Problemet med en traditionell brandvarnare är att den bara fungerar när du är tillräckligt nära för att höra den. Om du är bortrest kan ditt hem brinna ner utan att du märker det.
Lösningen är att investera i en eller flera smarta brandvarnare som ser till att larmet når dig oavsett var du befinner dig. Förutom att larma skickar de nämligen även ett meddelande till din mobiltelefon så att du vet exakt vad som händer hemma.
Om du har en äldre familjemedlem är det också vettigt att installera en smart brandvarnare i deras hem och ta emot aviseringar på din egen mobil. Äldre åldersgrupper är nämligen överrepresenterade i statistiken över dödsfall i bränder.
Om du har flera smarta brandvarnare i ditt hem (av samma märke) är de anslutna till varandra, så om en larmar går alla i gång. Smart om man bor i ett stort hus och vill vara säker på att höra larmet oavsett i vilken ände av huset man befinner sig.
En del av ett uppkopplat hem
Smarta brandvarnare var en av de allra första produkterna som utvecklades inom kategorin smarta hem, och det av goda skäl. Det är en självklar produkt och därför också många människors inkörsport till ett uppkopplat hem.
Därför rekommenderar vi på L&B Home att du inte bara tittar på den enskilda produkten när du väljer din första smarta brandvarnare, utan också på det system som den ingår i. För även om de flesta brandvarnare är utformade för att styras via till exempel Google Home eller Alexa, finns det fördelar med att investera i ett larm som du senare kan utöka med andra produkter som sensorer, övervakningskameror och lampor som tillsammans skapar en säkerhetsbarriär i ditt hem.
Med eller utan kolmonoxidsensor
Vissa tillverkare har konstruerat sina brandvarnare så att de även övervakar kolmonoxid i luften. Kolmonoxid är en giftig gas som inte syns, luktar eller smakar. Om det uppstår för höga koncentrationer av kolmonoxid i bostaden är därför en kolmonoxidsensor det enda sättet att upptäcka detta.
I de flesta hem finns det flera potentiella källor till kolmonoxid, men vedspisar och grillar är bland de vanligaste, eftersom gasen bildas vid dålig förbränning.
Vi har tydligt markerat i varje test om brandvarnaren har en kolmonoxidsensor eller inte.
Hub eller ej
En annan tydlig skillnad mellan de olika brandvarnarna i testet är om du behöver köpa en hubb/gateway för att använda den.
Om du inte planerar att köpa flera produkter från samma tillverkare är det ofta överdrivet att investera i en separat hubb. Men om du redan har ett system hemma eller funderar på att bygga upp ett system är det värt att fundera på om du behöver en hubb för att skapa ett säkerhetsnätverk i hemmet.
Priset
Brandvarnare hör inte till de dyraste smarta hem-produkterna, men det är ändå ett brett prisspann där den dyraste brandvarnaren i detta grupptest kostar mer än dubbelt så mycket som den billigaste. De är alla en bra bit dyrare än de klassiska brandvarnarna från byggmarknaden.
En lösning kan vara att komplettera de smarta brandvarnarna med ett antal ”dumma” brandvarnare som du placerar mellan de smarta och lite dyrare brandvarnarna, vilket ändå kommer att öka säkerheten.
Bosch Smart Home Smoke Alarm II
Litet larm i en stor familj
Trots avsaknaden av en kolmonoxidsensor är Bosch Smart Home Smoke Alarm II ett bra val för en smart brandvarnare
Ajax FireProtect 2 RB (Heat / Smoke / CO)
Brandvarnaren som är mer än en brandvarnare
Ajax FireProtect 2 är en del av ett professionellt larmsystem som professionella installatörer kan installera i ditt hem
Nest Protect 2nd Gen
Nest har blivit en klassiker
Trots sin ålder kan Nest Protect 2nd Gen fortfarande konkurrera med andra smarta brandvarnare.
Netatmo Smart Smoke Alarm
Brandvarnaren som passar i det redan uppkopplade hemmet
Netatmo Smart Smoke Alarm är en brandvarnare som kan kommunicera med produkter från andra tillverkare.
Wiser Smoke Alarm – Battery
Brandvarnaren för dig som vill spara utrymme
Wiser Smoke Alarm ser inte ut som en vanlig brandvarnare.