Philips är gamla rävar i dammsugarbranschen och vi har använt ett flertal traditionella modeller från dem utan problem. Bland de modernare sladdlösa skaftdammsugarna har de hela 13 varianter, men ofta är skillnaden vilka tillbehör som följer med. Vi valde värstingmodellen Aqua Plus då vi blev nyfikna på om Philips moppfunktion var bättre än Dysons variant som vi testat tidigare utan att bli speciellt imponerade.
Tillbehör
Det är ingen brist på tillbehör till Philips dammsugare. Vi får ett motormunstycke med roterande borstar som ska fungera på både hårda golv och mattor. Dessutom ett litet motormunstycke, ”miniturboborsten”, för att få bort djurhår från soffor, sängar och andra stoppade möbler. Alternativt ett klädselmunstycke för möbler som man vill vara mer försiktig med. Ett fiffigt kombimunstycke för att damma som kan användas med eller utan borste och en mjuk borste för känsliga ytor, samt ett smalt munstycke för trånga utrymmen. Och så paradnumret som är det kombinerade dammsugar- och moppningsmunstycket, och vi gillar att man får med en extra moppdyna. Mindre imponerade är vi av det enkla väggfästet av plast där man kan klämma fast laddningssladden. Det finns inte ens några fästen för tillbehören, utan dem får man stoppa ner i en låda i städskåpet.
Användning
På rätt plats för tummen sitter av/på-knappen samt reglaget för sugstyrkan som kan ställas på eco-, normal- eller turboläge. Maskinen har dock igenkänning av underlaget så den kan även justera sugstyrkan själv. Ovanför reglagen sitter en liten skärm där man ser återstående batteri, men i en meny kan man även justera lampans ljusstyrka och golvigenkänning, samt se filtrets status och hälsan på batteriet. Motorenheten är bland de lättaste men trots det har den utmärkt batteri. Philips säger själva att man får 80 minuter i eco-läge och hela 30 minuter i turboläge. Vi uppmätte 23 minuter, men även det är 2–3 gånger längre än de andra dammsugarna i testet!
Vi är nöjda med byggkvaliteten på maskinen, med ett dammsugarskaft i metall och solid plast i munstyckena som känns som att de kommer hålla. Munstyckena har rejäla knappar för att koppla loss dem och det är enkelt att byta tillbehör utan att något kärvar. Det unika med dem är dessutom att nästan alla munstycken har belysning, genom ett smart system med en lampa i motorinfästningen som leds med fiberoptik ner i tillbehöret! Vi kan inte nog framhålla hur praktiskt det är att damma när man faktiskt ser vad man gör även i mörka hörn.
För en gångs skull behöver man varken en ingenjörsexamen eller hårda nypor för att tömma dammbehållaren. Det är bara att trycka på en knapp så lossnar den och sedan drar man filtret rakt ut. Eftersom behållaren inte har några skrymslen så är det faktiskt bara att tömma den ner i soppåsen och vi behövde aldrig ner och gräva ut saker som fastnat. Filtret kan man tvätta under kranen när det behövs. Inget av motormunstyckena hade några större besvär med hår som fastnade, men om det gör det är det bara ett enkelt handgrepp för att lossa rullborsten. Idealiskt!
Dammsugning
Möbelmunstycket var mycket effektivt på att få håriga soffor att se nästan normala ut igen och kombimunstycket var praktiskt för lister och gardiner. Däremot var finborsten inte så bra på att damma då borsthåren är så långa, men vi föredrar ändå att använda dammtrasa. Motormunstycket gjorde ett helt okej jobb med att få bort envisa katthår från vår matta som vi låtit bli att dammsuga innan testet. Däremot är borstarna lite väl glesa för att få hårda golv riktigt så rena som de bästa i testet, men tack vare lampan ser man om den missar och kan gå över det igen.
Det spelade faktiskt mindre roll eftersom vi ändå föredrog att använda moppmunstycket. Det unika är nämligen att det även dammsuger. Både före och efter mikrofiberdynan sitter munstycken med gummiflänsar som faktiskt dammsuger golvet effektivt, och konstruktionen gör att man kan dra både fram och tillbaka. Från den lättåtkomliga vattentanken, som man för en gångs skull får ha rengöringsmedel i, fuktas konstant dynan och vi får en rengöring som är lika effektiv som om vi använt en Swiffer-våtmopp. Efteråt slänger man dynan i tvätten. En enkel, fungerande och lättrengjord lösning. Lyssnar ni, Dyson?
Slutsats
Philips slår till igen med en riktigt smart och välbyggd maskin. Allt ifrån motormunstycken som är lättrengjorda, till damningstillbehör med belysning. Men framför allt det kombinerade dammsugar- och moppmunstycket som utan att krångla till det bara fungerar. Vi gillar också att allt är lätt att ta isär och rengöra. Till råga på allt är maskinen lätt och har överlägsen batteritid. Hade den bara haft mer praktisk laddning hade det blivit full pott.
Också i detta test:
Samsung Bespoke Jet Plus Complete VS20B95843W
Dammallergikerns bästa vän
Äntligen en skaftdammsugare där man får en prydlig påse med damm att slänga.
Miele Triflex HX2 Cat & Dog
Genialisk konstruktion men besvärligt handhavande
På pappret ser allting väldigt lovande ut men i praktiken klarar den inte vad som utlovats.
Dyson gen5detect Absolute
Smidig hightech-städning med laser
Dyson fortsätter imponera med teknik men har också sina svagheter.
Electrolux Hygienic 800
Snubblande nära en fullträff
Hade kunnat vara bästa köp om bara de nödvändiga tillbehören hade ingått.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser