vi skulle gå så långt som att säga att den förstörde köttet.
Det finns inga automatiska inställningar för grönsaker, så om du tillagar hela måltiden på grillen måste du ändå lära dig att använda den manuellt. Lyckligtvis är den kompetent som en grill på det sättet, särskilt för grönsaker. Att tillaga squash och aubergine på båda sidor samtidigt är effektivt och gott, vilket resulterar i en trovärdig grillupplevelse.
Slutsats
Oavsett om man kallar den bordsgrill, brödrost eller paninijärn så är Optigrill+ ett gediget matlagningsverktyg. Särskilt grönsaker blir krispiga och välsmakande. Man betalar dock för en hel del automatiska funktioner som tyvärr inte fungerar optimalt. Man måste verkligen vara ny i köket för att bli utkonkurrerad av Optigrill+. En mindre avancerad bordsgrill kan vara ett klokare val.
Också i detta test:
Kenwood Titanium Chef Patissier XL
Mer bakning, mindre diskning
Kenwood försöker få med så mycket disk som möjligt i samma kastrull. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en dyr maskin, men billigare än sin storebror Cooking Chef XL. Är den ett billigare alternativ eller en kompromiss?
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!
Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!
Steba IC 110
Varför måste glassmaskiner vara så dyra?
Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre end en?
L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.